Oude werken, jonge schrijvers

De schrijfresidenten laten zich inspireren door artefacten uit het Rijksmuseum

deBuren gaat sinds 2012 iedere zomer met een groep aanstormend schrijftalent uit de Lage Landen op schrijfresidentie naar Parijs. Twee weken verblijven ze daar om over de grenzen heen elkaars werk en ideeën te leren kennen en aan nieuw materiaal te werken.
Binnen dit traject laten de schrijfresidenten zich voor de reeks 'Oude werken, jonge schrijvers' inspireren door eeuwenoude artefacten.

Het alternatief | 2024

De achttien Vlaamse en Nederlandse schrijftalenten die in 2024 deelnamen aan de schrijfresidentie van deBuren lieten zich inspireren door werken uit de collectie van het Mauritshuis in Den Haag. Rode draad is het thema ‘Het alternatief’: de jonge makers keken met oog voor alternatieve geschiedenis naar de eeuwenoude schilderijen en brengen deze tot spreken in korte, krachtige teksten in de eigen artistieke taal.
Tijdens het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag (januari 2025) dragen de schrijvers hun tekst voor in de museumzalen van het Mauritshuis.


De 18 teksten worden gepubliceerd in een speciale editie van literair tijdschrift De Revisor. In De Revisor x deBuren | Het alternatief ((#42, december 2024) . De teksten van deze lichting schrijfresidenten worden daarin geflankeerd door nieuw werk van vijf oud-schrijfresidenten die het thema ‘Het alternatief’ met een blik op de toekomst benaderden.  
De  vijf alumni zijn: Frank Heinen (schrijfresident in 2013), Alma Mathijsen (schrijfresident in 2015), Bob Vanden Broeck (schrijfresident in 2017), Amarylis De Gryse (schrijfresident in 2019) en Zindzi Tillot Owusu (schrijfresident in 2023).  Deze teksten lees je exlusief in De Revisor.

De reeks Oude werken, jonge schrijvers zal ook te lezen zijn in het digitale Magazine van deBuren, vanaf december 2024 wordt wekelijks een tekst in de kijker gezet. De teksten worden ook gepubliceerd op de-lage-landen.com en in het Engels op the-low-countries.com (vertaling door Laura Vroomen).  

  • Via Soundcloud en op deBuren.eu zijn de teksten te beluisteren, voorgelezen door de auteurs zelf. 

Eureka? | 2023

De schrijfresidenten van de lichting 2023 laten zich inspireren door 17e-eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum in Amsterdam vanuit één kernvraag: wat zie je als je met oog voor Eureka-momenten naar deze objecten kijkt? Tijdens de Nacht van de Geschiedenis (oktober 2023) droegen de schrijfresidenten hun werk voor in het Rijksmuseum.

De teksten zijn gepubliceerd op de websites van de Maand van de Geschiedenis en de lage landen, en verschenen in het Frans op les plats pays (vertaling Françoise Antoine en Noëlle Michel) en in het Engels op the low countries (vertaling Laura Vroomen).

Stilte voor de storm | 2022

De schrijfresidenten van 2022 lieten zich inspireren door 19e-eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum in Amsterdam vanuit één kernvraag: wat zie je als je met oog voor naderend onheil naar deze objecten kijkt? Tijdens de Nacht van de Geschiedenis (oktober 2022) droegen de schrijfresidenten hun werk voor in het Rijksmuseum.

De teksten zijn gepubliceerd op de websites van de Maand van de Geschiedenis en de lage landen, en verschenen in het Frans op les plats pays (vertaling Noëlle Michel) en in het Engels op the low countries (vertaling Laura Vroomen).

(On)gezien werk | 2021

De schrijfresidenten van 2021 lieten zich inspireren door 19e-eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum in Amsterdam vanuit één kernvraag: wat zie je als je met oog voor onzichtbaar werk naar deze objecten kijkt? Tijdens de Nacht van de Geschiedenis (oktober 2021) droegen de schrijfresidenten hun werk voor in het Rijksmuseum.

De teksten zijn gepubliceerd op de websites van de Maand van de Geschiedenis en de lage landen, en verschenen in het Frans op les plats pays (vertaling Noëlle Michel & Kim Andringa) en in het Engels op the low countries (vertaling Laura Vroomen).

Slavernij | 2020

De schrijfresidenten van 2020 lieten in hun tekst een artefact spreken uit de tentoonstelling Slavernij van het Rijksmuseum in Amsterdam. Door de coronacrisis werd de tentoonstelling uitgesteld en traden de residenten niet op in het Rijksmuseum tijdens de Nacht van de Geschiedenis.

De teksten zijn gepubliceerd op de website van de lage landen, en verschenen in het Frans op les plats pays (vertaling Noëlle Michel) en in het Engels op the low countries (vertaling Laura Vroomen).

De Eregalerij door een genderbril | 2019

De kunsthistorische schatkamer van het Amsterdamse Rijksmuseum werd toevertrouwd aan de schrijfresidenten van 2019. Zij lieten zich voor hun teksten door de meesterwerken inspireren vanuit de kernvraag: wat zie je als je door een genderbril naar deze schilderijen kijkt? Tijdens de Nacht van de Geschiedenis (oktober 2019) droegen de schrijfresidenten hun werk voor in het Rijksmuseum.

De teksten zijn gepubliceerd op de websites van de Maand van de Geschiedenis en de lage landen, en verschenen in het Frans op les plats pays (vertaling Jean-Philippe Riby en Hans Hoebeke) en in het Engels op the low countries (vertaling Laura Vroomen).

80 jaar oorlog | 2018

De schrijfresidenten van 2018 brachten artefacten uit de tentoonstelling 80 jaar oorlog in het Rijksmuseum in Amsterdam, over de Tachtigjarige Oorlog, op literaire wijze tot spreken. Wat zie je door de ogen van de mensen aan de rand van een schilderij? Hoe klinkt de knal van een tiental kanonskogels en wat heeft het beulszwaard van Van Oldenbarnevelt ons te vertellen? Tijdens de Nacht van de Geschiedenis (oktober 2018) droegen de schrijfresidenten hun werk voor in het Rijksmuseum.

De teksten zijn ook gepubliceerd op de website van de Maand van de Geschiedenis.

Meer over deSchrijfresidentie?

deBuren gaat sinds 2012 iedere zomer met een groep aanstormend schrijftalent uit de Lage Landen op schrijfresidentie naar Parijs. Twee weken verblijven ze daar om over de grenzen heen elkaars werk en ideeën te leren kennen en aan nieuw materiaal te werken.

Alles bekijken