Oude werken, jonge schrijvers 2019

Koning

door Dieter De Schutter

Datum 9 oktober 2019
Door
Dieter De Schutter

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten schilderijen van Frans Hals, Jan Steen en andere grootmeesters spreken vanuit één vraag: wat zie je als je met een genderblik naar deze werken kijkt? Dieter De Schutter tekende een beeldverhaal geïnspireerd door een gemaskerde figuur op een veerboot in een 370 jaar oud rivierlandschap: ‘Elke stap die ik zet moet in de pas zijn.’

Salomon van Ruysdael, Rivierlandschap met een veerboot (1649) Collectie: Rijksmuseum, Amsterdam.

Ik draag de naam van een machtige heerser en vervul de wensen van het volk. Altijd word ik goed in de gaten gehouden. Alles moet koningswaardig zijn.

Overal waar ik ga word ik aangestaard. Elke stap die ik zet moet in de pas zijn.

In mijn kajuit ben ik verlost van al die blikken.

Zou ik het doen? Met de muts herkent toch niemand me.

Het is heerlijk. Ik loop tussen mensen en niemand die vreemd opkijkt. 'Wij gaan naar het vreugdevuur aan de overkant!' roept een man. 'Kom je mee? Maar stil zijn, anders hoort de koning ons.' Ik knik en loop hen achterna. We stappen een bootje in.

Het is ijskoud op de boot. De veerman vraagt of ik een slok jenever wil. Ik drink. 'Waarom verstop jij je achter die muts?' Ik drink opnieuw.

Het vuur lijkt wel van een andere wereld. Iedereen danst op zijn eigen manier eromheen. Ik wil ook zo vrij zijn.

Nu is het perfecte moment. Zou ik het doen? Natuurlijk, ik ben de koning! Ik heb het voor het zeggen! Hoe zouden ze reageren?

'Wie wil er met mij dansen?'

© Marianne Hommersom

Illustrator Dieter De Schutter (1992) won met zijn beeldverhalen onder meer de eerste prijs van Greenhouse op het stripfestival GRAFIXX en de special mention award van East London Comics and Arts Festival x WeTransfer. Hij werkt aan een graphic novel. Dieters beeldverhaal 'Koning' lees je ook in Stripgids.

De teksten zijn gepubliceerd op de websites van de Maand van de Geschiedenis en de lage landen, en verschenen in het Frans op les plats pays (vertalers Jean-Philippe Riby en Hans Hoebeke) en in het Engels op the low countries (vertaler Laura Vroomen).

Meer over deze reeks

In de reeks ‘Oude werken, jonge schrijvers’ laten achttien Vlaamse en Nederlandse auteurs zich sinds 2018 inspireren door eeuwenoude artefacten uit het Amsterdamse Rijksmuseum.

Alles bekijken