Oude werken, jonge schrijvers 2022

Rinkelende longen

door Marian van der Pluijm

Datum 10 oktober 2022

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten zich inspireren door 19e eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum vanuit één kernvraag: wat zie je als je met oog voor naderend onheil naar deze objecten kijkt?  Marian van der Pluijm maakte een audioverhaal bij het schilderij De schoonzuster van de schilderes van Marie Constantine Bashkirtseff uit 1881. ‘Ik wil haar iets laten zeggen, ik wil haar een antwoord ontlokken, zo’n vraag stellen waar ze wel op moet antwoorden.’ 

Marie Constantine Bashkirtseff, De schoonzuster van de schilderes, 1881 © Rijksmuseum

Rinkelende longen

Stem van Marie: Margo van Hilvoorde 
Stem van verteller: Marian van der Pluijm 

Met fragmenten uit:  Privé-domein 215: Marie Bashkirtseff, ‘Waarom zou ik liegen? Een keuze uit haar dagboeken, 1873-1884’, De Arbeiderspers, in vertaling van Marianne Kaas 

© Marianne Hommersom

Marian van der Pluijm (1997) is historica. Ze is regelmatig ergens in het midden van Europa te vinden. Momenteel woont ze in Boedapest, waar ze Hongaarse taal en literatuur studeert. Voor VPRO-radioprogramma OVT maakte ze de audiodocumentaire Het Spoor Terug: Het schriftje uit Bor over de Hongaarse dichter Miklós Radnóti en voor VPRO docs de audiodocu Dwaalgasten over een polder in de Biesbosch, overstromingen en vogels kijken. 

De teksten zijn gepubliceerd op de website van de Maand van de Geschiedenis. In samenwerking met de lage landen verschenen de teksten in het Frans op les plats pays (vertaling Noëlle Michel) en in het Engels op the low countries (vertaling Laura Vroomen).

Meer over deze reeks

In de reeks ‘Oude werken, jonge schrijvers’ laten achttien Vlaamse en Nederlandse auteurs zich sinds 2018 inspireren door eeuwenoude artefacten uit het Amsterdamse Rijksmuseum.

Alles bekijken