Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De schrijfresidentie in een notendop

deBuren trekt elk jaar met jonge, getalenteerde schrijvers naar Parijs om over de grenzen heen elkaars werk en ideeën te leren kennen, aan nieuw materiaal te werken en in gesprek te gaan met sleutelfiguren uit het literaire veld en het medialandschap. Voor, tijdens en na de residentie stellen de makers enkele keren met een redacteur hun werk op scherp.

Stichting Biermans-Lapôtre, de uitvalsbasis voor de schrijfresidentie
Stichting Biermans-Lapôtre volgens stripauteur Emma Ringelding

Sinds 2012 gaat deBuren met een groep jonge, getalenteerde schrijvers, journalisten, radiomakers, theatermakers en andere woordkunstenaars uit België en Nederland naar Parijs. Ze verblijven twee weken in het prachtige huis van de Stichting Biermans-Lapôtre om ... 

 

  • ... aan nieuw materiaal te werken
  • ... over de grenzen heen elkaars werk te leren kennen
  • ... in gesprek te gaan met sleutelfiguren uit het literaire veld en het medialandschap
  • ... met een redacteur hun werk op scherp te stellen.

 

Wie ging al eerder met deBuren naar Parijs? Onder anderen Lize Spit, Charlotte Van den Broeck, Rebekka de Wit, Nina Polak, Marieke Rijneveld, Alma Mathijssen, Carmien Michels, Pete Wu, Lies Van Gasse, Julie Cafmeyer, Sabrine Ingabire, Tjeerd Posthuma, Lotte Lentes en Yousra Benfquih.

 

Ze gingen er in gesprek met onder meer schrijvers David Van Reybrouck en Adriaan van Dis, dichter Maud Vanhauwaert, prof. dr. Gloria Wekker, journalist Ivan De Vadder, uitgever Annette Portegies en Vlaams minister voor cultuur Sven Gatz.

 

De deelnemers schrijven ieder twee teksten, waarvan er één aan een opdracht gekoppeld is. De artikels, reportages, kortverhalen en gedichten verschenen al in De Groene Amsterdammer, Trouw, NRC Handelsblad, Knack, Das Magazin, rekto:verso, op hard//hoofd, de-gids.nl.

 

Tijdens presentatiemomenten in Antwerpen, Brussel en Amsterdam treden ze met hun teksten voor het voetlicht.

Helena de Groot maakte voor de Vlaamse radiozender Radio 1 een reportage over de residentie

 

Schrijfresidenten in gesprek met Annette Portegies (Uitgeverij Querido)

'Deze residentie was een intellectuele candy store' (Jozefien Van Beek)

Benieuwd naar de resultaten?

 

Alle verhalen, gedichten, reportages, essays, tekeningen ... publiceren we in ons online Magazine. Lees, beluister en bekijk alle Parijsteksten

 

Benieuwd naar de deelnemers?

 

Bekijk welke beloftevolle schrijftalenten al deelnamen aan de residentie en grasduin door hun biografieën.

 

 

Schrijfresidenten in gesprek met Adriaan van Dis

'Het was voor mij echt de start van alles.’ (Heleen Debeuckelaere)

Berichten uit Parijs

 

Hoe weet je of een verhaal de moeite waard is om uit te werken? Hoe structureer je een roman? Hoe kun je als witte schrijver een gekleurd personage opvoeren? Hoe wordt je opgepikt door een uitgever?

 

Tijdens de residentie gaan de deelnemers in gesprek met sleutelfiguren uit het literaire veld en het medialandschap. Aan de dis met Adriaan van Dis, de cadeautjes van Maud Van Hauwaert, raad van David Van Reybrouck en diepgaand gesprek over de rol van de auteur in de veranderende samenleving met Glora Wekker ... Een blik achter de schermen.

Vertel het verder: