FAQ: Veelgestelde vragen over de schrijfresidentie

Datum 14 december 2023

Tot 19 februari 2024 kan je je kandidaat stellen om deel te nemen aan onze schrijfresidentie in Parijs. Klamme handen? Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen en tips voor je aanmeldingsdossier.

"Twijfel nooit om je aan te melden: altijd doen! Wie weet, ben je tegen je verwachtingen in (zoals ik) zo'n vijf maanden later in Parijs."

Obe Alkema

Is de schrijfresidentie alleen voor schrijvers? 

Aarzel je of jij wel in het vakje ‘schrijver’ past? Weet dat we het woord ‘schrijver’ breed interpreteren: van proza tot spoken word, van theatermakers tot journalistiek, maar ook essayisten, stripauteurs, radiomakers, slammers, dichters …  kortom: iedereen bij wie het gesproken of geschreven woord centraal staat. De residentie staat open voor mensen die willen werken vanuit verschillende achtergronden, verhalen en media.  

Ik heb nog nooit iets gepubliceerd, kan ik dan meedoen? 

Jazeker. De residentie is een talentontwikkelingsproject, een kans om stappen te zetten als jonge maker. De jury kijkt naar de kwaliteit van de inzending en heeft daarbij oog voor groeipotentieel, een eigen stem en zelfinzicht wat de ambities betreft. Het maakt daarbij niet uit of je al een indrukwekkend CV hebt. Ook wie nog nooit een tekst publiceerde komt in aanmerking. 

Moet ik een Curriculum Vitae insturen? 

Nee. In je motivatiebrief stel je jezelf voor en motiveer je waarom deelname aan de residentie op dit punt van jouw schrijfcarrière waardevol is. Daarbij mogen elementen uit je CV aan bod komen waarmee je meer over jezelf en je ambities in jouw schrijverschap kan vertellen of die je relevant vindt als ‘verworvenheden’. Maar onder ‘verworvenheden’ mag je ook andere kwaliteiten of ervaringen verstaan.  

"Durf creatief en literair te zijn in je motivatiebrief! Een motivatiebrief voor de schrijfresidentie is geen opsommend CV: het is een op zich staande literaire tekst."

Steffie Van Neste

Moet ik een projectplan hebben? 

Maak in je motivatiebrief duidelijk waarom de residentie voor jou als schrijver belangrijk is op dit moment in jouw artistieke ontwikkeling. Misschien heb je een helder project voor ogen (X interviews op Y locaties rond thema Z) misschien zijn jouw ambities minder concreet (vanuit genre X experimenteren met stijl Y; thema A uitdiepen in relatie tot onderwerp B). Dat mag allemaal. Het is vooral belangrijk om duidelijk te maken hoe je stappen wil te zetten in je makerschap en daarbij de specifieke context van de schrijfresidentie in het achterhoofd te houden. Waarom wil je dit in Parijs in het gezelschap van schrijvende generatiegenoten doen in plaats van thuis of in een ander residentieproject? 

TIP: denk voorbij de clichés 

Jazeker, Parijs is de stad van romantiek en flaneren, maar welk verhaal of welke invalshoek heb jij daar specifiek aan toe te voegen? De onderwerpen en thema’s die deze Europese grootstad te bieden heeft aan een jonge maker zijn eindeloos. Wat past bij jouw zoektocht, fascinaties of dromen? Probeer ook in je ambities en bij je aanmeldingstekst voorbij de clichés te denken en er jouw persoonlijke invalshoek aan te verbinden. 

"Formuleer voor jezelf in concrete taal wat je graag wilt onderzoeken in Parijs! Al is het dat je 'wilt onderzoeken hoe je wilt onderzoeken'."

Leonore Spee

Wat stuur ik in als ‘bewijs van schrijfvaardigheid’? 

Kies een tekst (en je mag ‘tekst’ in de breedste zin van het woord interpreteren) waaruit je kwaliteiten als maker blijken. De jury ziet graag waarmee je nu bezig bent en in welke richting je je ontwikkelt. Stuur dus liever recent work-in-progress dan die perfecte tekst van 3 jaar geleden. 

Ik wil in Parijs met een ander genre aan de slag gaan dan waarin ik meestal werk, mag dat? 

De schrijfresidentie biedt ruimte voor experiment en onderzoek, en kan dus een interessante gelegenheid zijn om je ambities in een andere stijl of genre ruimte te geven. De jury krijgt graag in je aanmeldingsdossier een indruk van de (nieuwe) richting die je uit wil gaan in Parijs. 

Leer ik schrijven tijdens de schrijfresidentie? 

Je krijgt geen schrijfles of schrijfworkshops. Wat we bieden binnen dit talentontwikkelingstraject is een kader om je schrijven aan te scherpen en stappen te zetten in jouw ontwikkeling: met redactionele begeleiding, met tijd en ruimte om onderzoek te doen, om nieuw werk te ontwikkelen en om alleen en met anderen te reflecteren op je maakproces en je schrijverschap.  

"Je moet de residentie eigenzinnig inkleden, doen wat jij nodig vindt als schrijver, het is de enige manier om tot eigenzinnig, spannend zinvol werk te komen."

Julie Cafmeyer

Ik schrijf in het Engels, mag ik dat als ‘bewijs van schrijfvaardigheid’ insturen? 

Weeg voor jezelf af of jouw stem of stijl niet evengoed in een Nederlandstalige tekst tot haar recht komt. Wees je er ook van bewust dat de nuances in jouw anderstalige tekst misschien niet duidelijk zijn voor juryleden die die taal minder goed machtig zijn dan het Nederlands. Als je ervan overtuigd bent dat voor jouw ‘bewijs van schrijfvaardigheid’ het Engels (of een andere taal) een doorslaggevende meerwaarde vormt, dan mag je het zo insturen. 
Zorg er in elk geval voor dat uit je motivatiebrief en de opdrachttekst blijkt dat jouw auteursstem ook in het Nederlands overtuigt. We verwachten immers van de deelnemers dat de nieuwe teksten waaraan zij tijdens de schrijfresidentie werken in het Nederlands geschreven worden. Ook is Nederlands de voertaal in het hele talentontwikkelingstraject, waarvan redactionele begeleiding een belangrijk onderdeel uitmaakt. We kunnen die expertise niet in andere talen bieden. Het hoeft overigens niet te betekenen dat je exclusief in het Nederlands schrijft, bijvoorbeeld als meertaligheid onderdeel uitmaakt van jouw artistieke praktijk. 

Ik werd bij een vorige oproep niet geselecteerd, maak ik nog kans?  

Stelde je je eerder kandidaat en werd je toen niet geselecteerd? Laat dat je vooral niet tegenhouden om opnieuw aan te melden, er gaan ieder jaar makers mee die zich al vaker kandidaat stelden.  

Ik ben ouder dan 30 jaar, kan ik toch meedoen? 

We hanteren de leeftijdsgrens strikt, net als het deadline. Voor de schrijfresidentie kun je je dus enkel kandidaat stellen als je niet ouder bent dan 30 jaar op 30 juni van het jaar waarin je wil deelnemen. Voor de zekerheid: 30 jaar is dus okee, ben je 31 jaar of ouder dan kun je niet mee deelnemen. Als je door omstandigheden niet weet hoe oud je precies bent, maar wel tot deze generatie behoort, neem dan contact met ons op.  
Goed om te weten: voor andere oproepen van deBuren voor talentontwikkelingstrajecten (zoals Nieuw Geluid) en wedstrijden (zoals Het Rode Oor of Hooray for the essay) geldt géén leeftijdslimiet. De oproepen vind je op de website hier of abonneer je op onze nieuwsbrief of socialemediakanalen. 

 

Hoe verschilt de Schrijfresidentie van Nieuw Geluid? 

Nieuw Geluid is een ander talentontwikkelingstraject van deBuren, dat bedoeld is voor beginnende schrijvers, sprekers en denkers die met meer zelfvertrouwen in het publieke debat willen staan. Het bestaat sinds 2022. Het vertoont enkele gelijkenissen met de schrijfresidentie. Een greep uit de verschillen: 

  • De focus ligt op het overbrengen van je kennis en standpunten, en het bereiken van een publiek via verschillende media. 

  • Je volgt een intensief traject van 6 dagen met masterclasses, workshops en redactiebezoeken in Vlaanderen en Nederland. 

  • Er is geen leeftijdslimiet en de groep is op dit moment kleiner dan die van de schrijfresidentie (12 versus 18 deelnemers). 

  • Een deelname aan een van de beide trajecten sluit deelname aan het andere traject niet uit. Je kunt echter niet aan de beide trajecten in hetzelfde jaar deelnemen. 

 
Meer informatie over Nieuw Geluid lees je hier. deBuren organiseert daarnaast regelmatig andere trajecten en schrijfwedstrijden binnen allerlei genres. Houd de oproepen daarvoor hier in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief of socialemediakanalen. 

Tot slot: goede raad voor je je aanmeldingsdossier opstuurt. 

Laat je teksten nalezen voor je instuurt! Die ene tikfout waar je al honderd keer overheen las, haalt een tweede lezer er zo uit. En is het fantastische idee in je motivatiebrief ook voor iemand anders begrijpelijk opgeschreven? 

"Ga naar de residentie met een open geest en probeer uit je comfortzone in Parijs te komen. Alleen dan zul je werken creëren waarvan je nooit had gedacht dat je ze zelf zou kunnen maken."

Jordy Spyt

Ga jij deze zomer mee naar Parijs?

Hier vind je de oproep & voorwaarden om je kandidaat te stellen voor de schrijfresidentie van 2024.

Alles bekijken

Meer weten over de schrijfresidentie?

Informatie over dit talentontwikkelingstraject, de oud-deelnemers en hun werk vind je hier.

Alles bekijken

Illustraties © Sara Mertens