De opdracht: De grens
Met een verbindingsstreepje midden in de naam is direct duidelijk dat Vlaams-Nederlands huis deBuren een grens – én het overstijgen daarvan – centraal in de werking heeft staan. We stimuleren de uitwisseling van inzichten en expertise tussen sprekers, makers en publiek over deze grens heen. Het bestaan van deBuren is mee te danken aan het verdrag Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking, en dat bestaat in 2025 exact 30 jaar.
Voor de opdracht die we jou geven om je kandidaat te stellen voor de schrijfresidentie in 2025 vragen we jou daarom na te denken over het thema 'de grens' en dit als inspiratiebron te nemen voor een korte, nieuwe tekst. We dagen je uit om er in jouw artistieke taal mee aan de slag te gaan: in een verhaal, (slam)gedicht, beeldverhaal, audiostuk, theatertekst, essay, journalistiek stuk of andere talige vorm waarin jij je uitdrukt.
Een grens vormt niet alleen een scheidingslijn maar ook een verbinding: iets of iemand anders is noodzakelijk om van een grens te kunnen spreken. Grenzen duiken op in allerhande uitdrukkingen: je kunt ze verleggen, tegen grenzen aanlopen, over iemands of je eigen grens gaan, een grens trekken of bereiken, onbegrensd of grenzeloos zijn, ... Een grens kan beklemmend zijn of buitensluiten of juist veiligheid en houvast bieden. Een grens suggereert een star gegeven maar grenzen – geografisch, maatschappelijk, persoonlijk – blijken in de praktijk helemaal niet zo onveranderlijk.
Je kan het thema als geografisch gegeven benaderen, aan actualiteit verbinden of je kunt breder kijken naar het idee van een grens en je laten inspireren door de maatschappelijke of filosofische vragen die dit thema oproept. Wie wordt met welke grens geconfronteerd? Wie of wat bepaalt jouw grens? En wat blijft er over zonder grenzen? Ook kun je nadenken over grenzen binnen de kunsten of binnen genres.
Uiteraard zijn er nog veel meer invalshoeken bij dit thema te bedenken en valt er volop inspiratie te vinden bij andere makers en denkers, in de actualiteit of een ver verleden. Laat deze denkpistes en inspiratiebronnen je aanzetten om zowel inhoudelijke als vormelijke sporen verder uit te diepen.
Ga vanuit jouw interesse en expertise aan de slag met het thema en creëer een nieuw werk in het genre dat bij jou past en laat zien dat je met weinig woorden een eigen draai aan een opdracht kunt geven.