Nieuw Geluid

Een talentontwikkelingstraject voor spraakmakende stemmen die hun plaats zoeken in het publieke debat

Wat is Nieuw Geluid?

Nieuw Geluid is een talentontwikkelingstraject voor beginnende schrijvers, sprekers en denkers, die met meer zelfvertrouwen in het debat willen staan. Elk jaar organiseert deBuren een intensief traject van 6 dagen, voor een groep van 12 deelnemers uit Vlaanderen en Nederland. Via masterclasses, gegeven door mediaprofessionals, en redactiebezoeken, begeleid door inspirerende redacteurs, worden de vaardigheden van de deelnemers aangescherpt en uitgebreid. Tenslotte tonen de deelnemers tijdens een live podiumevent hun talent en visie aan het publiek en aan mediamakers die altijd op zoek zijn naar nieuwe stemmen en gezichten. Het traject resulteert verder in een reeks individuele publicaties in geschreven of gesproken woord. 

Nieuw Geluid opent bovendien de deuren naar andere publicatiekanalen en podia, waarnaar de toegang moeilijk blijft voor wie nieuw is in de sector. Op deze manier wilt deBuren een injectie geven aan ontluikend talent en het publieke debat opentrekken. Tenslotte stimuleert Nieuw Geluid ook de uitwisseling tussen Vlaamse en Nederlandse spraakmakers.

Voor wie is dit traject?

Met dit talentontwikkelingstraject wil deBuren investeren in de ondersteuning van toonaangevende stemmen: beginnende schrijvers, sprekers en denkers met inzichten die nodig zijn om de wereld van morgen te begrijpen.  We richten ons breed naar studenten en ondernemers, beginnende schrijvers en mediamakers, onderzoekers en opiniemakers… die zich meer willen uitspreken in het maatschappelijk debat.  

Ben jij het beu om steeds dezelfde mensen te horen in de media, en wil je daar zélf verandering in brengen? Ben je een onderzoeker of expert die wil leren hoe je kennis op een toegankelijke manier kan verspreiden? Wil jij graag je stem laten horen in het publieke debat, maar weet je niet hoe? Heb je een onderbouwde mening of bepaalde expertise die je naar buiten wil brengen, maar heb je last van podiumvrees? Dan ben jij dé perfecte kandidaat voor Nieuw Geluid! 

Iedereen vanaf 18 jaar oud kan zich kandidaat stellen. Er wordt geen vooropleiding verwacht. Groeipotentieel is voor ons belangrijker dan een indrukwekkende cv. 

Wat leer je tijdens het traject?

Tijdens dit trajct wordt er individueel en in groep gewerkt aan bepaalde vaardigheden die je nodig hebt om een standpunt helder te verwoorden en verspreiden. We schenken ook aandacht aan het multidisciplinaire aspect van het vormgeven en verspreiden van ideeën. Je leert dus niet enkel opiniërende teksten schrijven, maar ook publiek spreken en debatteren. Je krijgt een basis mediatraining en gesprekstechnieken, overwint je cameraschuwheid en leert online media gebruiken op een goede manier. Hoe creëer je impact? Hoe ga je om met kritiek? Hoe spreek je met overtuiging? Wat doe je als je opeens viraal gaat? Hoe houd je het hoofd koel tijdens een verhit debat? Dit zijn maar enkele van de vragen die in Nieuw Geluid aan bod komen. 

Nieuw Geluid wordt medegefinancierd door de Europese Unie en komt tot stand met dank aan De Brakke Grond.

Stel je kandidaat voor de tweede editie van Nieuw Geluid!

Ga aan de slag met een thema waar je kennis van zaken over hebt in een geschreven tekst, video of audiostuk waarin jij je argumenten helder op tafel legt. Overtuig de lezer of luisteraar met een goed gekozen en scherp verwoordde redenering en sluit af met een vurig pleidooi. 

Praktisch

  • Wie? De kandidaat schrijft en spreekt in het Nederlands en is op 1 september 2023 minstens 18 jaar. 

  • Wat? Naast het volgen van masterclasses en redactiebezoeken werk je aan eigen materiaal, in de vorm van een geschreven of gesproken teksten. Je neemt ook deel aan een afsluitend podiumevent. 

  • Waar? De masterclasses gaan door bij deBuren in Brussel en bij onze partner de Brakke Grond in Amsterdam. We gaan op redactiebezoek bij een televisie- en radiozender en bij een (online) krantenredactie. 

  • Wanneer? Van 20 tot en met 22 september 2023 in Brussel en van 25 t.e.m. 27 september in Amsterdam. Podiummoment in Brussel op 20 oktober 2023. Reüniemoment in december nog vast te leggen.

Nieuw Geluid wordt medegefinancierd door de Europese Unie en komt tot stand met dank aan De Brakke Grond.

Oproep Nieuw Geluid 2023

Ga naar de opdracht en neem dit jaar deel aan Nieuw Geluid!

Alles bekijken

Nieuw Geluid 2023

Anne Schepers, Gert-Jan Vanaken, Heleen Struyven, Loulou Drinkwaard, Maud Boey, Paola Verhaert, Piet Ruig, Rieneke Lammens, Sakina El Kaddouri, Shashitu Rahima Tarirga, Suzanne Roes en Will-Limba Moleka. Zij werden geselecteerd om in 2023 deel te nemen aan de tweede editie van Nieuw Geluid. Kom hier meer over hen te weten!

Nieuw Geluid 2022

Daaf Borren, Martha Claeys, Kelia Kaniki Masengo, Anouk Torbeyns, Senne Misplon, Mariska van Dam, Nina Poels, Tuly Salumu, Britt Buseyne, Sharvin Ramjan, Louise Souvagie en Naomi Izabela Kimuena. Zij werden geselecteerd om in 2022 deel te nemen aan de eerste editie van Nieuw Geluid. Kom hier meer over hen te weten!

Masterclasses en redactiebezoeken 2023

In 2023 gingen we we met het talentontwikkelingstraject Nieuw Geluid op redactiebezoek bij De Standaard, doken we de studio in bij Radio 1 in Brussel en gingen we langs bij debatcentrum De Balie in Amsterdam. Masterclasses waren er van acteur Rashif El Kaoui (publiek spreken), presentratrice en journaliste Maaike Schoon (debattechnieken) en Haroon Ali (je uitspreken over gevoelige thema's).

Meer over de masterclasses en redactiebezoeken 2023

Alles bekijken

Masterclasses en redactiebezoeken 2022

De deelnemers van 2022 hadden masterclasses van journalist Ruben Mersch, schrijver en columnist Mohamed Ouaamari, journalist, schrijver, theatermaker en podcasthost Dalilla Hermans en journaliste en radio- en televisiepresentatrice Clairy Polak.

Tijdens hun redactiebezoeken spraken ze met radio- en televisiepresentator Xavier Taveirne (Radio 1), Programmamakers Rokhaya Seck en Sophie Rutenfrans (De Balie) en redacteur Lotfi El Hamidi (NRC).

resultaten