Nieuw Geluid

Een talentontwikkelingstraject voor nieuwe stemmen in het publieke debat

Wat is Nieuw Geluid?

Nieuw Geluid is een talentontwikkelingstraject voor opkomende schrijvers, sprekers en denkers uit de Lage Landen, die met meer zelfvertrouwen in het debat willen staan. Elk jaar organiseert deBuren een intensief traject van 2 weken, voor een groep van 12 deelnemers uit Vlaanderen en Nederland. Via masterclasses, gegeven door mediaprofessionals, en redactiebezoeken, begeleid door inspirerende redacteurs, scherpen we hun spreek- en schrijfvaardigheden aan. Enkele weken later treden de deelnemers op tijdens een live podiumevent waarop ze zichzelf voorstellen aan het publiek en aan mediamakers die altijd op zoek zijn naar nieuwe stemmen en gezichten.

Nieuw Geluid opent bovendien de deuren naar andere publicatiekanalen en podia, waarnaar de toegang moeilijk blijft voor wie nieuw is in de sector. Via de contacten die je tijdens het traject legt, krijgen de kandidaten spreek- en schrijfopdrachten aangeboden. Op deze manier wil deBuren een injectie geven aan opkomend talent en het publieke debat opentrekken. Tenslotte stimuleert Nieuw Geluid ook de uitwisseling tussen Vlaamse en Nederlandse spraakmakers.

Voor wie is dit traject?

Met dit talentontwikkelingstraject wil deBuren investeren in de ondersteuning van opkomende stemmen: beginnende schrijvers, sprekers en denkers met inzichten die nodig zijn om de wereld van morgen te begrijpen. We richten ons breed naar studenten en ondernemers, beginnende schrijvers en mediamakers, onderzoekers en opiniemakers, die zich willen uitspreken in het maatschappelijk debat.

Ben jij het beu om steeds dezelfde mensen te horen in de media, en wil je daar zélf verandering in brengen? Ben je een onderzoeker of expert die wil leren hoe je kennis op een toegankelijke manier kan verspreiden? Heb je een onderbouwde mening of bepaalde expertise die je naar buiten wil brengen, maar heb je last van podiumvrees? Dan ben jij dé perfecte kandidaat voor Nieuw Geluid!

Iedereen vanaf 18 jaar oud kan zich kandidaat stellen. Er wordt geen vooropleiding verwacht. Groeipotentieel is voor ons belangrijker dan een indrukwekkende cv.  

Wat leer je tijdens het traject?

Tijdens dit traject wordt er individueel en in groep gewerkt aan de vaardigheden die je nodig hebt om een standpunt helder te verwoorden en verspreiden. Je leert opiniërende teksten schrijven, maar ook publiek spreken en debatteren. Je krijgt een basis mediatraining en gesprekstechnieken, overwint je cameraschuwheid en krijgt een introductie in spreken voor de radio. Wat doe je met je handen als je op een podium staat? Hoe ga je om met kritiek? Hoe spreek je met overtuiging? Hoe houd je het hoofd koel tijdens een verhit debat? Dit zijn maar enkele van de vragen die in Nieuw Geluid aan bod komen. 

Nieuw Geluid wordt medegefinancierd door de Europese Unie en komt tot stand met dank aan De Brakke Grond.

Stel je kandidaat voor de derde editie van Nieuw Geluid!

*Oproep gesloten - Oproep Nieuw Geluid 2025 op 21 maart 2025*

Ga aan de slag met een thema waar je kennis van zaken over hebt in een geschreven tekst, video of audiostuk waarin jij je argumenten helder op tafel legt. Overtuig de lezer of luisteraar met een goed gekozen en scherp verwoordde redenering en sluit af met een vurig pleidooi.  

Bekijk de voorwaarden

Praktisch

  • Wie? De kandidaat schrijft en spreekt in het Nederlands en is op 1 september 2024 minstens 18 jaar. 

  • Wat? Naast het volgen van masterclasses en redactiebezoeken werk je aan eigen materiaal, in de vorm van een geschreven of gesproken tekst. Je neemt ook deel aan een afsluitend podiumevent. 

  • Waar? De masterclasses gaan door bij deBuren in Brussel en bij onze partner de Brakke Grond in Amsterdam. We gaan op redactiebezoek bij een televisie- en radiozender en bij een (online) krantenredactie. 

  • Wanneer? Van 9 tot en met 12 september 2024 in Brussel en van 16 t.e.m. 19 september in Amsterdam. Podiummoment in oktober in Brussel nog vast te leggen. Reüniemoment in december nog vast te leggen.

Nieuw Geluid wordt medegefinancierd door de Europese Unie en komt tot stand met dank aan De Brakke Grond.

Oproep Nieuw Geluid 2024

Ga naar de opdracht en neem dit jaar deel aan Nieuw Geluid!

Alles bekijken

Nieuw Geluid 2024

Bas Keemink, Charlotte Aelbrecht, Christelle Baseke Kaisala, Emma Laura Schouten, Jip Dresia, Lisa Hu, Michiel van der Padt, Nadia Bourabain, Sofie Avery, Tessel ten Zweege, Wouter van Hooydonk en Zarissa Windzak. Zij werden geselecteerd om in 2024 deel te nemen aan de tweede editie van Nieuw Geluid. Kom hier meer over hen te weten!

Nieuw Geluid 2023

Anne Schepers, Gert-Jan Vanaken, Heleen Struyven, Loulou Drinkwaard, Maud Boey, Paola Verhaert, Piet Ruig, Rieneke Lammens, Sakina El Kaddouri, Shashitu Rahima Tarirga, Suzanne Roes en Will-Limba Moleka. Zij werden geselecteerd om in 2023 deel te nemen aan de tweede editie van Nieuw Geluid. Kom hier meer over hen te weten!

Nieuw Geluid 2022

Daaf Borren, Martha Claeys, Kelia Kaniki Masengo, Anouk Torbeyns, Senne Misplon, Mariska van Dam, Nina Poels, Tuly Salumu, Britt Buseyne, Sharvin Ramjan, Louise Souvagie en Naomi Izabela Kimuena. Zij werden geselecteerd om in 2022 deel te nemen aan de eerste editie van Nieuw Geluid. Kom hier meer over hen te weten!

Masterclasses en redactiebezoeken 2024

In Brussel gaan we op redactiebezoek bij De Standaard, en duiken we de studio in bij Radio 1. In Amsterdam gaan we langs op de redactie van de Groene Amsterdammer. Masterclasses krijg je van acteur Rashif El Kaoui (publiek spreken en podium presence), journalist en Nieuw Geluid alumna Anouk Torbeyns (hoe schrijf je een goed opinie?), presentator van Buitenhof Maaike Schoon (debat- en gesprekstechnieken) en schrijver en moderator Meredith Greer (wat maakt een goed podiumprogramma?).

Meer over de masterclasses en redactiebezoeken in 2024

Alles bekijken

Masterclasses en redactiebezoeken 2023

In 2023 gingen we met het talentontwikkelingstraject Nieuw Geluid op redactiebezoek bij De Standaard, doken we de studio in bij Radio 1 in Brussel en gingen we langs bij debatcentrum De Balie in Amsterdam. Masterclasses waren er van acteur Rashif El Kaoui (publiek spreken), presentratrice en journaliste Maaike Schoon (debattechnieken) en Haroon Ali (je uitspreken over gevoelige thema's).

Meer over de masterclasses en redactiebezoeken 2023

Alles bekijken

Masterclasses en redactiebezoeken 2022

De deelnemers van 2022 hadden masterclasses van journalist Ruben Mersch, schrijver en columnist Mohamed Ouaamari, journalist, schrijver, theatermaker en podcasthost Dalilla Hermans en journaliste en radio- en televisiepresentatrice Clairy Polak.

Tijdens hun redactiebezoeken spraken ze met radio- en televisiepresentator Xavier Taveirne (Radio 1), Programmamakers Rokhaya Seck en Sophie Rutenfrans (De Balie) en redacteur Lotfi El Hamidi (NRC).

resultaten