Nieuw Geluid

Deelnemers Nieuw Geluid 2024 bekend

Dit zijn de namen!

Datum 28 juni 2024

Twaalf namen om te onthouden: Bas Keemink, Charlotte Aelbrecht, Christelle Baseke Kaisala, Emma Laura Schouten, Jip Dresia, Lisa Hu, Michiel van der Padt, Nadia Bourabain, Sofie Avery, Tessel ten Zweege, Wouter van Hooydonk, Zarissa Windzak. Zij werden geselecteerd om dit najaar deel te nemen aan de derde editie van Nieuw Geluid, een talentontwikkelingstraject voor spraakmakende stemmen die hun plaats zoeken in het publieke debat. 

Bas Keemink (1994) is een filosoof, journalist en comedian uit Rotterdam die niets liever doet dan zijn eigen mening rondbazuinen. Een mening die, in tegenstelling tot zijn bewijsdrang, ieder jaar genuanceerder wordt. Ook is hij co-host van de podcast Ik zie, Ik zie, Filosofie!, waarin hij op zoek gaat naar een antwoord op de vraag: hoe vind je in godsnaam een baan als filosoof?

Als 27-jarige Mechelaar strijdt Charlotte Aelbrecht (1997) voor gelijke kansen voor iedere persoon met een handicap. Dat doet ze binnen haar job bij Dito vzw en daarbuiten. Ze spreekt graag over de weg naar inclusie, juistere representatie en hardnekkige vooroordelen, vaak gepaard met grappige en soms schrijnende anekdotes uit haar dagelijkse leven als rolstoelgebruiker. 

Christelle Baseke Kaisala (1985, zij/haar) is mede-oprichter van het schrijverscollectief Words of Colour en roept op tot meer zelfliefde via de Note To Self-schrijfsessies gericht op vrouwen van kleur. Als zwarte vrouw met Congolese roots probeert ze de rollen van 'zus', 'dochter', 'vriendin', 'moeder van twee' en 'vrouw van' zo goed mogelijk te combineren, met volgende mantra in het achterhoofd: ik ben goed genoeg.  

Emma Laura Schouten (1994) is docent Nederlands, redacteur en schrijver. In haar essays, proza en poëzie verkent zij het niemandsland tussen ziek en gezond en onderzoekt ze hoe taal en denken elkaar wederzijds beïnvloeden. Werk van haar verscheen onder meer in Het Liegend Konijn, Kluger Hans en op Hard//hoofd. Haar debuutroman Nachtschade verschijnt in januari 2025 bij Uitgeverij Van Oorschot. www.emmaschouten.nl 

Jip Dresia (1996) groeide op in Rotterdam, waar ze Rechtsgeleerdheid studeerde aan de Erasmus Universiteit, naast Internationale Betrekkingen (BA) in Leiden, met een focus op Midden-Oosten studies en Arabisch. Momenteel werkt ze nog steeds voor de Erasmus Universiteit, bij het Erasmus Centre for Entrepreneurship, met als missie om iedereen de kans te geven zichzelf te ontplooien door middel van ondernemende vaardigheden. Met een kritische blik op het huidige politieke landschap gaat ze graag in gesprek om mensen te activeren om naar oplossingen te zoeken voor de grote uitdagingen waar we met z'n allen voor staan. 

Lisa Hu (1992) is opgeleid als ontwerper en socioloog. Ze is voorvechter van de stem van kinderen en jongeren en maakt zich druk over ongelijkheden in o.a. onderwijs en democratie. Als oprichter van Stichting Terra Nova - Democratisch Design zet Lisa zich in voor gelijkwaardigere dialoog over maatschappelijke vraagstukken. 

Michiel van der Padt (1993) houdt zich bezig met gendergelijkheid en mannelijkheid. Via zijn Instagramaccount @de_feministische_man verkent hij wat het feminisme voor mannen kan betekenen. Hij is mede-oprichter van Liminal, een organisatie die bewustwording wil creëeren over de invloed van het patriarchaat op onze identiteit, relaties en gedrag, en maker van de podcast Verse Papa’s.  

Nadia Bourabain (2000) is een journalist en podcastmaker uit de Brusselse Rand. Haar passie voor inclusieve journalistiek komt tot leven in haar werk, waarin ze zich richt op het verrijken en diversifiëren van cultuurnieuws. Met bijdragen aan publicaties zoals De Standaard en Cosmopolitan opent ze nieuwe perspectieven binnen de media.

Sofie Avery (1997) is filosoof, activist en amateurzeebonk. Sofie is in het bijzonder geïnteresseerd in machtsverschillen en de vraag naar hoe instellingen daarmee horen om te gaan. Sofie voert aan de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag in de academische wereld. Hierover leverde die onder andere bijdragen aan Radio 1, Bij Nader Inzien en De Morgen.  

© Bete van Meeuwen

Tessel ten Zweege (1998) is auteur van de feministische boeken Dat zou jij nooit toelaten (2022) en Femicide: Tot de dood ons scheidt (2023). Ze bedacht het concept voor, schreef en presenteerde de webserie Tessel in Cyberspace bij omroep HUMAN.

© Suzanne Roes

Wouter van Hooydonk (1987) is een filosoof uit Antwerpen. Feminisme transformeerde zijn leven. Hij vindt het de beste bron van kennis om je leven als tot man gemaakt persoon te begrijpen, maar ziet ook dat er nog werk op de plank ligt. Voor mannen én voor feminisme. Wouter schreef hierover al in De Morgen, De Standaard en De Groene Amsterdammer.

Zarissa Windzak (1987) is een gepassioneerde voorvechter van inclusieve jeugdliteratuur. In 2021 debuteerde ze als auteur met het kinderboek Liever niet, waarin ze belangrijke thema's als toestemming en grenzen aankaartte. Verder runt ze Cargo Confetti, een webwinkel die door inclusieve kinderboeken en speelgoed moet bijdragen tot een positief zelfbeeld bij jonge kinderen. 

Wat is Nieuw Geluid?

Kom meer te weten over ons talentontwikkelingstraject voor nieuwe stemmen in het publieke debat.

Alles bekijken