Nieuw Geluid

Deelnemers Nieuw Geluid 2023 bekend

Dit zijn de namen!

Datum 30 juni 2023

Twaalf namen om te onthouden: Anne Schepers, Gert-Jan Vanaken, Heleen Struyven, Loulou Drinkwaard, Maud Boey, Paola Verhaert, Piet Ruig, Rieneke Lammens, Sakina El Kaddouri, Shashitu Rahima Tarirga, Suzanne Roes, Will-Limba Moleka. Zij werden geselecteerd om dit najaar deel te nemen aan de tweede editie van Nieuw Geluid, een talentontwikkelingstraject voor spraakmakende stemmen die hun plaats zoeken in het publieke debat. 

© Sarah Van Looy

Anne Schepers (1993) is schrijver. In haar debuutroman De daden (Lebowski Publishers, 2023) werkt een ambitieuze journaliste aan verhalen over de vluchtelingencrisis, wanneer een asielzoekerscentrum naar haar Rotterdamse woonwijk komt. Anne publiceerde kortverhalen in o.a. Tirade en Gpunt. Ze is tevens eindredacteur en werkte eerder bij De CorrespondentEenVandaag en Buitenhof.
 

© Sarah Van Looy

Gert-Jan Vanaken (°1993, hij/hem) is opgeleid als arts. Hij werkt als onderzoeker aan KU Leuven en Universiteit Antwerpen rond autisme, neurodiversiteit en zorgethiek. Verder is Gert-Jan actief in de klimaatbeweging als organisator, schrijver en actievoerder bij onder meer Tegengas, Code Rood en Degrowth Belgium. 

© Sarah Van Looy

Heleen Struyven (1989) is juriste, feministe en audio-maker. Ze praat met passie over moederschap, de zorgkloof, burn-out en ADHD bij vrouwen. Als medeoprichter van burgerbeweging Crisiskabinet Kinderopvang, ijvert ze voor een Marshallplan voor de kinderopvang.

© Sarah Van Looy

Loulou Drinkwaard (1998) is afgestudeerd als docent Nederlands. Na haar tijd voor de klas richtte ze samen met D’Avellonne van Dijk Uitgeverij Wilde Haren op. Samen geven zij kinderboeken uit die de diversiteit van Rotterdam weerspiegelen. In haar vrije tijd schrijft Loulou voor verschillende journalistieke platformen waaronder OneWorld en Vers Beton.

© Sarah Van Looy

Maud Boey (1997) is gebeten door de strijd voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Ze is bestuurslid bij Sensoa, jeugdvertegenwoordiger bij European Parliamentary Forum for Reproductive and Sexuals Rights en werkte mee aan het lobbytraject voor de decriminalisering van sekswerk bij deMens.nu. Met als motto ‘alles is politiek’ reflecteert ze in haar schrijven over de link tussen de (partij)politieke actualiteit en maatschappelijke tendensen of populaire cultuur. 

© Sarah Van Looy

Paola Verhaert (1993) leest en schrijft in Brussel. In haar werk probeert ze uit te pluizen hoe rechtvaardigheid in een digitaliserende wereld eruit ziet. Ze studeerde hedendaagse geschiedenis, digitale menswetenschappen, wijsbegeerte en Europees beleid. Momenteel werkt ze als onderzoeker bij imec-SMIT, aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is ook redactielid bij Samenleving & Politiek, VOCATIO-laureate, en lid van Hyster-x, een feministisch schrijverscollectief. 

© Sarah Van Looy

Piet Ruig (1998) groeide op in Amsterdam maar plakt nu aan Brussel. Hij studeerde politieke economie en filosofie in Londen en Leuven, en werkte als researcher voor de VPRO-documentaire Planet Finance. Als filosoof denkt hij na over vooruitgang, rouw en de klimaatcrisis. Als journalist is hij vooral geïnteresseerd in economische ongelijkheid, de EU, en de financiële sector. 

© Sarah Van Looy

Rieneke Lammens (2000) is altijd al gefascineerd geweest door de kracht van taal en het geschreven woord. Als taalkundige en (bijna) journaliste denkt ze graag na over maatschappelijke thema’s zoals grensoverschrijdend gedrag, (gender)ongelijkheid, gezondheidszorg, mentaal welzijn maar ook literatuur. Haar geschreven werk verscheen onder andere in de Moeial, het studententijdschrift van de VUB waar ze ook hoofdredactrice van is, en De Morgen Magazine

© Sarah Van Looy

Sakina El Kaddouri (1998) schrijft, skate en scandeert op het dichtstbijzijnde protest. Haar teksten zijn activistisch en maatschappelijk bewogen, en ze zoekt steeds de grens tussen persoonlijke verantwoordelijkheid en dat van het collectief. Naast haar eigen poëtische optredens is ze ook te vinden als host op podia.

© Sarah Van Looy

Suzanne Roes (1994) is een Nederlandse filosofe in Antwerpen met een diepgewortelde interesse voor het woord. Ze spreekt, leest, schrijft en zingt, maar vraagt zich vooral af wie wanneer het woord mag nemen. In haar academisch onderzoek naar arrogantie zet ze sociale en politieke vragen centraal.   

© Sarah Van Looy

Shashitu Rahima Tarirga (1991) studeert dit jaar af als klinisch orthopedagoog. Haar eigen (interlandelijke) adoptie-achtergrond en haar werk met (minderjarige) vluchtelingen, brengen vele vormen van onrecht heel dichtbij. Schrijven is een manier om dit onrecht een maatschappelijke bekendheid te geven en daarmee hopelijk verandering teweeg te brengen. Bijdragen verschenen via Kifkif Beweging vzw en Words of Colour

© Sarah Van Looy

Will-Limba Moleka (1999) is een student-ondernemer en leesbevorderaar. Met zijn onderneming LIMBA stimuleert hij het leesplezier bij jongeren door middel van literaire evenementen, workshops en boeiende online content. Met LIMBA wil hij laten zien dat boeken lezen niet alleen essentieel is voor zelfontplooiing, maar ook leuk en verbindend kan zijn.