Masterclasses en redactiebezoeken

Masterclasses en redactiebezoeken

9-12 september in Brussel | 16-19 september in Amsterdam

Datum 24 april 2024
Doe mee met Nieuw Geluid

Benieuwd hoe het traject van Nieuw Geluid 2024 eruit zal zien? Wij geven je al een idee van wat je te wachten staat als je geselecteerd wordt. In Brussel gaan we op redactiebezoek bij De Standaard, en duiken we de studio in bij Radio 1. In Amsterdam gaan we langs op de redactie van de Groene Amsterdammer. Masterclasses krijg je van acteur Rashif El Kaoui (publiek spreken en podium presence), journalist en Nieuw Geluid alumna Anouk Torbeyns (hoe schrijf je een goed opinie?) en presentator van Buitenhof Maaike Schoon (debat- en gesprekstechnieken). Een goed gevuld programma waarin je je schrijf- en spreekvaardigheden zal aanscherpen, en wegwijs wordt gemaakt in het medialandschap in Nederland en Vlaanderen!

Redactiebezoeken

Redactiebezoek De Standaard | Brussel

We gaan op redactiebezoek bij De Standaard, onder leiding van Chef Cultuur Filip Tielens, en krijgen een blik achter de schermen van hoe de krant gemaakt wordt. We gaan dieper in op verschillende journalistieke formats zoals podcast maken, columns en opiniestukken schrijven. 

Redactiebezoek Radio 1 | Brussel

We duiken de studio in en leren meer over het vak radiomaken door een sessie met een echte stemcoach. Hoe gebruik je je stem, je intonatie, je spreekritme op een goede manier? Je maakt er kennis met verschillende producers en eindredacteuren van Radio 1 programma's.

Redactiebezoek De Groene Amsterdammer | Amsterdam

We gaan op bezoek bij de redactie van De Groene Amsterdammer, waar Schrijfresidentie alumnus en journalist Jan Postma ons een rondleiding zal geven op hun redactie. Hoe meng je je in het publieke debat via het geschreven woord en welke unieke plek heeft De Groene Amsterdammer in het medialandschap van de Lage Landen?

Workshop publiek spreken met Rashif El Kaoui. Foto Sarah Van Looy

Bezoek aan de studio's van Radio 1. Foto: Jozefien Daelemans

Masterclasses

Masterclass publiek spreken met Rashif El Kaoui | Brussel

Rashif El Kaoui is acteur, rapper, podcastmaker, schrijver en KVS-gezicht. Hij leert de deelnemers alles over publiek spreken en podium presence. Hoe bedwing je je zenuwen? Hoe spreek je met impact en hoe maak je indruk op je publiek? Maar ook: wat doe je met je handen als je een voordracht geeft?

Masterclass Opinie schrijven met Anouk Torbeyns | Brussel

In deze masterclass leer je wanneer het de moeite waard is om je mening in een opiniestuk te gieten. Welke verschillende soorten opiniestukken bestaan er, wat zijn goede en minder goede argumenten en hoe bouw je een opiniestuk op? Journalist, eindredacteur en Nieuw Geluid alumna Anouk Torbeyns helpt je op weg.

Masterclass debat- en gesprekstechnieken met Maaike Schoon | Amsterdam

Maaike Schoon is journalist en presentator van het debatprogramma Buitenhof. Tijdens haar workshop oefenen de deelnemers actief op debat- en gesprekstechnieken: hoe ga je op een constructieve manier in gesprek met elkaar? Hoe neem je het woord? Hoe geef je kritiek en hoe ontvang je kritiek? Hoe maak je kort en krachtig je punt?

De laatste masterclass in Amsterdam wordt in mei bevestigd.
Annejet Brandsma

Rashif El Kaoui is acteur, rapper, podcastmaker, schrijver en KVS-gezicht. Samen met acteur Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat werkte hij aan het project De Man is Lam – over man-zijn anno vandaag. Rashif El Kaoui maakte theatervoorstellingen voor ’t Arsenaal, Het Paleis, fABULEUS, de Monty en KVS. Daarnaast doceert hij welsprekendheid aan de Academie van Mortsel en geeft cursussen Pitchen en Presentatietechnieken voor Fortio/Syntra Bedrijfsopleidingen. 

© vpro

Maaike Schoon houdt van schrijven, presenteren, onderzoeken, podcasts, bellen, luisteren, vragen en debatteren. Sinds 2021 presenteert ze voor de VPRO het televisieprogramma Buitenhof, in 2022 werd ze genomineerd voor een Sonja Barend Award. Focus: politiek en economie.

Bij Vrij Nederland schrijft Maaike Schoon, meestal over economie,  ongelijkheid en de woningmarkt. 

Alles bekijken
Sarah Van Looy

Anouk Torbeyns werkte als journaliste voor o.a. HLN, Charlie Magazine en De Standaard. Vandaag werkt ze als eindredacteur bij Stamp Media waar ze een nieuwe generatie jonge mediamakers helpt om artikels en opinies te schrijven. Anouk nam in 2022 deel aan de eerste editie van Nieuw Geluid.