Nieuw Geluid 2023

Masterclasses en redactiebezoeken

20-22 september in Brussel | 25-27 september in Amsterdam

Datum 3 mei 2023
Doe mee met Nieuw Geluid

Dit jaar gingen we met het talentontwikkelingstraject Nieuw Geluid op redactiebezoek bij De Standaard, doken we de studio in bij Radio 1 in Brussel en gingen we langs bij debatcentrum De Balie in Amsterdam. Masterclasses waren er van acteur Rashif El Kaoui (publiek spreken), journalist Haroon Ali (je uitspreken over gevoelige thema's) en presentator Maaike Schoon (debat- en gesprekstechnieken). Een meer dan goed gevuld programma dus. Een uitgebreid overzicht!

Redactiebezoeken

Redactiebezoek De Standaard | 20.09.2023, Brussel

We gingen op redactiebezoek bij De Standaard, waar o.a. journalist en podcastmaker Marjan Justaert, Chef Cultuur Filip Tielens, journaliste Josephine Dapaah en hoofdredacteur Karel Verhoeven de kandidaten een blik achter de schermen gaven. We gingen dieper in op verschillende journalistieke formats zoals podcast maken, columns en opiniestukken schrijven. 

Redactiebezoek Radio 1 | 22.09.2023, Brussel

We sloten de week in Brussel af met een bezoek aan Radio 1, waar we de studio indoken en meer leerden over het vak radiomaken, o.a. door een sessie met een echte stemcoach. 

Redactiebezoek De Balie | 25.09.2023, Amsterdam

Bij cultureel debatcentrum De Balie gaven de programmamakers een inkijkje in de werking van hun redactie en leerden we wat een spreker vanuit redactieperspectief wel of niet goed maakt. Na de sessie wisten we beter hoe de makers van podiumprogramma's te werk gaan en welke rol je als spreker kan vervullen in het publieke debat. 

Workshop publiek spreken met Rashif El Kaoui. Foto Sarah Van Looy

Rondleiding in de televisiestudio's van VRT

Masterclasses

Masterclass publiek spreken met Rashif El Kaoui | 21.09.2023, Brussel

Rashif El Kaoui is acteur, rapper, podcastmaker, schrijver en KVS-gezicht. Hij leerde de deelnemers alles over publiek spreken en podium presence. Hoe bedwing je je zenuwen? Hoe spreek je met impact en hoe maak je indruk op je publiek? 

Masterclass debat- en gesprekstechnieken met Maaike Schoon | 26.09.2023, Amsterdam

Maaike Schoon is journalist en presentator van het debatprogramma Buitenhof. Tijdens haar workshop oefenden de deelnemers actief op debat- en gesprekstechnieken: hoe ga je op een constructieve manier in gesprek met elkaar? Hoe neem je het woord? Hoe geef je kritiek en hoe ontvang je kritiek? Hoe maak je kort en krachtig je punt?

Masterclass gevoelige thema's in het publieke debat met Haroon Ali | 27.09.2023, Amsterdam

Haroon Ali is journalist, columnist en schrijver van het boek Half. Daarin 
onderzocht hij zijn botsende identiteiten, als Pakistaans-Nederlandse queer 
ex-moslim. Daarnaast is Ali co-host van de podcast Opgewonden, en maakte hij de documentaire Het M-woord. In zijn masterclass vertelde hij over zijn schrijfproces: hoe spreek je je uit over gevoelige thema’s en wat zijn de valkuilen in het hedendaagse publieke debat? 

Foto boven: Sarah Van Looy

Rashif El Kaoui is acteur, rapper, podcastmaker, schrijver en KVS-gezicht. Samen met acteur Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat werkte hij aan het project De Man is Lam – over man-zijn anno vandaag. Rashif El Kaoui maakte theatervoorstellingen voor ’t Arsenaal, Het Paleis, fABULEUS, de Monty en KVS. Daarnaast doceert hij welsprekendheid aan de Academie van Mortsel en geeft cursussen Pitchen en Presentatietechnieken voor Fortio/Syntra Bedrijfsopleidingen. 

© vpro

Maaike Schoon houdt van schrijven, presenteren, onderzoeken, podcasts, bellen, luisteren, vragen en debatteren. Sinds 2021 presenteert ze voor de VPRO het televisieprogramma Buitenhof, in 2022 werd ze genomineerd voor een Sonja Barend Award. Focus: politiek en economie.

Bij Vrij Nederland schrijft Maaike Schoon, meestal over economie,  ongelijkheid en de woningmarkt. 

Alles bekijken
© Nosh Nehneh

Haroon Ali is journalist, columnist en schrijver van het boek Half. Daarin onderzocht hij zijn botsende identiteiten, als Pakistaans-Nederlandse queer ex-moslim. Zijn tweede boek, over de kleurrijke LHBTIQA+ gemeenschap, zal eind 2023 verschijnen. Daarnaast is Ali co-host van de podcast Opgewonden, over seksualiteit in alle vormen en maten. Ook maakte hij de documentaire Het M-woord, over homoseksualiteit binnen de islam, waarvoor hij een Tegel won