Schrijfresidentie Parijs

Dit zijn de namen | 2012

Ontdek welke talenten deze zomer twee weken in het huis van de stichting Biermans-Lapôtre resideren.

Datum 10 november 2012

Voor de eerste keer reist deBuren deze zomer met een schare jong schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs!

Twee weken lang zal het prachtige huis van de stichting Biermans-Lapôtre de uitvalsbasis vormen voor deze schrijvers, dichters, journalisten, essayisten en woordkunstenaars om de grootstad te ontdekken en aan nieuw materiaal te werken. De deelnemers leren over de grenzen heen elkaars werk kennen en gaan in gesprek met prominente figuren uit het literaire veld en het medialandschap.

Dit jaar gaan mee: Albert Verbeek, Judith Van der Wel, Julie Reniers, Maud Vanhauwaert, Nathan de Groot, Rebekka de Wit, Reineir Bijman, Roos Menkhorst, Sarah Vankersschaever, Susanne Bartels, Tamar de Waal, Tim Devriese en deBurencollega's Marianne Hommersom en Willem Bongers-Dek.
© Marianne Hommersom

Albert Verbeek studeerde gitaar lichte muziek en bijvak zang aan het conservatorium ArtEZ. Ook deed hij een researchmaster Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef al voor Babel, Folia, NRC/Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Hij werkt nu als freelance musicus en publicist en is muziekleraar aan De Nieuwe Muziekschool in Bussum.

Alles bekijken

Esther Severi (1983) studeerde Kunstwetenschappen en Archeologie in Brussel, en later Theaterwetenschappen in Antwerpen. Ze is programmator bij het Crossroads festival in Antwerpen, werkt freelance als schrijfster en dramaturge en doceert Kunstkritiek op het conservatorium in Antwerpen.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Judith van der Wel (1984) behaalde haar bachelors psychologie en theologie aan de Rijkuniversiteit Groningen. Hierna combineerde zij deze studies in een onderzoeksmaster religiestudies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef onder andere voor Ons erfdeelTrouw, Hollands maandblad en Het liegend konijn. In 2015 verscheen haar debuut Stemmen. Het geheim van het Koninklijk Concertgebouworkest bij Querido/Van Halewyck.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Julie Reniers schrijft als freelance journalist voor onder andere  MO*Knack en IPS. Daarnaast versterkt ze de eindredactie bij De Morgen en De Tijd. Ook vertaalt ze uit het Russisch, Tsjechisch, Frans en Engels naar het Nederlands en Engels.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Maud Vanhauwaert schrijft en maakt. Ze behaalde een masterdiploma Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert. Voor haar poëziedebuut Ik ben mogelijk (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel Wij zijn evenwijdig (2014, Querido) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck- wedstrijd. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal.  Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne en 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In mei 2020 verscheen Het stad in mij (Das Mag), dat werd bekroond met de Jan Campertprijs 2020.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Nathan de Groot is presentator, trainer en spreker. Hij traint professionals om inspirerend en overtuigend te presenteren. Sinds 2012 werkt Nathan als redacteur voor De Speld.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Rebekka de Wit (1985) studeerde in 2011 af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, afdeling woordkunst. Ze schreef verschillende voorstellingen en haar teksten verschenen in onder andere Das Magazin, De Morgen en DW B. In 2015 verscheen haar debuutroman We komen nog een wonder tekort bij Uitgeverij Atlas/Contact. Vanaf 2016 nam ze samen met Freek Vielen en Suzanne Grotenhuis de artistieke leiding over van De Tijd. Samen vormden ze het om tot theater de Nwe Tijd. Sinds 2020 is ze columnist bij De Standaard.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Roos Menkhorst (1984) studeerde cultuurwetenschappen en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2009 werkt ze als freelance journalist en publiceerde onder andere in het ParoolNrc Next, Volkskrant Magazine, Vrij Nederland en de Groene Amsterdammer. Ze is een van de oprichters van Bureau Boven, een collectief van vijf journalisten. In 2017 verscheen het boek ‘Bibeb. Biechtmoeder van Nederland’, dat ze samen met Adinda Akkermans schreef. In 2018 werd het genomineerd voor de Brusseprijs, de prijs voor het beste journalistieke boek.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Sarah Vankersschaever (1987) studeerde Nederlands & Theater-, Film- en Theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Ze is redacteur bij De Standaard en recenseert poëzie voor De Standaard der Letteren. In 2021 verscheen haar boek Wat brengt u hier? (De Bezige Bij).

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Susanne Bartels werkte, na het behalen van BA en Research MA in Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, als documentalist bij het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) en als afgestudeerde stagiair bij de Custodia Foundation (Collectie Frits Lugt).

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Tamar de Waal is rechtsfilosoof, universitair docent en directeur van de Amsterdam Honours College of Law aan de Amsterdam Law School (Universiteit van Amsterdam). Daarnaast is ze voorzitter van Stichting Civic. Voor De Groene Amsterdammer schrijft ze driewekelijks de ‘In Den Haag’-column. Tijdens haar opleidingen filosofie en rechten en promotietraject studeerde Tamar aan universiteiten in Londen (UCL) , New York (Columbia Law School) en Montreal (McGill).
In juni 2021 verscheen haar boek Integration Requirements for Immigrants in Europe bij academisch uitgeverij Hart Publishing (Bloomsbury). Voor haar proefschrift Conditional Belonging (2017) won zij in 2019 de tweejaarlijkse VWR-dissertatieprijs voor het beste dissertatie in de rechtsfilosofie in Nederland en België.

Alles bekijken
© Marianne Hommersom

Tim Devriese schreef al voor De Standaard, Bruzz, was communicatieadviseur bij de politieke partij Groen en sociale media communicatieadviseur bij Villanella. Hij werkt als Senior social media manager en community manager bij DG Trade (European Commission).

Alles bekijken
© Sarah Vankerschaever

Marianne Hommersom (deBuren) ging met haar camera op pad en fotografeerde de reeks Scenes of Wonder – Paris. Deze foto's werden reeds tentoongesteld in DE Studio (Antwerpen) en in de Stichting Biermans-Lapôtre (Parijs). Marianne studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent, KASK en behaalde een masterdiploma in filmstudies en visuele cultuur aan de Universitieit Anwerpen. Ze werkte eerder bij Cinema Zuid en M HKA. Voor deBuren coördineert ze de schrijfresidentie in Parijs en portretteert ter plaatse ook ieder jaar de schrijfresidenten.

Alles bekijken

De Schrijfresidentie 2012 is een talentontwikkelingstraject van deBuren in samenwerking met stichting Biermans-Lapôtre.