Twee weken lang zal het huis van de stichting Biermans-Lapôtre de uitvalsbasis vormen voor deze schrijvers, dichters, journalisten, essayisten en woordkunstenaars om de grootstad te ontdekken en aan nieuw materiaal te werken. De deelnemers leren over de grenzen heen elkaars werk kennen en gaan in gesprek met prominente figuren uit het literaire veld en het medialandschap.
Dit zijn de namen | 2021
Ontdek welke 18 talenten deze zomer twee weken in het huis van de stichting Biermans-Lapôtre resideren.
Voor de tiende keer reist deBuren deze zomer met een schare jong schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs. Dat de residentieplekjes gegeerd zijn, bewezen de 261 inzendingen.
Anne Marijn Voorhorst
Anne Marijn Voorhorst (1992) is schrijver van poëzie, proza, en kunstkritiek. Daarnaast tekent en dj’t ze. Haar werk verscheen o.a. in de nY, de Internet Gids, Metropolis M, en Tubelight. Ze volgde de opleiding Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en de MA English Literature in a Visual Culture aan de Vrije Universiteit.
Alles bekijkenDaan de Jager
Daan de Jager (1994) studeerde Rechtsgeleerdheid en Germanistiek en volgde een jaar Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar hij les kreeg van onder meer Bart Moeyaert en Lucas Vandervost. Zijn werk verscheen bij Königshausen & Neumann en Notulen van het Onzichtbare. Op uitnodiging van de Oostenrijkse Ambassade maakte hij met celliste Katharina Gross de voorstelling Een Kind naar Thomas Bernhard. Zijn literaire werk ziet hij als reisverslagen van doorkruiste surreële landschappen.
Alles bekijkenDagmar Bosma
Dagmar Bosma (1994) is kunstenaar, schrijver en curator. Hen rondde de Master Fine Art aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam af met werk dat het transformatieve karakter van verval onderzocht. Dagmar is redacteur bij literair tijdschrift nY en coördinator bij Page Not Found, een ruimte voor artistieke publicatie.
Alles bekijkenElise Tumba Kiambi
Elise Tumba Kiambi (1999) doet vooral aan spoken word, maar schrijft ook gedichten die bedoeld zijn voor het blad in de hand. Wat haar bezighoudt is identiteit als dynamisch begrip en levend wezen. Ze beschouwt het persoonlijke als publiek eigendom en verkent de perceptie van het Zelf door de ogen van Anderen. Ze creëerde enkele videogedichten voor onder andere Het Bos en Slam-T.
Alles bekijkenEmma Zuiderveen
Emma Zuiderveen (1992) is dichter, activist en scheikundige. Ze publiceerde onder andere bij De Optimist, Hard//hoofd, Tijdschrift Ei, Op Ruwe Planken en in de Seizoenszine Herfst (2020), en maakte samen met Tarif El-Fasih de podcastserie De Wereld en de Dingen.
Alles bekijkenJori(k) Amit Galama
Jori(k) Amit Galama (1992) is filmmaker en schrijver. Na de opleiding Beeld en Taal van de Gerrit Rietveld Academie werd hen geselecteerd voor het Slow Writing Lab. Hun werk werd o.a. gepubliceerd in De Revisor, Kluger Hans, Tubelight en Metropolis M.
Alles bekijkenKenneth Berth
Kenneth Berth (1996) is radio- en documentairemaker. Hij maakte de podcast Zo Geboren (VRT) en eerder podcasts over vaststaan in de file voor BBC Radio 3, over uit je raam kijken voor NPO Radio 1 en VPRO en over zingen voor Studio Brussel. Voor Radio 1, MNM en Klara maakte hij audiodocumentaires en werkte mee aan projecten van Het Nieuwstedelijk in Leuven, de Schouwburg van Kortrijk, het Concertgebouw van Brugge en de Brakke Grond.
Alles bekijkenKiriko Mechanicus
Kiriko Mechanicus (1995) is afgestudeerd culinair historicus en volgde de regie documentaire opleiding op de Nederlandse Filmacademie. Als schrijver is ze werkzaam voor verschillende online platforms zoals Vice, Brandpunt+ en The Quick and the Brave. Naast schrijven maakt Kiriko documentaires, theater, gastronomische kunst, geeft ze workshops over culinaire geschiedenis, is ze modefotograaf, schikt ze bloemen en ontwikkelt ze nieuwe gerechten.
Alles bekijkenLaure-Anne Vermaercke
Laure-Anne Vermaercke (1996) is dichter. Haar werk verscheen eerder al in/op Dilemma, Waar Zine de Vrouwen en Notulen van het Onzichtbare. In de zomer van 2018 toerde ze mee met de Poëziebus en in de herfst van 2019 publiceerde ze samen met Marie Bockaert het chapbook FEAR/JOY of Missing Out bij Marktcorruptie.
Alles bekijkenMarieke Ornelis
Marieke Ornelis (1999) is schrijver en theatermaker. Ze vraagt zich af wat waarheid is in een wereld waar wij onze realiteit construeren aan de hand van onze verhalen. Marieke bewandelt de grenzen tussen poëzie, theater en film, brengt teksten op podia, en haar gedicht Kamers werd geprojecteerd op de gevel van Het Paleis in Antwerpen.
Alles bekijkenMarte Hoogenboom
Marte Hoogenboom (1994) was hoofdredacteur van het literair-culturele tijdschrift Hard//hoofd en werkt als eindredacteur voor OneWorld. Ze ontkent tevergeefs dat dat haar een culturele gatekeeper maakt. Ze schrijft voornamelijk over taal en gender en gelooft niet zo in het verschil tussen fictie en non-fictie.
Alles bekijkenMaxine Palit-de Jongh
Maxine Palit-de Jongh (1993) schrijft toneel, poëzie, proza en scenario en combineert deze vormen in haar werk. In 2020 studeerde ze af aan Writing for Performance (HKU) en met haar gedicht tjongklak/congklak won ze de El Hizjra Literatuurprijs voor Poëzie 2021. Daarnaast schreef ze voor en droeg ze voor bij Mooie Woorden, deBuren, BonteHond, met Orkest de Ereprijs en bij verschillende theaters en culturele instellingen.
Alles bekijkenPhaedra Derhore
Phaedra Derhore (1990) is een freelance striptekenaar en illustrator. Ze studeerde aan Sint-Lucas Brussel waar ze een Master in Beeldverhaal behaalde. Haar autobiografische graphic novel Doorsnee werd gepubliceerd door uitgeverij Oogachtend in 2018. Phaedra geeft workshops graphic novel schrijven, organiseert Drink&Draws en is vaak al tekenend terug te vinden in de Leuvense koffiebars.
Alles bekijkenPim Lammers
Pim Lammers (1993) schrijft voor volwassenen én voor kinderen. Begin 2017 verscheen zijn debuut Het lammetje dat een varken is (illustraties: Milja Praagman). Het prentenboek werd bekroond met een Zilveren Griffel en daarmee werd Pim de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van de prijs. Inmiddels heeft hij verschillende titels op zijn naam staan, waaronder een groot aantal kinderboeken over gender- en seksuele diversiteit.
Alles bekijkenRobin Goudsmit
Robin Goudsmit (1992) is journalist. Eerder werkt(e) ze onder andere voor Trouw en weekblad De Groene Amsterdammer. Ze is vooral geïnteresseerd in hoe herinneringen aan vroeger het heden vormgeven, zowel op het niveau van het individu als dat van de maatschappij. Robin studeerde Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Alles bekijkenSanne Aletta van Otten
Sanne Aletta van Otten (1990) studeerde Nederlandse taal en letterkunde. In haar verhalen balanceert ze graag op de dunne grens tussen verbeelding en werkelijkheid. Ze deed mee aan De Zomerkaping 2019 waar ze leerde werken met audio. Sindsdien maakt ze korte audio-documentaires. Haar werk verscheen in Kluger Hans en ZINK en ze werd genomineerd voor de NTR podcastprijs 2020.
Alles bekijkenSophia Blyden
Sophia Blyden (1993) is schrijver, spoken word artiest, redacteur en programmamaker. Het vertellen en delen van persoonlijke verhalen vormt de rode draad in haar werk en ze gelooft sterk dat de kracht van kwetsbaarheid mensen verbindt. Ze schrijft graag over en organiseert evenementen rondom thema's als feminisme, mentale gezondheid en de liefde. Ze werkte als redacteur voor VPRO's Brommer op zee. Sinds 2020 is ze aangesloten bij kunstcollectief ROEM.
Alles bekijkenSumai Yahya
Sumai Yahya (2000) schrijft gedichten en kortverhalen, maakt films en doet aan fotografie. Hij won de Jonge Campert-prijs voor beste dichter op het Winternachten Festival 2018. Sumai Yahya studeerde aan de internationale school UWC Maastricht, waar hij medeorganisator was van het kunstfestival Amplify.
Alles bekijkenBij het juryproces waren dit jaar betrokken: Aline Lapeire, Alyssa Saro, Anissa Boujdaini, Fiep van Bodegom, Jeroen van Rooij, Marleen Nagtegaal, Margot de Smaele, Max Urai, Rashif El Kaoui en Willem Bongers-Dek.
De Schrijfresidentie 2021 is een talentontwikkelingstraject van deBuren in samenwerking met stichting Biermans-Lapôtre.