Aanmeldtekst Schrijfresidentie 2021: Spel, spelregels en …

tjongklak / congklak

door Maxine Palit de Jongh

Datum 27 mei 2021

Achttien jonge schrijvers nemen deze zomer deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. De kandidaat-schrijfresidenten van 2021 kregen de opdracht om zich te verhouden tot het thema ‘Spel’. Dit resulteerde in vormexperimenten, speelse teksten en kritische stemmen over de spelregels van onze maatschappij. In dit gedicht beschrijft Maxine Palit de Jongh het spel tjongklak / congklak en de herinneringen die aan het spel verbonden zijn.

tjongklak / congklak  zet voor je begint  iets te koken in een stoompan of te bakken in de oven de ruimte vult zich met een geur die je doet denken aan de keer dat je roodborstjes  als muzieknoten op verschillende takken zag zitten lui? je mag ook een zakje vanillesuiker onder je neus houden  zet je in kleermakerszit op het versleten tapijt van je oom die geen oom is maar opa nummer drie zijn atelier heeft in wat lijkt op de meterkast, legendarisch is om zijn tapkunsten jij kent alleen zijn kalende achterhoofd dat glimt door de namiddagzon tijdens het strooien van vogelzaad en pinda’s in zijn achtertuin in diemen  de koolmeesjes zitten op zijn vingers als jij met je ogen knippert zie je de voeten van oom even los van de met onkruid bedekte tegels  vanuit kleermakerszit pak je het spelbord  een soort houten boot met zeven potjes aan de ene en zeven aan de andere kant de uiteindes hebben moederpotten die zijn groter de enige spelpotten die je hiervóór kende  waren die waarin je je mooiste knikkers, lijkend op de noordpool, verloor   wat we spelen heet dat wat je je herinnert maar niet kent  je leest het ik heb het je niet gezegd  de klanken zijn stoom op een kinderhuid  de veertien cirkels worden gevuld met elk zeven schelpjes ze hebben tanden aan de onderkant  bijten doet alleen je zus als jij jouw moederpot vol hebt daar draait tjongklak / congklak om   het vullen van de moederpot tel je schelpen  haal voor je eindigt jouw moederpot leeg als je kamer in je ouderlijk huis waar de lichtgevende sterren hun lijmresten achterlaten op het gips kijk erin   de gestoomde koek ruikt goed haal het uit de doek met woorden die je niet eerder kende speel opnieuw   tjongklak / congklak  

© Colin Hill Imagery

Maxine Palit de Jongh  (1993) schrijft toneel, poëzie, proza en scenario en combineert deze vormen in haar werk. Ze is gefascineerd door verrassing, toeval en dialogen waarin ongemak tot wonderlijke ontmoetingen leidt. Ze heeft geschreven voor en voorgedragen bij Mooie Woorden, Orkest de Ereprijs, Poezieclub/Awater en Theaterkrant Magazine.  

Maxine is afgestudeerd aan Writing for Performance aan de HKU en is onderdeel van Slow Writing Lab VI van Het Nederlands Letterenfonds waar ze onderzoek doet naar meertaligheid als instrument en wat dat betekent voor haar schrijverschap. 

Alles bekijken

Meer over de schrijfresidentie?

Ontdek wie mee ging naar Parijs, lees al hun bijdragen en kom te weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat via de reportages.

Alles bekijken