Twee weken lang zal het prachtige huis van de stichting Biermans-Lapôtre de uitvalsbasis vormen voor deze schrijvers, dichters, journalisten, essayisten en woordkunstenaars om de grootstad te ontdekken en aan nieuw materiaal te werken. De deelnemers leren over de grenzen heen elkaars werk kennen en gaan in gesprek met prominente figuren uit het literaire veld en het medialandschap.
Dit zijn de namen | 2013
Ontdek welke talenten deze zomer twee weken in het huis van de stichting Biermans-Lapôtre resideren.
Voor de tweede keer reist deBuren deze zomer met een schare jong schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs!
Ayla Schneiders
Ayla Schneiders (1989) is een ondernemer in verbeelding & ontwikkeling. Dit uit zich op verschillende manieren: van coördinator van Buitenkunst Drenthe tot Provinciaal Statenlid voor D66, van toneelschrijver tot creatief projectmanager in grote organisaties bij Frisse Blikken. Ook maakte ze als kok een aantal keukens vies en daarna weer schoon. Verder is zij politiek actief bij de Jonge Democraten. Ayla wordt gedreven door het idee dat ieder mens in staat is tot grootse dingen, als we elkaar maar op het juiste moment, de juiste vragen blijven stellen.
Alles bekijkenDaniël van der Meer
Daniël van der Meer (1986) studeerde politicologie in Brussel en Amsterdam. Samen met Daan Heerma van Voss interviewt hij voor De Groene Amsterdammer . Hij is medeoprichter van Babel & Voss Uitgevers en literair tijdschrift Das Magazin. Ook werkte hij als freelance programmeur bij debatcentrum De Rode Hoed, o.a. voor de literaire talkshow Literaturfest. Daniël is uitgever bij Das Mag.
Alles bekijkenEmy Koopman
Emy Koopman (1985) onderzoekt, leest en schrijft. Zij nam in 2013 deel aan de schrijversresidentie van deBuren. Ze schreef reeds voor De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, de Correspondent en hard//hoofd. In september 2016 promoveerde zij op lezersonderzoek naar empathische reacties op literaire teksten. Diezelfde maand verscheen haar debuutroman Orewoet bij Prometheus. Haar derde Roman Tekenen van het universum: Verslag van een obsessie werd genomineerd voor de Boekenpanda en De Boon Literatuurprijs 2023.
Alles bekijkenErnst-Jan Pfauth
Ernst-Jan Pfauth (1986) is uitgever en mede-oprichter van De Correspondent en presentator van onder andere de literaire talkshow Literaturfest. Hij heeft alles in zijn carrière te danken aan bloggen, dus schreef hij er twee boeken over en geeft hij blogworkshops. Hij is gastdocent en geeft lezingen over zowat heel de wereld. Het Amerikaanse blad Forbes nam hem in 2016 in de lijst van 30 meest interessante Europeanen onder de 30 op. Daarnaast presenteert hij zijn podcast POM.
Alles bekijkenFleur van Greuningen
Fleur van Greuningen (1987) studeerde aan de Rietveld Academie, waar ze op de afdeling Beeld&Taal diverse werken maakte, van gedichten tot scienceftictionstenen tot fabrieksgevels. Ze publiceerde onder andere op de Internet Gids, Tirade.nu en had exposities in België en Hornhuizen (pr. Groningen), en nog weer elders.
Alles bekijkenFloris Solleveld
Floris Solleveld (1982) is filosoof/historicus en werkte aan een proefschrift over geleerde idealen en praktijken rond 1800. Daarnaast vult hij een blog: Otto’s Onderwereld, illustreert en schrijft voor Hard//hoofd, is redacteur van Theaterschrift Lucifer en heeft zichzelf gebombardeerd tot ‘recensent interdisciplinair’. Van 2008-2012 werkte hij voor de Europese koepelorganisatie van kunstacademies ELIA. Hij is onderzoeker aan de universiteit van Leuven.
Alles bekijkenFrank Heinen
Frank Heinen (1985) studeerde in 2012 af als neerlandicus aan de Universiteit Utrecht. In 2009 won hij de Hard Gras Prijs voor de Sportjournalistiek voor een verhaal in literair tijdschrift De Muur. Sindsdien publiceerde hij onder meer in en op Hard Gras, de Volkskrant, nrc.next, HP/De Tijd, Vrij Nederland, 8weekly, Hard//hoofd, en Hetiskoers. In 2010 stelde hij de bloemlezing Mijn studententijd samen. Momenteel schrijft hij voor HP/De Tijd, Vrij Nederland, verschillende literaire tijdschriften en de tv-programma's Panache en De Avondetappe. Zijn boek Uit koers, bijzondere wielerlevens verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.
Alles bekijkenFrederik Willem Daem
Frederik Willem Daem (1988) deed een opleiding Schrijven in Brussel. In september 2015 debuteerde hij met de verhalenbundel Zelfs de vogels vallen bij De Bezige Bij, die de Debuutprijs 2016 won. In Parijs leerde hij Jozefien Van Beek kennen en ontstond het idee om een tijdschrift op te richten. Zo gezegd, zo gedaan! Het resultaat is Oogst, over kunst, literatuur en film. Voor deBuren schreef hij niet alleen over Parijs maar ook een citybook over Antwerpen. Hij publiceerde verhalen, artikelen en interviews in onder meer De Standaard, The Literary Review, De Morgen, Das Magazin, Vrij Nederland, Revisor en DW B. In 2020 verscheen zijn eerste roman Tekens van leven, die genomineerd werd voor De Bronzen Uil.
Alles bekijkenHassan Bahara
Hassan Bahara begon zijn journalistieke loopbaan in 2006 met publicaties in verschillende dag- en weekbladen. Van 2009 tot 2012 was hij columnist bij NRC Handelsblad. Sinds september 2012 maakt hij deel uit van de redactie van De Groene Amsterdammer. In 2006 verscheen zijn debuutroman, Een verhaal uit de stad Damsko, die genomineerd werd voor de Selexyz Debuutprijs, 4 jaar later verscheen Ik, Driss waarvan hij medeauteur is.
Alles bekijkenHiske Versprille
Hiske Versprille (1982) schrijft voor Het Parool en Hard//hoofd. Bovenal gaat haar interesse uit naar hoe en wat we eten, en alle mooie en lelijke dingen die daarvoor en daarna plaatsvinden. Eerder kookte ze in verschillende restaurants in Amsterdam en Londen, en ze is afgestudeerd ethicus. Ze noemt zichzelf graag principieel omnivoor, halvarine echter vindt ze vies.
Alles bekijkenJan Postma
Jan Postma (1985) studeerde politicologie in Amsterdam en journalistiek in Rotterdam. Hij fotografeert, schrijft, tumblrt, twittert, was hoofdredacteur van online tijdschrift Hard//hoofd en is nu redacteur nu voor De Groene Amsterdammer. Hij bracht twee essaybundels uit: Vroege Werken (2017) en Is dit Alles? (2021). Vroege Werken werd in 2019 genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs, Is dit alles in 2022 voor de KANTL-prijs voor essayistiek.
Alles bekijkenJelmer Mommers
Jelmer Mommers (1987) is onderzoeker, redacteur en journalist bij De Correspondent. Ervoor werkte hij voor de webredacties van De Groene Amsterdammer en De Onderzoeksredactie. Hij studeerde communicatie en journalistiek in Groningen, en deed een minor praktische filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Jelmers journalistieke interesse ligt bij thema’s op het raakvlak van duurzaamheid, politiek en economie, zoals energie en voedsel.
Alles bekijkenJozefien Van Beek
Jozefien Van Beek (1985) studeerde Germaanse talen. Als freelance journalist schrijft ze voor verschillende media (De Morgen, ART, Humo) over beeldende kunst en cultuur. Voor kunstencentrum Vooruit maakte ze boeken over kunst, wetenschap en technologie. In Parijs leerde ze Frederik Willem Daem kennen en ontstond het idee om een tijdschrift op te richten. Zo gezegd, zo gedaan! Het resultaat is Oogst, over kunst, literatuur en film.
Alles bekijkenKatharina Smets
Katharina Smets (1984) is filosoof, Germanist en theaterwetenschapper van opleiding. Ze werkt als reporter en radiodocumentairemaker voor onder andere Klara, Radio 1, VPRO, BBC World Service en NPR. Radiodocumentaires zijn wat vergeten; dat geeft juist veel vrijheid, meent Katharina. Ze combineert muziek met taal, met stem, met een goed verteld verhaal. De laatste jaren verschuift haar werkgebied steeds meer richting theater en live radio-performance. Ze is drijvende kracht achter Luister in het duister.
Alles bekijkenLeen Verheyen
Leen Verheyen behaalde een master in het Drama, en studeerde daarna Wijsbegeerte. Ze was actief als theaterauteur en -regisseur. Daarnaast schrijft ze ook proza. Zo is haar kortverhaal 'Sebastiaan' terug te vinden in de bloemlezing Print is Dead, uitgegeven bij Meulenhoff/Manteau. Ze werkte aan de faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen.
Alles bekijkenNina Polak
Nina Polak (1986) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde Nederlands en Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam en in New York, was redacteur van studentenblad Propria Cures en schreef voor De Groene Amsterdammer. In 2014 verscheen haar debuutroman We zullen niet te pletter slaan bij uitgeverij Prometheus. Bij diezelfde uitgeverij verscheen in 2018 haar tweede roman Gebrek is een groot woord en in 2022 Buitenleven.
Alles bekijkenSabeth Snijders
Sabeth Snijders (1986) studeerde Taal- en Letterkunde in Antwerpen. Na omzwervingen in Londen en Parijs belandde ze als stagiaire op de kunstredactie van NRC Handelsblad. Daar stelt ze sinds 2011 dagelijks de Achterpagina samen. Verder schrijft ze freelance stukjes voor NRC en Knack over cultuur en het kleine nieuws dat andere redacties over het hoofd zien.
Alles bekijkenSulay Milayo Reval
Sulay Milayo Reval (1985) begon, na drie seizoenen debatteren in VARA's Jongeren Lagerhuis, te werken voor verschillende media. Zo presenteerde hij onder meer Overleven in Ontwikkelingslanden voor Teleac-Not en KRO's Puberruil XL. Op de radio verzorgde hij voor de NTR het programma DichtbijNederland. Hij schreef muziekrecensies voor Statemagazine.nl en CJP. Hij studeerde Nederlands en Wijsbegeerte en concentreert zich op zijn schrijverschap.
Alles bekijkenDaphne Acoca
Daphne Acoca (Amsterdam, 1988) studeerde Nederlandse Taal en Cultuur en Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Tussen haar studies door doceerde ze een jaar Frans en Nederlands in het secundair onderwijs. Ze werkte als programmamaker voor het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel en is nu aan de slag als leerkracht Nederlands. In haar vrije tijd zingt en schrijft ze.
Alles bekijkenMarianne Hommersom
Marianne Hommersom (deBuren) ging met haar camera op pad en fotografeerde de reeks Et dans ce cas seulement, een vervolg op haar Parijse fotoreeks uit 2012 Scenes of Wonder. Deze foto's werden op verschillende locaties tentoongesteld. Marianne studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent (KASK), behaalde een masterdiploma in filmstudies en visuele cultuur aan de Universitieit Anwerpen en werkte bij Cinema Zuid en M HKA. Voor deBuren coördineert ze de schrijfresidentie in Parijs, ter plaatse portretteert ze ook ieder jaar de schrijfresidenten.
Alles bekijkenDe Schrijfresidentie 2013 is een talentontwikkelingstraject van deBuren in samenwerking met stichting Biermans-Lapôtre.