Schrijfresidentie 2013

Senza Parole

door Katharina Smets

Datum 3 maart 2015

Katharina Smets resideerde in de zomer van 2013 op uitnodiging van deBuren twee weken in het Huis Biermans-Lapôtre. Ze ontmoette er een bijzondere vrouw die op een gestipt eiland woont en Italiaans spreekt. Ondanks de taalbarrière ontstaat er een vorm van communicatie tussen de twee. Katharina maakte van deze ontmoeting de radiodocumentaire Senza Parole, die eerder te horen was op Holland Doc Radio.

‘Ze komt naar me toe. Ik denk dat ze me zal vragen om weg te gaan. Ik kan beter stoppen met opnemen. (…) Geritsel van karton en zilverpapier. Ik kijk op. De vrouw houdt een pak chocolade in uitgestoken hand.’

Katharina Smets

Katharina Smets maakte van deze ontmoeting de radiodocumentaire Senza Parole, die eerder te horen was op Holland Doc Radio.

Beluister Senza Parole van Katharina Smets

In het Nederlands

 

In het Engels

Dit audioverhaal ontstond op basis van een residentieproject van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in samenwerking met de Stichting Biermans-Lapôtre.

De documentaire werd op zondag 16 februari 2014 uitgezonden tijdens Holland Doc Radio.

 

Senza Parole werd opgepikt door Third Coast International Audio Festival uit ‪Chicago‬ en door theguardian.

 

© Marianne Hommersom

Katharina Smets (1984) is filosoof, Germanist en theaterwetenschapper van opleiding. Ze werkt als reporter en radiodocumentairemaker voor onder andere KlaraRadio 1VPROBBC World Service en NPR. Radiodocumentaires zijn wat vergeten; dat geeft juist veel vrijheid, meent Katharina. Ze combineert muziek met taal, met stem, met een goed verteld verhaal. De laatste jaren verschuift haar werkgebied steeds meer richting theater en live radio-performance. Ze is drijvende kracht achter Luister in het duister.

Alles bekijken