Literatuur in de Klas

nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands

Elk najaar organiseren deBuren en literair-kritisch platform De Reactor een nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands. Per editie staat een ander thema centraal, maar de formule is elke keer dezelfde: vooraanstaande sprekers openen het debat met plenaire statements, waarna ze in kleinere groepen met de aanwezige docenten aan de slag gaan.

Volgende editie: 3 oktober 2023 in De Brakke Grond

Dag van de Literatuurkritiek 2022: kopzorgen in de klas

Hoe kan literatuur een aanleiding zijn om het te hebben over de psychische kwetsbaarheid van leerlingen en de volwassenen in hun leven. En kan literatuur(kritiek) helpen te onderzoeken op welke manier mentale problemen verbonden zijn met je afkomst of het maatschappelijke model waarin je leeft?

Dag van de Literatuurkritiek 2021: (on)voltooid toekomende tijd

Hoe kun je in de klas aan de slag gaan met literatuur over de toekomst en literatuurkritiek om leerlingen te laten nadenken over een duurzame wereld?

Berichten van de Literatuurkritiek: 2020

Omdat de nascholingsdag in 2020 door de coronacrisis niet kon doorgaan, lanceerden we dat najaar elke maand een Bericht van de Literatuurkritiek met daarin inspirerend materiaal voor je literatuuronderwijs: good practices voor digitale lessen, podcasts, recensies en handvatten om daar in de klas mee aan de slag te gaan, lesbrieven, keynotes van vorige edities, enz. 

Bericht van de Literatuurkritiek #1: waarin we de oproep lanceerden om praktijkopdrachten te delen

Bericht van de Literatuurkritiek #2: waarin de historie van mejuffer Sara Burgerhart digitaal tot leven kwam

Bericht van de Literatuurkritiek #3: waarin we 10 recensies aanbieden om in de klas te gebruiken

Bericht van de Literatuurkritiek #4: waarin de stiftrecensie zijn intrede doet en Bezette Stad van Paul van Ostaijen Besmette Stad werd in de klas

Bericht van de Literatuurkritiek #5: waarin we op speurtocht gaan door Besmette Stad

Dag van de Literatuurkritiek 2019

Over hokjes en hoe die open te breken

Dag van de Literatuurkritiek 2018  

Over hoe je literatuurkritiek kunt gebruiken om een meer diverse en inclusieve literatuur voor leerlingen te ontsluiten

Lesbrieven

Meer lesbrieven staan verzameld op kritisch literaire platform De Reactor.

>> NAAR DE LESBRIEVEN

Good practices en tips voor de leeslijst

Nieuwsbrief Literatuur in de klas

Abonneer je op de nieuwsbrief en blijf niet alleen op de hoogte van de nascholingsdag, maar ontvang ook kant-en-klaar lesmateriaal, podcasts ter inspiratie, keynotes van toonaangevende auteurs, en recensies om in de klas mee aan de slag te gaan.

Alles bekijken

Wie wordt de Jonge Recensent van 2023?

Een mening verwoorden over literatuur, dat kunnen jouw leerlingen ook! In de aanloop naar Literatuur in de Klas 2023 gaan deBuren en De Reactor voor het eerst op zoek naar de Jonge Recensent van het jaar. En wie weet zit die wel bij jou in de klas.

Alles bekijken