Literatuur in de Klas

nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands

Van 2015 tot 2023 organiseerden deBuren en literair-kritisch platform De Reactor een nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands. Per editie stond een ander thema centraal, maar de formule was elke keer dezelfde: vooraanstaande sprekers openen het debat met plenaire statements, waarna ze in kleinere groepen met de aanwezige docenten aan de slag gaan.

Ontdek hier het handige lesmateriaal dat ontwikkeld werd bij deze samenwerking.

Literatuur in de Klas 2023: emoties in de klas

Het thema van dit jaar was literatuur en emoties, met als centrale vraag: hoe maak je emoties bespreekbaar in het literatuuronderwijs? Vijf sprekers deelden hun visie op deze vraag in een persoonlijk statement.

Dag van de Literatuurkritiek 2022: kopzorgen in de klas

Hoe kan literatuur een aanleiding zijn om het te hebben over de psychische kwetsbaarheid van leerlingen en de volwassenen in hun leven. En kan literatuur(kritiek) helpen te onderzoeken op welke manier mentale problemen verbonden zijn met je afkomst of het maatschappelijke model waarin je leeft?

Dag van de Literatuurkritiek 2021: (on)voltooid toekomende tijd

Hoe kun je in de klas aan de slag gaan met literatuur over de toekomst en literatuurkritiek om leerlingen te laten nadenken over een duurzame wereld?

Berichten van de Literatuurkritiek: 2020

Omdat de nascholingsdag in 2020 door de coronacrisis niet kon doorgaan, lanceerden we dat najaar elke maand een Bericht van de Literatuurkritiek met daarin inspirerend materiaal voor je literatuuronderwijs: good practices voor digitale lessen, podcasts, recensies en handvatten om daar in de klas mee aan de slag te gaan, lesbrieven, keynotes van vorige edities, enz. Je vindt dat materiaal bij 'Lesmateriaal en inspiratie'.

Dag van de Literatuurkritiek 2019

Over hokjes en hoe die open te breken.

Dag van de Literatuurkritiek 2018  

Over hoe je literatuurkritiek kunt gebruiken om een meer diverse en inclusieve literatuur voor leerlingen te ontsluiten.

Dag van de Literatuurkritiek 2015

Jan Terlouw over de waarde van literatuur in de maatschappij.

Lesbrieven, recensies en leeslijsten

Op de website van De Reactor vind je lesbrieven met een concrete leidraad om literatuur op een toegankelijke manier in je lessen te betrekken. Ze bevatten verschillende uitgewerkte vragen en opdrachten rond romans en bundels van Iduna Paalman tot Simone Atangana Bekono en Lisa Weeda, die je samen met je leerlingen kan ontdekken.

Ontdek hier ook de top 9 van recensies voor in je les!

Weet je niet hoe je moet beginnen aan het schrijven van een recensie met je studenten? Lees er alles over in dit lesplan.

Ziet elke leeslijst er hetzelfde uit? Bekijk hier de tips voor de leeslijst van Jeroen Dera en Marischka Verbeek voor meer inspiratie.

Nieuwsbrief Literatuur in de klas

Abonneer je op de nieuwsbrief en blijf niet alleen op de hoogte van de nascholingsdag, maar ontvang ook kant-en-klaar lesmateriaal, podcasts ter inspiratie, keynotes van toonaangevende auteurs, en recensies om in de klas mee aan de slag te gaan.

Alles bekijken

Een mening verwoorden over literatuur, dat kunnen jouw leerlingen ook! Sinds 2023 reikt deBuren een prijs uit aan de Jonge Recensent van het jaar. Wie weet zit die volgend jaar wel bij jou in de klas.

Maar hoe begin je aan een recensie? Lees hier alvast de lesbrief 'Hoe schrijf je een recensie?'

Lewis Debaere uitgeroepen tot de Jonge Recensent 2023

Alles bekijken

Lees de winnende recensie 'Willem probeert de echo van de tekst in zijn mond te proeven' op de website van De Reactor.