Hoe het idee tot stand kwam: de Besmette Stad van deBuren
Tijdens de eerste lockdown werkte mijn man fulltime buitenshuis. Ik was thuis met een peuter en een kleuter, en had al vlug begrepen dat ik niet vaak live les zou kunnen geven. Toch wou ik mijn leerlingen bereiken en prikkelen. Een collega stuurde mij een link door naar het gedicht Opdracht aan Mevrouw Weetikveel, dat Annelies Verbeke en Sanneke van Hassel maakten voor het multimediale project Besmette Stad van deBuren. Daarmee formuleerden de auteurs een artistiek en hedendaags antwoord op een gedicht uit Paul van Ostaijens Bezette Stad.
Onze jaarlijkse poëziewedstrijd op school heeft mij geleerd dat leerlingen, hoewel ze het zelf niet altijd willen toegeven, echt graag gedichten schrijven. Ieder jaar word ik ook aangenaam verrast door het resultaat. Toen ik het gedicht van Verbeke en Van Hassel las, dacht ik ook onmiddellijk aan de thuissituatie van de leerlingen. De school organiseerde iedere week een online contactmoment met de klastitularis, maar niet iedereen heeft zin om voor een scherm over zijn of haar gevoelens te spreken. Bovendien was het gedicht van Verbeke en van Hassel herkenbaar, veel herkenbaarder dan de leefwereld van Van Ostaijen.
In 9 stappen van Van Ostaijen naar de leefwereld van de leerlingen
Via een stappenplan liet ik de leerlingen de leefwereld van Van Ostaijen kennen om uiteindelijk bij hun eigen leefwereld uit te komen. Stap één bestond uit een overzicht van de kenmerken van het expressionisme. Bij stap twee en stap drie leerden ze Bezette Stad van Van Ostaijen kennen aan de hand van een online leesatelier van deBuren. Bij stap vier kregen ze wat informatie over de historische context van het gedicht. Vervolgens, bij stap vijf, vroeg ik de leerlingen een formulier in te vullen om zo te zien wat ze al hadden begrepen. Dan volgde het Alpejagerslied met opnieuw een video en een formulier. De laatste stap was een creatieve opdracht.