Dag van de Literatuurkritiek 2021: lesmateriaal uit de workshops

Datum 5 november 2021

Tijdens de workshopsessies van de Dag van de Literatuurkritiek inspireerden Gerda Blees, Jeroen Dera en Warda El-Kaddouri de docenten met hun visies op de rol van literatuur in de les. Wij verzamelden hier alle leesfragmenten en lesopdrachten uit hun workshops.

1. Waarom hip hop thuishoort in de les Nederlands

In haar workshop liet literatuurwetenschapper Warda El-Kaddouri  zien dat hiphop waardevol materiaal kan bieden om te behandelen in de les. Ze ging aan de slag met de teksten van hiphopper Lijpe als ware het gedichten (plot, metaforiek, rijmschema) en gaf aan hoe je de moeilijke onderwerpen waarover hij zingt, ook bespreekbaar kunt maken in je klas.

2. Het moet niet altijd 'Turks fruit' zijn 

In zijn workshop ging literatuurwetenschapper en onderzoeker Jeroen Dera na wat je in de literatuurles kunt doen om met je leerlingen over diversiteit te spreken, en hoe je de leeslijsten van je leerlingen meer inclusief en divers kunt maken.

3. Verplaats jezelf eens in een bulldozer 

Auteur Gerda Blees liet in haar workshop, met behulp van voorbeelden uit de literatuur, zien wat een ander perspectief kan doen met onze blik op de wereld. Ze legde uit hoe je hier in de klas mee kunt werken aan de hand van een lees- en een schrijfopdracht.

Podcasttip: Canonconversaties

'Canonconversaties' is een driedelige podcastreeks, geproduceerd door KANTL en deBuren, waarin Vlaamse en Nederlandse literatuurkenners met een kritische blik naar de literaire canon anno 2020 kijken en aanbevelingen doen voor de herziening in 2025. 

Alles bekijken