Literaire erotische schrijfwedstrijd

Het Rode Oor

Een jaarlijkse zoektocht naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren

resultaten

Het Rode Oor is de literaire erotische schrijfwedstrijd van deBuren, Stichting Nieuwe Helden, ILFU, Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy). Sinds 2017 gaan we elk jaar in Vlaanderen en Nederland op zoek naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren.

Hoe zit de wedstrijd in elkaar?

De wedstrijd begint elk jaar op Valentijnsdag. Dan sturen we een open oproep uit en proberen we deelnemers te inspireren met een schrijfopdracht en tips. De kern van de opdracht blijft elk jaar hetzelfde: schrijf een literair erotisch kortverhaal van niet meer dan 800 woorden om naar de luisteren. Erotisch, dat wil zeggen: seks mag, maar hoeft niet. Een voorjury maakt elk jaar uit honderden inzendingen een selectie van 35 verhalen. Vervolgens selecteert een vakkundige jury acht verhalen die tijdens een simultaanfinale in Utrecht en Antwerpen worden voorgedragen door de mooiste stemmen uit de Lage Landen. Het publiek in beide steden bepaalt vervolgens wie de winnaar wordt van Het Rode Oor. Sinds 2021 reiken we naast deze publieksprijs ook een juryprijs uit: Het Rode Oortje.

© Guus Møystad

Wat valt er te winnen?

De publieksprijswinnaar en de juryprijswinnaar krijgen een grote print van een illustratie die gemaakt wordt door één van de finalisten van de illustratiewedstrijd De Stoute Stift. De winnaars van de publieksprijs en de juryprijs krijgen daarnaast ook nog een geldprijs van 500 euro. Alle finalisten bieden we een redactiegesprek aan, krijgen de mogelijkheid om hun verhaal na het gesprek te herschrijven en ontvangen feedback van de jury. De acht beste verhalen worden gepubliceerd als tekst en podcast en voor elk verhaal wordt een illustratie gemaakt. De verhalen van de winnaars worden met de illustratie gepubliceerd op het literaire platform Hard//hoofd.

Hoe schrijf je een goed erotisch kortverhaal?

1)      'Durf. En durf vooral dicht bij jezelf te blijven. De beste verhalen liggen vaak net buiten je comfortzone, maar dat betekent niet dat je dan maar alles overboord moet gooien. Wanneer het ongemak begint te schuren, kan het verleidelijk zijn jezelf te overschreeuwen en te schrijven wat je in het echt nooit zou zeggen, doen of willen. Natuurlijk is het leuk dat in een verhaal alles kan en mag wat misschien in het echt helemaal niet gebeurt. Daar zijn verhalen ook voor. Maar door jezelf in acht te nemen in het verhaal – wat absoluut niet autobiografisch hoeft te zijn – schrijf je wat echte mensen voelen en daar kunnen we als lezer in meevoelen. En daar zijn verhalen nog het allermeest voor.' Een tip van Lisette van Eerten | Jurylid Het Rode Oor 2025 | Finalist Het Rode Oor 2024 | April doet wat hij wil 

2)      ‘Het is een vak apart, erotica schrijven. Net zoals horror, ook al zo’n onbegrepen genre. Eén verkeerd gekozen woord en je rukt (sic) de lezer direct uit een droomwereld, uit de woordencocon die je net langzaam en zorgvuldig rondom je gewillige slachtoffer hebt gesponnen.’ Lees hier meer tips van Mia Timiaan, auteur en winnaar van Het Rode Oor 2017.

3)      ‘Een waanzinnig aantrekkelijke man en een waanzinnig aantrekkelijke vrouw die samen vlotjes spetterende seks hebben? Ik kan me weinig slaapverwekkenders voorstellen.’ In haar column pleit schrijfster en historica Anaïs Van Ertvelde (jurylid in 2021) dan ook voor een erotische taal die niet binnen de kaders van het gewenste en het begeerlijke past.

4)      En tot slot: 'verdring het idee dat je moeder meeleest,' een tip auteur Tülin Erkan, finalist van Het Rode Oor in 2021 en jurylid in 2022.

Winnaars van Het Rode Oor

2024 Sanne van Otten (Het Rode Oor) en Sandro van der Leeuw (juryprijs Het Rode Oortje)

2023 Nick De Weerdt (Het Rode Oor) en Olga Ponjee (juryprijs Het Rode Oortje)

2022 Leonore van Spee (Het Rode Oor) en Jori(k) Amit Galama (juryprijs Het Rode Oortje)

2021 Marijn Sikken (Het Rode Oor) en Monica Boschman (juryprijs Het Rode Oortje)

2020 Joanne van Beek

2019 Caroline van Keeken

2018 Mandula van den Berg (Luz Berge)

2017 Mia Timiaan

In de jury

2025: Sophie Kok, Lisette van Eerten, Elianne van Elderen, Giovanni Baudonck en Arno Boey

2024: Olga Ponjee, Charlotte Duistermaat, Birsen Uçar, Yousra Benfquih en Geert Cortebeeck

2023: Mojdeh Feili, Mandy Woelkens, Jori(k) Amit Galama, Jochum Veentra en Jozefien Van Beek

2022: Jacques Koch, Tülin Erkan, Dirk Leyman, Marte Hoogenboom en Yael van der Wouden

2021: Eva Berghmans, Elsbeth Etty, Hind Fraihi, Abdelkader Benali en Tobi Lakmaker

2020: Corine Koole, Simon(e) van Saarloos, Anaïs Van Ertvelde, Rashif El Kaoui en Y.M.P.

2019: Katja Schuurman, Mia Timiaan, Daan Borrel, Anne Moraal, Melisa Can en Lara Taveirne

2018: Mia Timiaan, Nina Polak, Sven Vitse en Selma Franssen

2017: Heleen Debruyne, Kasper C. Jansen en Annelies Verbeke

Illustraties bij de verhalen door:

2024: de illustraties werden gemaakt door de finalisten van de allereerste Stoute Stift, de jaarlijkse Vlaams-Nederlandse illustratiewedstrijd voor de beste erotische illustratie. Dit waren de 8 finalisten van de allereerste editie: Cheyenne Goudswaard, Delphine Frantzen, Merel Van de Casteele, Paulien Verheyen, Puck Rietveld, Ruben Topia, Saïda Ragas en Sara Mertens. Ruben Topia werd bekroond tot winnaar van de eerste Stoute Stift.

2023 Guus Møystad

2022 Charlotte Dumortier

2021 Shamisa Debroey

De wedstrijd wordt mee aangekondigd op Azertyfactor (Creatief Schrijven)Schrijven Online en Schrijverspunt.

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden, ILFU, Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy).

Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden in co-productie met deBuren en in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Compagnietheater, Marres Maastricht en HKU.

De wereld staat in de fik, en jij ook!

Voor de negende keer organiseert deBuren samen met Stichting Nieuwe Helden, ILFU, Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy) de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor, de jaarlijkse zoektocht in Vlaanderen en Nederland naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren. De opdracht? De werelds staat in de fik, en jij ook!

Schrijf een literair erotisch kortverhaal (max 800 woorden) over lust in tijden van wereldpijn. Want ondanks natuurrampen, oorlogen en politieke crisissen blijven we hunkerende mensen. Duik je voor je verhaal liever terug in de tijd of wil je graag fantaseren over een erotische ontmoeting in een andere toekomst? Dat kan ook. Laat je fantasie de vrije loop. Seks mag, maar hoeft niet. 

Deadline

Stuur je tekst als word-document naar debbie@deburen.eu vóór vrijdag 18 april 2025 (09:00). Graag met de volgende gegevens: naam (of pseudoniem), e-mailadres en gsm-nummer.

Voorwaarden

  • Je tekst mag maximaal 800 woorden tellen.

  • Je tekst is nieuw en Nederlandstalig.

  • Seks mag, maar hoeft niet.

  • Je verhaal moet geschikt zijn om als luisterverhaal te brengen en op te nemen.

  • De jury let op het literaire en prikkelende gehalte van je tekst, en een originele invulling.

  • Meer informatie over de spelregels vind je onderaan de pagina.

© Ruben Topia

Spelregels & informatie over de wedstrijd
  • Stuur je verhaal als word-document (max 800 woorden) vóór vrijdag 18 april 2025 (09:00u) naar debbie@deburen.eu. Graag met de volgende gegevens: naam (of pseudoniem), e-mailadres en gsm-nummer.

  • Seks mag, maar hoeft niet.

  • Je verhaal moet geschikt zijn om als luisterverhaal te brengen en op te nemen.

  • De tekst moet geschreven zijn in het Nederlands.

  • Het verhaal moet nieuw zijn en mag nog niet zijn gepubliceerd.

  • De jury let op het literaire en prikkelende gehalte van je tekst, en een originele invulling van de opdracht.

  • Je mag als duo of groep deelnemen. Indien het verhaal van een duo of groep de finale wint, treedt één persoon van de groep of het duo op als afgevaardigde.

  • Je mag slechts met één tekst deelnemen, dat geldt ook voor groepen en duo´s.

  • De inzendingen worden geanonimiseerd aan de jury voorgelegd.

  • De 8 finalisten bieden we een redactiegesprek aan, krijgen de mogelijkheid om hun verhaal na het gesprek te herschrijven en ontvangen feedback van de jury. De redactiegesprekken met de finalisten zullen plaatsvinden op 2, 3, 4, 5, 6 of 10 juni 2025.

  • De simultaanfinale zal plaatsvinden op donderdag 25 september 2025. Houd die datum alvast vrij in je agenda.

  • De 8 beste inzendingen worden na de wedstrijd gepubliceerd door deBuren als tekst en als podcast. De twee winnende verhalen worden gepubliceerd op het literaire platform Hard//hoofd.

  • Bij elk verhaal van de 8 finalisten wordt een illustratie gemaakt door één van de finalisten van de illustratiewedstrijd De Stoute Stift. Van alle 8 verhalen wordt een podcastversie gemaakt.

  • De publiekswinnaar (Het Rode Oor) en de juryprijswinnaar (Het Rode Oortje) krijgen beiden een geldprijs van 500 euro en een print van de op maat gemaakte illustratie.

  • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De wedstrijd wordt mee aangekondigd op Azertyfactor (Creatief Schrijven)Schrijven Online en Schrijverspunt

In de jury 2025

Een voorjury maakt elk jaar uit honderden inzendingen een selectie van 35 verhalen. Vervolgens selecteert een vakkundige jury acht verhalen en een juryprijswinnaar. Tijdens de simultaanfinale op donderdag 25 september 2025 in Utrecht (ILFU) en Antwerpen beslist het publiek in beide steden wie de winnaar wordt van de publieksprijs Het Rode Oor. Voor het juryproces worden alle verhalen anoniem gemaakt.

De voorjury bestaat dit jaar uit Debbie Marbus en Hanna De Grave-Loyson.

De jury bestaat dit jaar uit programmamaker Sophie Kok (ILFU), schrijver Lisette van Eerten (finalist Het Rode Oor 2024), dichter Elianne van Elderen (Chef Magazine Hard//hoofd), slam poet, theatermaker & docent Giovanni Baudonck en dichter en radiomaker Arno Boey

Sophie Kok (1988) studeerde Nederlands en Literatuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Sofie werkt als programmamaker bij het International Literature Festival Utrecht (ILFU). Ze zat eerder in de jury van de Herman de Coninckprijs en de Jo Peters Poëzieprijs. 

Lisette van Eerten (1980) mag zich master in de klassieken noemen, maar verwondert zich vooral over het contemporaine leven. Ze heeft met drie kinderen altijd tijd te kort, maar schrijft desalniettemin - Engelse non-fictie voor haar werkgever en Nederlandse fictie wanneer het maar kan. Daarnaast vertaalt, redigeert en fotografeert ze. Ze won o.a. de Baarnse Literatuurprijs 2023 en ze schreef verschillende verhalen voor Het Rode Oor. In 2024 behaalde ze met April doet wat hij wil de finale. 

Elianne van Elderen (1997) schrijft gedichten en korte verhalen. Ze studeerde Creative Writing bij ArtEZ, stond o.a. op Winternachten festival en de Amsterdamse Museumnacht en won de tweede prijs bij Write Now! en derde prijs bij De (Turing) Gedichtenwedstrijd. Ook werkt ze als (eind)redacteur, geeft ze schrijfworkshops en is ze Chef Eindredactie en Chef Magazine bij Hard//Hoofd. Haar werk verscheen onder meer in Wobby Magazine en DW B. Daarnaast houdt ze erg veel van duiven, fossielen (zoeken), zeekoeien en lijstjes.   

Giovanni Baudonck (1976) is een Gentse zanger, acteur, theatermaker en slam poet met Belgo-Mauritiaanse roots. Hij was in 2017 Belgisch vicekampioen slam en heeft op talloze podia en festivals gestaan, zoals Mama's Open Mic, Watou Festival en Auwla. Als docent deelt hij zijn expertise in woordkunst & performance aan het RITCS en doet hij schrijf- en theaterworkshops voor diverse organisaties. Op het podium brengt hij het liefst Franse en Nederlandse teksten over sociale thema's. Als acteur heeft hij bijgedragen aan projecten zoals L(oo)sers en Total Loss. Daarnaast heeft hij theaterstukken geregisseerd voor onder andere Victoria De Luxe, Theater Antigone en KVS. 

Arno Boey werkt als schrijver, audio- en theatermaker. Het belang van taal en verhalen keert steeds terug in zijn werk. Arno publiceerde o.a. in DW B, Kluger Hans, Sampler en ZINK. Hij maakt radioreportages voor Klara. Hij heeft een fascinatie voor dans en bloemen. 

Juryleden eerdere edities van Het Rode Oor

2024: Olga Ponjee, Charlotte Duistermaat, Birsen Uçar, Yousra Benfquih en Geert Cortebeeck

2023: Mojdeh Feili, Mandy Woelkens, Jozefien Van Beek, Jori(k) Amit Galama en Jochum Veenstra

2022: Jacques Koch, Tülin Erkan, Dirk Leyman, Marte Hoogenboom en Yael van der Wouden

2021: Eva Berghmans, Elsbeth Etty, Hind Fraihi, Abdelkader Benali en Tobi Lakmaker

2020: Corine Koole, Simon(e) van Saarloos, Anaïs Van Ertvelde, Rashif El Kaoui en Y.M.P.

2019: Katja Schuurman, Mia Timiaan, Daan Borrel, Anne Moraal, Melisa Can en Lara Taveirne

2018: Mia Timiaan, Nina Polak, Sven Vitse en Selma Franssen

2017: Heleen Debruyne, Kasper C. Jansen en Annelies Verbeke.

Tips van juryleden:
  1. Lisette van Eerten: 'durf. En durf vooral dicht bij jezelf te blijven. De beste verhalen liggen vaak net buiten je comfortzone, maar dat betekent niet dat je dan maar alles overboord moet gooien. Wanneer het ongemak begint te schuren, kan het verleidelijk zijn jezelf te overschreeuwen en te schrijven wat je in het echt nooit zou zeggen, doen of willen. Natuurlijk is het leuk dat in een verhaal alles kan en mag wat misschien in het echt helemaal niet gebeurt. Daar zijn verhalen ook voor. Maar door jezelf in acht te nemen in het verhaal – wat absoluut niet autobiografisch hoeft te zijn – schrijf je wat echte mensen voelen en daar kunnen we als lezer in meevoelen. En daar zijn verhalen nog het allermeest voor.' Lisette behaalde met April doet wat hij wil de finale van Het Rode Oor 2024 en is jurylid van Het Rode Oor 2025.

  2. Olga Ponjee: 'schrijf vanuit kwetsbaarheid - en liefde voor het genre. Er wordt nog altijd ten onrechte neergekeken op erotica, terwijl het van oudsher een rebels genre is, dat eeuw na eeuw de strijd is aangegaan met censuur, het geloof en verstikkende politiek en gendernormen.' Olga won met Mycelium de juryprijs van Het Rode Oor 2023 en was jurylid van Het Rode Oor in 2024.

  3. Birsen Uçar: 'maak de lezer hongerig maar les nooit de dorst.' Met Transflormatie behaalde Birsen in 2022 de finale van Het Rode Oor en ze was jurylid van Het Rode Oor 2024.

  4. Yousra Benfquih: vergeet het ‘oor’ in ‘Rode Oor’ niet: zoek de sensualiteit niet alleen in de inhoud, maar ook in de vorm, klank, ritme. In 2024 was Yousra jurylid van Het Rode Oor.

  5. Mia Timiaan: 'het is een vak apart, erotica schrijven. Net zoals horror, ook al zo’n onbegrepen genre. Eén verkeerd gekozen woord en je rukt (sic) de lezer direct uit een droomwereld, uit de woordencocon die je net langzaam en zorgvuldig rondom je gewillige slachtoffer hebt gesponnen.'   Lees hier meer tips van Mia Timiaan, winnaar van het allereerste Rode Oor in 2017 en jurylid in 2018 en 2019.

  6. Anaïs van Ertvelde: 'er is zo weinig erotische taal voor mij. Voor dikke, gehandicapte lichamen. Ik wil geen erotische taal die mij zo kneedt dat ik binnen de kaders van het gewenste en het begeerlijke pas. Ik wil geen taal die mijn lichaam tot een fetisj maakt of problematiseert. De taal van gered worden dankzij de blik van de ander die er vanuit gaat dat jij jezelf te min vindt en dat hij – want meestal is het een hij – je kan komen redden met bevestigende woorden. Ik wil erotische taal die zulke kaders doet ontploffen.' Anaïs was jurylid Het Rode Oor 2020 | Lees hier de column van Anaïs die zij schreef voor Het Rode Oor. 

  7. En tot slot: 'verdring het idee dat je moeder meeleest,' een tip van auteur Tülin Erkan, finalist van Het Rode Oor in 2021 en jurylid in 2022.