Literaire erotische schrijfwedstrijd

Het Rode Oor

Een jaarlijkse zoektocht naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren

resultaten

Het Rode Oor is de literaire erotische schrijfwedstrijd van deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy). Sinds 2017 gaan we elk jaar in Vlaanderen en Nederland op zoek naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren.

Hoe zit de wedstrijd in elkaar?

De wedstrijd begint elk jaar op Valentijnsdag. Dan sturen we een open oproep uit en proberen we deelnemers te inspireren met een schrijfopdracht en tips. De kern van de opdracht blijft elk jaar hetzelfde: schrijf een literair erotisch kortverhaal van niet meer dan 800 woorden om naar de luisteren. Erotisch, dat wil zeggen: seks mag, maar hoeft niet. Een voorjury maakt elk jaar uit honderden inzendingen een selectie van 35 verhalen. Vervolgens selecteert een vakkundige jury acht verhalen die tijdens een simultaanfinale in Amsterdam en Antwerpen worden voorgedragen door de mooiste stemmen uit de Lage Landen. Het publiek in beide steden bepaalt vervolgens wie de winnaar wordt van Het Rode Oor. Sinds 2021 reiken we naast deze publieksprijs ook een juryprijs uit: Het Rode Oortje.

© Guus Møystad

Wat valt er te winnen?

De publieksprijswinnaar en de juryprijswinnaar krijgen een grote print van een illustratie die we door een illustrator op maat van het verhaal laten maken. De winnaars van de publieksprijs en de juryprijs krijgen daarnaast ook nog een geldprijs van 500 euro. Alle finalisten bieden we een redactiegesprek aan, krijgen de mogelijkheid om hun verhaal na het gesprek te herschrijven en ontvangen feedback van de jury. De acht beste verhalen worden gepubliceerd als tekst en podcast en voor elk verhaal wordt een illustratie gemaakt. De verhalen van de winnaars worden met de illustratie gepubliceerd op het literaire platform Hard//hoofd.

Hoe schrijf je een goed erotisch kortverhaal?

1)      ‘Het is een vak apart, erotica schrijven. Net zoals horror, ook al zo’n onbegrepen genre. Eén verkeerd gekozen woord en je rukt (sic) de lezer direct uit een droomwereld, uit de woordencocon die je net langzaam en zorgvuldig rondom je gewillige slachtoffer hebt gesponnen.’ Lees hier meer tips van Mia Timiaan, auteur en winnaar van Het Rode Oor 2017.

2)      ‘Een waanzinnig aantrekkelijke man en een waanzinnig aantrekkelijke vrouw die samen vlotjes spetterende seks hebben? Ik kan me weinig slaapverwekkenders voorstellen.’ In haar column pleit schrijfster en historica Anaïs Van Ertvelde (jurylid in 2021) dan ook voor een erotische taal die niet binnen de kaders van het gewenste en het begeerlijke past.

3)      'Exploreer de onuitputtelijkheden van de Nederlandse taal. Maar schrijf niet te schwärmerig over seks. Ga niet zwijmelen in loze lyriek. Wees inventief maar ook concreet, blijf in the heart of the action. Zorg dat de lezer voelt waar het (al dan niet) vonkt tussen die broeierige lijven. Of kies voor het suggestieve. Wat subtiel ongezegd blijft, kan het gemis en het verlangen voeden. Vermijd makkelijke herkenbaarheid. Literaire erotica mag schuren én tegendraads zijn.' Dirk Leyman (literair journalist De Morgen en jurylid in 2022)

4)      En tot slot: 'verdring het idee dat je moeder meeleest,' een tip auteur Tülin Erkan, finalist van Het Rode Oor in 2021 en jurylid in 2022.

Winnaars van Het Rode Oor

2023 Nick De Weerdt (Het Rode Oor) en Olga Ponjee (juryprijs Het Rode Oortje)

2022 Leonore van Spee (Het Rode Oor) en Jori(k) Amit Galama (juryprijs Het Rode Oortje)

2021 Marijn Sikken (Het Rode Oor) en Monica Boschman (juryprijs Het Rode Oortje)

2020 Joanne van Beek

2019 Caroline van Keeken

2018 Mandula van den Berg (Luz Berge)

2017 Mia Timiaan

In de jury

2023: Mojdeh Feili, Mandy Woelkens, Jori(k) Amit Galama, Jochum Veentra en Jozefien Van Beek

2022: Jacques Koch, Tülin Erkan, Dirk Leyman, Marte Hoogenboom en Yael van der Wouden

2021: Eva Berghmans, Elsbeth Etty, Hind Fraihi, Abdelkader Benali en Tobi Lakmaker

2020: Corine Koole, Simon(e) van Saarloos, Anaïs Van Ertvelde, Rashif El Kaoui en Y.M.P.

2019: Katja Schuurman, Mia Timiaan, Daan Borrel, Anne Moraal, Melisa Can en Lara Taveirne

2018: Mia Timiaan, Nina Polak, Sven Vitse en Selma Franssen

2017: Heleen Debruyne, Kasper C. Jansen en Annelies Verbeke.

Illustraties bij de verhalen door:

2023 Guus Møystad

2022 Charlotte Dumortier

2021 Shamisa Debroey

De wedstrijd wordt mee aangekondigd op Azertyfactor (Creatief Schrijven)Schrijven Online en Schrijverspunt.

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy). Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden in co-productie met deBuren en in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Compagnietheater, Marres Maastricht en HKU.

De opdracht van Het Rode Oor 2024 | De eerste zin!

Voor de achtste keer organiseert deBuren samen met Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy) de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor, de jaarlijkse zoektocht in Vlaanderen en Nederland naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren. De opdracht? Laat je prikkelen door de eerste zin van een roman, gedicht, lied of een eerste ontmoeting.

De vraag is dus: van welke zin krijg je meteen… eh… zin?* De openingszin van één van je favoriete romans? ‘It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.' Of van een gedicht? 'i like my body when it is with your body.’ Of misschien doet een klassieke pick-up line als 'Kom je hier vaker?' het wel voor jou. Laat je inspireren door de beste (of slechtste) eerste zinnen en schrijf een erotische scène, kortverhaal of gedicht.  

 * Yes, alle partners van Het Rode Oor ondersteunen deze woordgrap. 

Deadline

Stuur je tekst als worddocument naar debbie@deburen.eu vóór maandag 15 april 2024 (09:00). Graag met de volgende gegevens: naam (of pseudoniem), e-mailadres, gsm-nummer en vermelding van je inspiratiebron.

Voorwaarden

  • Je tekst mag maximaal 800 woorden tellen.

  • Je tekst is nieuw en Nederlandstalig.

  • Seks mag, maar hoeft niet.

  • Je verhaal moet geschikt zijn om als luisterverhaal te brengen en op te nemen.

  • De jury let op het literaire en prikkelende gehalte van je tekst, en een originele invulling.

  • Meer informatie over de spelregels vind je onderaan de pagina.

© Gus Moystad

Spelregels & informatie over de wedstrijd
  • Stuur je verhaal als word-document (max 800 woorden) vóór maandag 15 april 2024 (09:00u) naar debbie@deburen.eu. Graag met de volgende gegevens: naam (of pseudoniem), e-mailadres en gsm-nummer. Geef daarnaast aan hoe je de schrijfopdracht (de eerste zin) hebt verwerkt.

  • Seks mag, maar hoeft niet.

  • Je verhaal moet geschikt zijn om als luisterverhaal te brengen en op te nemen.

  • De tekst moet geschreven zijn in het Nederlands.

  • Het verhaal moet nieuw zijn en mag nog niet zijn gepubliceerd.

  • De jury let op het literaire en prikkelende gehalte van je tekst, en een originele invulling van de opdracht.

  • Je mag als duo of groep deelnemen. Indien het verhaal van een duo of groep de finale wint, treedt één persoon van de groep of het duo op als afgevaardigde.

  • Je mag slechts met één tekst deelnemen, dat geldt ook voor groepen en duo´s.

  • De inzendingen worden geanonimiseerd aan de jury voorgelegd.

  • De 8 finalisten bieden we een redactiegesprek aan, krijgen de mogelijkheid om hun verhaal na het gesprek te herschrijven en ontvangen feedback van de jury. De redactiegesprekken met de finalisten zullen plaatsvinden op 3, 4, 5 of 6 juni 2024.

  • De simultaanfinale zal plaatsvinden op zondag 29 september 2024. Houd die datum alvast vrij in je agenda.

  • De 8 beste inzendingen worden na de wedstrijd gepubliceerd door deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde als tekst en als podcast. De twee winnende verhalen worden gepubliceerd op het literaire platform Hard//hoofd.

  • Bij elk verhaal van de 8 finalisten wordt een illustratie gemaakt. Van alle 8 verhalen wordt een podcastversie gemaakt.

  • De publiekswinnaar (Het Rode Oor) en de juryprijswinnaar (Het Rode Oortje) krijgen beiden een geldprijs van 500 euro en een print van de op maat gemaakte illustratie.

  • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De wedstrijd wordt mee aangekondigd op Azertyfactor (Creatief Schrijven)Schrijven Online en Schrijverspunt

In de jury 2024

Een voorjury maakt elk jaar uit honderden inzendingen een selectie van 35 verhalen. Vervolgens selecteert een vakkundige jury acht verhalen en een juryprijswinnaar. Tijdens de simultaanfinale op zondag 29 september 2024 in De Nieuwe Liefde in Amsterdam en Zuiderpershuis in Antwerpen beslist het publiek in beide steden wie de winnaar wordt van de publieksprijs Het Rode Oor. Voor het juryproces worden alle verhalen anoniem gemaakt.

De voorjury bestaat dit jaar uit Debbie Marbus en Julia Swaters.

De jury bestaat dit jaar uit Olga Ponjee (scenarioschrijver, kledingmaker, drag king en amateur timmeraar), Charlotte Duistermaat (chef literair Hard//hoofd), Birsen Uçar (auteur en muzikant), Yousra Benfquih (schrijver, dichter en spoken word artiest) en Geert Cortebeeck (Uitgever Horizon).

Olga Ponjee (zij/hij) is scenarioschrijver, kledingmaker, drag king en amateur timmeraar. Ze won de Visser-Neerlandiaprijs voor haar scenario Voortjagers en debuteerde in 2023 met Oneindig, een erotische serie queernovelles. Haar verhalen gaan over de joy of resistance en mensen die kracht leren vinden in juist datgene wat ze anders maakt. In 2023 won Olga de juryprijs van Het Rode Oor met haar verhaal Mycelium. Momenteel werkt ze aan een nieuwe erotische roman, over oude magie, agressie en vermoeide schoolpleinmoeders.

© Senna de Groot

Charlotte Duistermaat schrijft veel, studeert af met een onderzoek naar activisme in romans en is chef literair bij tijdschrift Hard//hoofd. Daarnaast is ze enthousiast over uiteenlopende dingen: variërend van boeken en tekenen, tot kringloopwinkels, straatstickers en de zee. 

© Alexander Popelier

Muzikant en schrijver Birsen Uçar zingt bij Hydrogen Sea en schrijft songteksten voor o.a. Selah Sue en Geike. Ze studeerde Engelse Taal- en Letterkunde aan de Vrije Universiteit Brussel en scenarioschrijven aan het RITCS in Brussel. Ook is ze aspirant ecofilosoof. Ze onderzoekt hoe de mens zich heeft losgekoppeld van de natuur en pleit voor een betere voeling met meer-dan-menselijke wezens. Ze werkt aan haar debuutroman. Ze stond in 2022 met Transflormatie in de finale van Het Rode Oor en samen met podcastmaker Mina Etemad maakte ze de immersieve audioperformance Botanische Bandieten, een productie van deBuren en Oorzaken. 

© Wouter le Duc

Yousra Benfquih is schrijver, dichter en spoken word artiest. Sinds ze in 2017 de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord won, is ze een vaste waarde op de Vlaamse podia. In datzelfde jaar nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren. Haar werk lees je publicaties als Kluger Hans, DW B, de Poëziekrant en De Revisor. In 2019 werd ze geshortlist voor de Joost Zwagerman Essayprijs. In 2021 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab en in 2022 voor Vers van het Mes en Eenzame Avonturen. Yousra behoort tot de vaste auteurspoule van rekto:verso en geeft Spoken Word aan de opleiding Writing for Performance van LUCA School of Arts. 

Juryleden eerdere edities van Het Rode Oor

2023: Mojdeh Feili, Mandy Woelkens, Jozefien Van Beek, Jori(k) Amit Galama en Jochum Veenstra

2022: Jacques Koch, Tülin Erkan, Dirk Leyman, Marte Hoogenboom en Yael van der Wouden

2021: Eva Berghmans, Elsbeth Etty, Hind Fraihi, Abdelkader Benali en Tobi Lakmaker

2020: Corine Koole, Simon(e) van Saarloos, Anaïs Van Ertvelde, Rashif El Kaoui en Y.M.P.

2019: Katja Schuurman, Mia Timiaan, Daan Borrel, Anne Moraal, Melisa Can en Lara Taveirne

2018: Mia Timiaan, Nina Polak, Sven Vitse en Selma Franssen

2017: Heleen Debruyne, Kasper C. Jansen en Annelies Verbeke.

Tips (en favoriete zinnen) van de jury
  1. Olga Ponjee: schrijf vanuit kwetsbaarheid - en liefde voor het genre. Er wordt nog altijd ten onrechte neergekeken op erotica, terwijl het van oudsher een rebels genre is, dat eeuw na eeuw de strijd is aangegaan met censuur, het geloof en verstikkende politiek en gendernormen. Daarnaast kan ik iedereen The Erotic as Power aanraden van Audre Lorde, een essay over de kracht van het erotische - en hoe we het los moeten trekken van pornografie, een genre dat juist de onderdrukking van emoties belichaamt. “We tend to think of the erotic as an easy, tantalizing sexual arousal,” schrijft ze. “I speak of the erotic as the deepest life force, a force which moves us toward living in a fundamental way.”

  2. Charlotte Duistermaat: ik heb een zin en schrijftip in één. Mijn favoriete eerste zin is namelijk: een zin die zonder context eigenlijk niets betekent. Ook gelijk mijn schrijftip – en tip aan alle datende mensen ooit: vertrouw niet teveel op de letterlijke zin. Voor mij gaat een goede eerste zin over de spanning die eronder borrelt. Eigenlijk kan een goede eerste zin dan alles zijn, ook een slechte. Zo is de zin “Look, here’s a bush full of ripe ones. Those are green. Come over here,”, niet per se een goede zin. Hij werkt pas in de context van het verhaal van Ursula le Guin, over een wereld vol introverte mensen: de twee personages hebben elkaar al een zomer lang van een afstand bekeken, zonder iets tegen elkaar te zeggen. Het maakt deze onhandige toenadering tijdens een bessenpluksessie spannend, omdat er zoveel onbesprokens achter schuilt. 

  3. Birsen Uçar: maak de lezer hongerig maar les nooit de dorst. Verken verschillende soorten bewustzijn. Schrijf niet enkel over de mensensoort. En mijn favoriete zin is: “(S)he was lying under a tree, licking up the shade.” uit het gedicht Good-bye Fox van Mary Oliver.

  4. Yousra Benfquih: vergeet het ‘oor’ in ‘Rode Oor’ niet: zoek de sensualiteit niet alleen in de inhoud, maar ook in de vorm, klank, ritme. Een favoriete zin kiezen vind ik moeilijk, daarom kies ik voor een favoriet gedicht: de zinnen in Lover van Ada Limón zijn leuk, speels en sexy.

  5. Geert Cortebeeck: mijn schrijftip is tevens mijn all time favoriete zin en komt uit de inleiding van Kaas door meesterverteller Willem Elsschot (Van Kampen, 1933): “Wie het slot niet uit het oog verliest zal vanzelf alle langdradigheid vermijden omdat hij zich telkens afvragen zal of ieder van zijn details wel bijdraagt tot het bereiken van zijn doel. En hij komt dan spoedig tot de ontdekking dat iedere bladzijde, iedere zin, ieder woord, ieder punt, iedere komma het doel nader brengt of op afstand houdt.”

Een tot slot nog twee tips voor het schrijven een een goed erotisch verhaal:

‘Het is een vak apart, erotica schrijven. Net zoals horror, ook al zo’n onbegrepen genre. Eén verkeerd gekozen woord en je rukt (sic) de lezer direct uit een droomwereld, uit de woordencocon die je net langzaam en zorgvuldig rondom je gewillige slachtoffer hebt gesponnen.’ Lees hier meer tips van auteur Mia Timiaan, winnaar van Het Rode Oor 2017 en jurylid in 2018 en 2019.

En tot slot: 'verdring het idee dat je moeder meeleest,' een tip van auteur Tülin Erkan, finalist van Het Rode Oor in 2021 en jurylid in 2022.