Literaire erotische schrijfwedstrijd

Het Rode Oor

Een jaarlijkse zoektocht naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren

Het Rode Oor is de literaire erotische schrijfwedstrijd van deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy). Sinds 2017 gaan we elk jaar in Vlaanderen en Nederland op zoek naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren.

Hoe zit de wedstrijd in elkaar?

De wedstrijd begint elk jaar op Valentijnsdag. Dan sturen we een open oproep uit en proberen we deelnemers te inspireren met een schrijfopdracht en tips. De kern van de opdracht blijft elk jaar hetzelfde: schrijf een literair erotisch kortverhaal van niet meer dan 800 woorden om naar de luisteren. Erotisch, dat wil zeggen: seks mag, maar hoeft niet. Een voorjury maakt elk jaar uit honderden inzendingen een selectie van 35 verhalen. Vervolgens selecteert een vakkundige jury acht verhalen die tijdens een simultaanfinale in Amsterdam en Antwerpen worden voorgedragen door de mooiste stemmen uit de Lage Landen. Het publiek in beide steden bepaalt vervolgens wie de winnaar wordt van Het Rode Oor. Sinds 2021 reiken we naast deze publieksprijs ook een juryprijs uit: Het Rode Oortje.

© Charlotte Dumortier

Wat valt er te winnen?


De publieksprijswinnaar en de juryprijswinnaar krijgen een grote print van een illustratie die we door een illustrator op maat van het verhaal laten maken. De winnaars van de publieksprijs en de juryprijs krijgen daarnaast ook nog een geldprijs van 500 euro. Alle finalisten bieden we een redactiegesprek aan, krijgen de mogelijkheid om hun verhaal na het gesprek te herschrijven en ontvangen feedback van de jury. De acht beste verhalen worden gepubliceerd als tekst en podcast en voor elk verhaal wordt een illustratie gemaakt. De verhalen van de winnaars worden met de illustratie gepubliceerd op het literaire platform Hard//hoofd.

Hoe schrijf je een goed erotisch kortverhaal?

1)      ‘Het is een vak apart, erotica schrijven. Net zoals horror, ook al zo’n onbegrepen genre. Eén verkeerd gekozen woord en je rukt (sic) de lezer direct uit een droomwereld, uit de woordencocon die je net langzaam en zorgvuldig rondom je gewillige slachtoffer hebt gesponnen.’ Lees hier meer tips van Mia Timiaan, auteur en winnaar van Het Rode Oor 2017.

2)      ‘Een waanzinnig aantrekkelijke man en een waanzinnig aantrekkelijke vrouw die samen vlotjes spetterende seks hebben? Ik kan me weinig slaapverwekkenders voorstellen.’ In haar column pleit schrijfster en historica Anaïs Van Ertvelde (jurylid in 2021) dan ook voor een erotische taal die niet binnen de kaders van het gewenste en het begeerlijke past.

3)      'Exploreer de onuitputtelijkheden van de Nederlandse taal. Maar schrijf niet te schwärmerig over seks. Ga niet zwijmelen in loze lyriek. Wees inventief maar ook concreet, blijf in the heart of the action. Zorg dat de lezer voelt waar het (al dan niet) vonkt tussen die broeierige lijven. Of kies voor het suggestieve. Wat subtiel ongezegd blijft, kan het gemis en het verlangen voeden. Vermijd makkelijke herkenbaarheid. Literaire erotica mag schuren én tegendraads zijn.' Dirk Leyman (literair journalist De Morgen en jurylid in 2022)

4)      En tot slot: 'verdring het idee dat je moeder meeleest,' een tip auteur Tülin Erkan, finalist van Het Rode Oor in 2021 en jurylid in 2022.

Winnaars van Het Rode Oor

2022 Leonore van Spee (Het Rode Oor) en Jori(k) Amit Galama (juryprijs Het Rode Oortje)

2021 Marijn Sikken (Het Rode Oor) en Monica Boschman (juryprijs Het Rode Oortje)

2020 Joanne van Beek

2019 Caroline van Keeken

2018 Mandula van den Berg (Luz Berge)

2017 Mia Timiaan

 

In de jury

2023: Mojdeh Feili, Mandy Woelkens, Jori(k) Amit Galama, Jochum Veentra en Jozefien Van Beek

2022: Jacques Koch, Tülin Erkan, Dirk Leyman, Marte Hoogenboom en Yael van der Wouden

2021: Eva Berghmans, Elsbeth Etty, Hind Fraihi, Abdelkader Benali en Tobi Lakmaker

2020: Corine Koole, Simon(e) van Saarloos, Anaïs Van Ertvelde, Rashif El Kaoui en Y.M.P.

2019: Katja Schuurman, Mia Timiaan, Daan Borrel, Anne Moraal, Melisa Can en Lara Taveirne

2018: Mia Timiaan, Nina Polak, Sven Vitse en Selma Franssen

2017: Heleen Debruyne, Kasper C. Jansen en Annelies Verbeke.

De wedstrijd wordt mee aangekondigd op Azertyfactor (Creatief Schrijven)Schrijven Online en Schrijverspunt.

© Charlotte Dumortier

© Shamisa Debroey

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy). Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden in co-productie met deBuren en in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Compagnietheater, Marres Maastricht en HKU.

resultaten

Zoekertje zoekt schrijver!

Voor de zevende keer organiseert deBuren samen met Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy) de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor, de jaarlijkse zoektocht in Vlaanderen en Nederland naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren. De opdracht? Kies een zoekertje en schrijf een prikkelend, literair, erotisch kortverhaal.

Iedereen kent ze wel: advertenties of berichtjes waarin iemand op zoek is naar een persoon die ze in de metro, een koffiebar of zomaar op straat hebben gezien, maar niet hebben durven aanspreken. Of briefjes op het prikbord in je plaatselijke supermarkt waarin iemand op zoek is naar een nieuwe thuis voor hun pannenkoekenplantstekje. Wat gebeurt er wanneer het gezochte wordt gevonden en deze mensen elkaar ontmoeten? Ter inspiratie hebben we een aantal zoekertjes bedacht waarvan je er één als basis mag gebruiken voor het schrijven van een kortverhaal. Maar uiteraard mag je ook zelf een eigen zoekertje verzinnen. Het is aan jou om te beslissen of je wil schrijven over een uiteindelijke ontmoeting of juist wil bedenken wat eraan voorafging. Je mag ook elementen uit een zoekertje gebruiken of het zijdelings laten terugkomen in het verhaal.

Deadline

Stuur je tekst als worddocument naar debbie@deburen.eu vóór maandag 17 april 2023 (09:00). Graag met de volgende gegevens: naam (of pseudoniem), e-mailadres en gsm-nummer.

Voorwaarden

  • Je tekst mag maximaal 800 woorden tellen.

  • Je tekst is nieuw en Nederlandstalig.

  • Seks mag, maar hoeft niet.

  • Je verhaal moet geschikt zijn om als luisterverhaal te brengen en op te nemen.

  • De jury let op het literaire en prikkelende gehalte van je tekst, en een originele invulling.

  • Meer informatie over de spelregels vind je onderaan de pagina.

Zoekertjes

Kiss & Ride | Rode sjaal, wilde krullen, onvergetelijke ogen: op perron 3 vroeg je mij de tijd, sindsdien tikt mijn hart dubbel zo snel. Zetten we volgende dinsdag onze klok gelijk? Zelfde perron, blauwe sjaal.

Briefje op een lantaarnpaal bij het Centraal Station | Vrijdagmiddag 16:15. Er waren hier in deze straat werken en jij was één van de verkeersregelaars. De koplampen van mijn Biro schenen in jouw ogen. Je had een Adidas-trainingsbroek aan met daarop een oranje fluohesje, je collega’s droegen gele.  Je had een wat schorre stem, en je verwittigde me over een omleiding. Je gaf me advies hoe ik het snelste thuis kon komen. Bij het horen van je stem wist ik het gelijk: wij vullen elkaar aan. Nu ben ik de dag erna langs gereden om je weer te zien, maar de werken waren gedaan. Laat je nog iets van je horen? x

Briefje op het prikbord van de plaatselijke supermarkt | Ik – champignons, eieren en vegetarisch gehakt – stond achter jou – hummus, havermelk en appels – vorige week donderdagavond rond half 9 bij de kassa. Je had een lange, donkergroene jas aan en droeg een rode canvastas, ik droeg een bruin jack en Birkenstocks. Voordat ik je kon aanspreken was je al aan de beurt. Wil je een keer samen koken?

Postje op de pagina van wijkcentrum De Buurtvlinder | Als nieuwkomer in Schiedam deed ik mee aan het project Buurtplaatjes Schiedam-Noord. Mijn stickerboek was bijna vol, ik miste alleen nog in de categorie ‘mensen die van bordspelletjes houden’ de wiskundeleraar. Tijdens een ruilmiddag in het wijkcentrum De Buurtvlinder maakte jij mijn collectie compleet. We hadden een heel leuk gesprek over het zwermgedrag van spreeuwen, maar uiteindelijk had ik niet het lef je nummer te vragen. Spreken we eens af voor een potje Wingspan?

Gezocht | 78 jarige hand die graag brieven schrijft zoekt andere hand die graag brieven schrijft...

Frank, Francis, Francoise of Francesca gezocht | Pixies coverband zoekt zanger (x/v/m) die de zanglijnen van Black Francis aankan. Repetities in het centrum van Hamont. Leeftijd/ervaring van minder belang, inzet en enthousiasme des te meer. Huidige bezetting: 2 gitaristen, bassiste & drummer.

Ga eens naar het instagram-account @liefdevantoen waar Mark Traa elke dag een liefdesbericht post uit een krant van vroeger (1840 - 1940).

Of creëer je liever zelf een zoekertje waarop je je verhaal wil baseren?

Spelregels & informatie over de wedstrijd
  • Stuur je verhaal als word-document (max 800 woorden) vóór maandag 17 april 2023 (09:00u) naar debbie@deburen.eu. Graag met de volgende gegevens: naam (of pseudoniem), e-mailadres en gsm-nummer.

  • Seks mag, maar hoeft niet.

  • Je verhaal moet geschikt zijn om als luisterverhaal te brengen en op te nemen.

  • De tekst moet geschreven zijn in het Nederlands.

  • Het verhaal moet nieuw zijn en mag nog niet zijn gepubliceerd.

  • De jury let op het literaire en prikkelende gehalte van je tekst, en een originele invulling van de opdracht.

  • Je mag als duo of groep deelnemen. Indien het verhaal van een duo of groep de finale wint, treedt één persoon van de groep of het duo op als afgevaardigde.

  • Je mag slechts met één tekst deelnemen, dat geldt ook voor groepen en duo´s.

  • De inzendingen worden geanonimiseerd aan de jury voorgelegd.

  • De redactiegesprekken met de finalisten zullen plaatsvinden op 13, 14, 15 of 16 juni 2023.

  • De simultaanfinale zal plaatsvinden op zondag 24 september 2023. Houd die datum alvast vrij in je agenda.

  • De 8 beste inzendingen worden na de wedstrijd gepubliceerd door deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde als tekst en als podcast. De twee winnende verhalen worden gepubliceerd op het literaire platform Hard//hoofd.

  • Bij elk verhaal van de 8 finalisten wordt een illustratie gemaakt.

  • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De wedstrijd wordt mee aangekondigd op Azertyfactor (Creatief Schrijven)Schrijven Online en Schrijverspunt

In de jury 2023

Een voorjury maakt elk jaar uit honderden inzendingen een selectie van 35 verhalen. Vervolgens selecteert een vakkundige jury acht verhalen en een juryprijswinnaar. Tijdens de simultaanfinale op zondag 24 september in Amsterdam en Antwerpen beslist het publiek in beide steden wie de winnaar wordt van de publieksprijs Het Rode Oor. Voor het juryproces worden alle verhalen anoniem gemaakt.

De voorjury bestaat dit jaar uit Debbie Marbus, Isa de Grood en Jule Hayen.

De jury bestaat uit Mojdeh Feili (schrijver, boekenrecensent en redacteur), Mandy Woelkens (hoofdredacteur van LINDA.meiden), Jozefien Van Beek (eindredacteur De Standaard der Letteren), auteur en filmmaker Jori(k) Amit Galama (winnaar juryprijs van Het Rode Oor 2022) en Jochum Veenstra (hoofdredacteur Hard//hoofd).

Jury 2023

Jori(k) Amit Galama is filmmaker en schrijver. Na de opleiding Beeld en Taal van de Gerrit Rietveld Academie werd hen geselecteerd voor het Slow Writing Lab. In 2021 ronde hen aan de Nederlandse Filmacademie de master Artistic Research in and through Cinema af. Hun werk werd o.a. gepubliceerd in/op De Revisor, Hard//hoofd, Tirade, Kluger Hans, Tubelight en Metropolis M. In 2022 won hen met Ongewerveld de juryprijs van Het Rode Oor.

© Sebastiaan ter Burg

Mandy Woelkens is presentator, podcast host en hoofdredacteur van LINDA.meiden. Mandy studeerde Theater, Film en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze werkte achter de schermen en als presentator bij 3FM en Q-Music, Zapplive, KVWeetjes en &C TV. In 2020 was ze managing editor bij Cosmopolitan en sinds april 2022 werkt ze als hoofdredacteur bij LINDA.meiden. In 2021 schreef ze samen met Thorn de Vries het boek FAQ Gender, met wie ze ook de podcast CoupleGoals maakt.

© Roos Visser

Jochum Veenstra is schrijver en hoofdredacteur bij Hard//hoofd. Hij studeerde aan de toneelacademie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), deed de bachelor filosofie en de master Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. In een vorig leven (voor de coronapandemie) was hij een van de oprichters en artistiek leiders van De Theatertroep.

© Anoesjka Minnaard

Mojdeh Feili is schrijver, redacteur en boekenrecensent. Ze behaalde de master ´English Literature in a Visual Culture´ aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft onder meer voor Het Parool, Storytel, Dipsaus, Lilith Magazine en Oneworld. Ze heeft bijgedragen aan de bundel De Goede Immigrant en de bundel Damn Horny. Je treft haar nooit zonder een boek in haar tas.

© Alexander Meeus

Journaliste Jozefien Van Beek werkt als eindredacteur voor De Standaard der Letteren. Ze schrijft over beeldende kunst en literatuur voor De Standaard en De Groene Amsterdammer. De voorbije twee jaar was ze jurylid van de Boekenbon Literatuurprijs. Ze was oprichter en hoofdredacteur van Oogst, een tijdschrift over kunst, film en literatuur. In 2013 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. In 2018 was ze betrokken het talentontwikkelingstraject van deBuren Eenzame Avonturen, ze schreef toen een literair essay dat gepubliceerd werd in De Gids.

Juryleden eerdere edities van Het Rode Oor

2022: Jacques Koch, Tülin Erkan, Dirk Leyman, Marte Hoogenboom en Yael van der Wouden

2021: Eva Berghmans, Elsbeth Etty, Hind Fraihi, Abdelkader Benali en Tobi Lakmaker

2020: Corine Koole, Simon(e) van Saarloos, Anaïs Van Ertvelde, Rashif El Kaoui en Y.M.P.

2019: Katja Schuurman, Mia Timiaan, Daan Borrel, Anne Moraal, Melisa Can en Lara Taveirne

2018: Mia Timiaan, Nina Polak, Sven Vitse en Selma Franssen

2017: Heleen Debruyne, Kasper C. Jansen en Annelies Verbeke.

Tips voor het schrijven van een goed erotisch kortverhaal

  1. 'Zorg ervoor dat je personage iemand is die niet perfect is. Een verhaal is krachtiger als het personage echt tot leven komt. Maak diegene een volwaardig persoon, met een eigen kledingstijl, manier van praten en persoonlijkheid. Veel mensen kunnen zich goed inleven in kwetsbaarheid, dus als je personage kwetsbaarheid toont betrekt dat de lezer beter bij het verhaal.' Tip van schrijver Mojdeh Feili (jurylid van Het Rode Oor 2023).

  2. 'Vertrouw erop dat de meeste lezers zich vooral in frictievolle intimiteit herkennen. En als de kleren uit zijn (en het naakte lichaam te fel belicht is) dan is het moeilijk om nog opwinding te creëren. But prove me wrong!' Tip van Jochum Veenstra, hoofdredacteur bij Hard//hoofd en jurylid van Het Rode Oor 2023.

  3. ‘Het is een vak apart, erotica schrijven. Net zoals horror, ook al zo’n onbegrepen genre. Eén verkeerd gekozen woord en je rukt (sic) de lezer direct uit een droomwereld, uit de woordencocon die je net langzaam en zorgvuldig rondom je gewillige slachtoffer hebt gesponnen.’ Lees hier meer tips van Mia Timiaan, auteur en winnaar van Het Rode Oor 2017.

  4. ‘Een waanzinnig aantrekkelijke man en een waanzinnig aantrekkelijke vrouw die samen vlotjes spetterende seks hebben? Ik kan me weinig slaapverwekkenders voorstellen.’ In haar column pleit schrijfster en historica Anaïs Van Ertvelde (jurylid in 2021) dan ook voor een erotische taal die niet binnen de kaders van het gewenste en het begeerlijke past.

  5. 'Exploreer de onuitputtelijkheden van de Nederlandse taal. Maar schrijf niet te schwärmerig over seks. Ga niet zwijmelen in loze lyriek. Wees inventief maar ook concreet, blijf in the heart of the action. Zorg dat de lezer voelt waar het (al dan niet) vonkt tussen die broeierige lijven. Of kies voor het suggestieve. Wat subtiel ongezegd blijft, kan het gemis en het verlangen voeden. Vermijd makkelijke herkenbaarheid. Literaire erotica mag schuren én tegendraads zijn.' Dirk Leyman (literair journalist De Morgen en jurylid in 2022)

  6. En tot slot: 'verdring het idee dat je moeder meeleest,' een tip auteur Tülin Erkan, finalist van Het Rode Oor in 2021 en jurylid in 2022.