Literaire erotische schrijfwedstrijd

Het Rode Oor

Een jaarlijkse zoektocht naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren

Het Rode Oor is de literaire erotische schrijfwedstrijd van deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde in samenwerking met diverse partners. Een jaarlijkse zoektocht naar de mooiste erotische kortverhalen om naar te luisteren.

'Twee waanzinnig aantrekkelijke mensen die vlotjes spetterende seks hebben? Ik kan me weinig dingen voorstellen die slaapverwekkender zijn.'

Anaïs Van Ertvelde - jurylid Het Rode Oor 2020

Hoe zit de wedstrijd in elkaar?

Een vakkundige jury selecteert de beste verhalen, die tijdens een simultaanfinale in Amsterdam en Antwerpen voorgedragen worden door de mooiste stemmen uit de Lage Landen. Het publiek in beide steden kiest de winnaar van Het Rode Oor. De winnaar krijgt Het Rode Oor (elk jaar een nieuw ontwerp) en een geldprijs van 500 euro. Naast een publieksprijs reiken we ook Het Rode Oortje uit: een eervolle vermelding van de jury. 

Alle finalisten krijgen feedback van de jury. De acht beste verhalen worden gepubliceerd en krijgen een podcastversie.

'Laat seks een onderdeel zijn van je narratief. Je personages moeten iets willen en daar herkenbare emoties bij hebben.'

Mia Timiaan - Winnaar Het Rode Oor 2017

Hoe schrijf je een goed erotisch kortverhaal?

Anaïs Van Ertvelde was jurylid van Het Rode Oor 2020. Haar tip aan de kandidaten: ‘Een waanzinnig aantrekkelijke man en een waanzinnig aantrekkelijke vrouw die samen vlotjes spetterende seks hebben? Ik kan me weinig slaapverwekkenders voorstellen.’ Ze pleit in haar column dan ook voor een erotische taal die niet binnen de kaders van het gewenste en het begeerlijke past.

 Het is een vak apart, erotica schrijven. Net zoals horror, ook al zo’n onbegrepen genre. Eén verkeerd gekozen woord en je rukt (sic) de lezer direct uit een droomwereld, uit de woordencocon die je net langzaam en zorgvuldig rondom je gewillige slachtoffer hebt gesponnen.

'Veel beschrijvingen van personages beantwoorden aan een heersende normativiteit. Als het functioneel is om uiterlijke kenmerken te benoemen dan is dat prima, maar anders laat je best voldoende ruimte over voor de verbeelding van de lezer/luisteraar.'

Debbie Marbus - coördinator Het Rode Oor deBuren

'Vaak wordt gezegd: houd het klein, kies een lijn! Mijn tip zou zijn: doe dat niet! Wees wild, wees veel. Je stem verschijnt niet in wát je vertelt of beschrijft, maar in hoe je verschillende associaties, geuren en gebeurtenissen verbindt.'

Simon(e) van Saarloos - Jurylid Het Rode Oor 2020

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde. In samenwerking met Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy). Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden in co-productie met deBuren en in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Compagnietheater, Marres Maastricht en HKU.

resultaten

deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde organiseren binnenkort voor de zevende keer de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor. De opdracht? Schrijf een prikkelend, literair, erotisch kortverhaal. We lanceren de nieuwe oproep voor Het Rode Oor begin 2023.

Een ode aan erotische fantasieën. Een project in woord en beeld, van podcast tot performance.

Samen met Lucas De Man en zijn Stichting Nieuwe Helden gaat deBuren met tal van partners in Nederland en Vlaanderen op zoek naar erotische fantasieën. Het erotische project Yes, please! omvat de jaarlijkse literaire erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor, podcasts, publicaties, liveshows en als slotstuk een erotische tentoonstelling waar alle elementen samenkomen.

Vanaf de zomer van 2018 ging Lucas De Man op verschillende festivals en eroticabeurzen met ´Het Bolleke´ op zoek naar de erotische fantasieën van Nederlanders en Vlamingen. Het Bolleke is een speciaal tot geluidsstudio omgebouwde caravan waarin bezoekers worden uitgenodigd voor een intiem en anoniem gesprek. Een aantal prikkelende fragmenten uit de interviews zijn te beluisteren via speakers die aan de buitenkant van de caravan zijn bevestigd. De honderden fantasieën die op deze manier worden verzameld vormen samen met een uitgebreid (wetenschappelijk) onderzoek naar erotiek en de beste erotische literaire verhalen van Het Rode Oor de basis voor het ontwikkelen van een liveshow en een erotische ervaringsinstallatie. Het Bolleke stond onder andere op Lowlands, Theaterfestival de Parade in Utrecht, het Noorderpark Festival in Amsterdam en de Ero Expo in Hasselt.

© Gert Jan van de Rooij en Rob van Hoorn

In Yes, Please! de tentoonstelling worden bezoekers door middel van een menukaart met wel 333 erotische verhalen uit 66 subcategorieën, kamer voor kamer door nieuwe fantasiewerelden geleid. Door sluiers van schaamte, onder zachte tapijten en in een ietwat kinky keuken ontdekken bezoekers de veelzijdigheid van de menselijke verbeelding. Het Bolleke staat gedurende de tentoonstelling in de tuin van Marres, waar op inschrijving meer interviews afgenomen worden.

Stichting Nieuwe Helden deed in de afgelopen twee jaar onderzoek naar de erotische fantasieën van meer dan 300 Nederlanders en Vlamingen. Het Bolleke, een met audioapparatuur uitgeruste caravan, trok langs verschillende festivals om erotische fantasieën te verzamelen. De verzamelde verhalen werden ondergebracht in negen categorieën: 1. Meerdere mensen; 2. Macht, controle, ruwe seks; 3. Nieuwigheid, avontuur en afwisseling; 4. Taboes & verboden seks; 5. Delen van partners & non-monogamie; 6. Romantiek & passie; 7. Erotische flexibiliteit; 8. Herbeleven; en 9. Focus en Sensaties. Deze vormen de basis voor de tentoonstelling die van 2 juni t/m 9 augustus 2020 in Marres, Maastricht te beleven is.

De erotische fantasieën zijn onder andere te beluisteren in onze mobiele bibliotheek, een veilige en tegelijkertijd suggestieve ruimte met menukaarten waarop alle fantasieën te vinden zijn. Deze kunnen vervolgens met koptelefoons beluisterd worden (dit zijn veelal originele opnames van onze interviews!).

Pascal Leboucq is vormgever van de tentoonstelling en werkt samen met Naomi Jansen en Vivien Vuong. Geluidskunstenaar Marc Alberto maakt de soundtracks. De dramaturgie van de tentoonstelling, waarin ook het onderzoek wordt gedeeld, is in handen van Lucas De Man.

De tentoonstelling liep van 2 juni t/m 9 augustus 2020 in Marres Maastricht en toerde daarna langs verschillende festivals en theaters.

Organisatie Yes, Please!: Stichting Nieuwe Helden in samenwerking met deBuren, De Nieuwe Liefde, Compagnietheater, Marres Maastricht en HKU.

© Diederick Bulstra

Vanaf de zomer van 2019 presenteerde Stichting Nieuwe Helden in samenwerking met deBuren Yes, please! LIVE, een liveshow in het teken van erotische fantasieën.

Het jaar daarvoor reed Stichting Nieuwe Helden met hun Bolleke langs festivals en cultuurhuizen in de Lage Landen. In deze tot geluidsstudio omgebouwde caravan nodigden ze mensen uit voor een intiem gesprek over erotiek. Op deze manier werden honderden erotische fantasieën verzameld.

In de liveshow worden de meest prikkelende fantasieën samen met de beste erotische kortverhalen van Het Rode Oor en de meest interessante onderzoeksresultaten gepresenteerd tijdens een zinnenprikkelende liveshow met een wervelende presentator en muziek. Bij elke liveshow is er een speciale mystery guest die vertelt over zijn of haar erotische fantasieën.

Een productie van Stichting Nieuwe Helden, in samenwerking met deBuren, Marres Maastricht, De Vooruit, Amerpodia en De Verkadefabriek.

Concept en regie: Lucas De Man
Hosts liveshow: Lucas De Man, Rashif El Kaoui, Tijs Huys, Oscar Kocken, Isil Vos, Elsa May Averill, Charlot van der Meer
Audio: Marc Alberto
Vormgeving: Pascal Leboucq, Naomi Janssen
Projectleiding: Kim Eldering
Creatief producent: Charlot van der Meer
Technische productie: Emiel Rietvelt, Lucas Kramer

Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden in co-productie met deBuren en in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Compagnietheater, Marres Maastricht en HKU. De jaarlijkse schrijfwedstrijd Het Rode Oor is onderdeel van Yes, please! en is een initiateif en organisatie van deBuren in samenwerking met Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde en VPRO Mondo.