Illustratiewedstrijd

De Stoute Stift

Wie illustreert de erotische verhalen van het Rode Oor?

De Stoute Stift is de gloednieuwe illustratiewedstrijd van deBuren, Stripgids, Hard//hoofd en Stichting Nieuwe Helden. De wedstrijd is gekoppeld aan de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor, waarbij we op zoek gaan naar de beste erotische kortverhalen uit Vlaanderen en Nederland. Elk jaar selecteert een vakkundige jury uit meer dan 200 inzendingen 8 verhalen die door mogen naar de finale van Het Rode Oor. De afgelopen drie edities werden die telkens geïllustreerd door één beeldmaker. Dit jaar pakken we het anders aan en gaan we op zoek naar 8 makers die elk een verhaal illustreren. Eén van hen wint uiteindelijk de Stoute Stift.

Hoe zit de wedstrijd in elkaar? 

 • Stel je kandidaat als je het prikkelend vindt om een erotisch kortverhaal te illustreren

 • Een vakkundige jury selecteert uit alle aanmeldingen 4 talenten uit Nederland en 4 talenten uit Vlaanderen

 • Die 8 illustratoren krijgen vervolgens een erotisch kortverhaal opgestuurd waarbij ze een illustratie maken voor een honorarium van € 150

 • Uit die 8 illustraties kiest de jury vervolgens de winnaar van de allereerste Stoute Stift

 • De uitreiking van De Stoute Stift vindt tegelijkertijd plaats met de uitreiking van Het Rode Oor op zondag 29 september 2024

Meer informatie over de finales wordt vlak voor de zomer bekend gemaakt.

Dit is de jury van De Stoute Stift:

Suzanne Tromp (Chef Illustratie Hard//hoofd & WePresent - WeTransfer), cartoonist Steve Michiels, illustrator Marjolein Schalk (artistiek leider Wobby.club) en kunstenaar, schrijver en storyteller Guus Møystad.

Wat valt er te winnen? 

De 8 geselecteerde illustratoren maken een illustratie bij een kortverhaal van Het Rode Oor voor € 150. De 8 illustraties worden samen met hun kortverhaal gepubliceerd op de site van deBuren. De illustraties van de publieksprijswinnaar en de juryprijswinnaar van Het Rode Oor worden gepubliceerd op Hard//hoofd. De winnaar van De Stoute Stift krijgt een geldprijs van € 500 en krijgt de opdracht om het campagnebeeld van Het Rode Oor 2025 te ontwerpen, waarvoor een apart honorarium wordt voorzien. De illustratie van de winnaar van De Stoute Stift wordt gepubliceerd op Hard//hoofd en in de najaarseditie 2024 (#15) van Stripgids

Organisatie: deBuren, Stripgids, Hard//hoofd en Stichting Nieuwe Helden 

Illustratie De Stoute Stift © Jens Dawn

Illustraties nemen een steeds grotere rol in bij Het Rode Oor. De afgelopen jaren was er telkens één illustrator per editie betrokken bij onze jaarlijkse erotische schrijfwedstrijd. In 2018 ontwierp Steve Michiels het beeld en de prijs, in 2020 maakte Helen B. een ontwerp voor de prijs. In 2021 besloten we om elke keer een illustrator te vragen om 8 illustraties te maken bij de 8 beste erotische kortverhalen. In 2021 was dat Shamisa Debroey, in 2022 Charlotte Dumortier en in 2023 werkten we met Gus Moystad samen. 

Herlees ook de kortverhalen van Het Rode Oor

Stel je kandidaat en maak kans om één van acht illustratoren te worden van Het Rode Oor. Wie weet win jij de allereerste Stoute Stift! 

Zin om prikkelende illustraties te maken bij een erotisch kortverhaal? Stel je dan kandidaat om één van de 8 illustratoren te worden van Het Rode Oor en wie weet win jij De Stoute Stift. Wat krijgt de winnaar? 500 euro, publicaties in De Stripgids en op hard//hoofd en een betaalde opdracht om het campagnebeeld van Het Rode Oor 2025 te ontwerpen. 

Deadline

Stel je kandidaat voor 1 mei 2024 (10:00) via info@deburen.eu. Vermeld in de mail je contactgegevens (naam, e-mailadres en telefoonnummer). Stuur ons één pdf-bestand (A4-formaat) van maximaal vier pagina's: vertel kort wie je bent, leg uit waarom je mee wil doen en voeg 2/3 voorbeelden uit eigen werk toe. 

Spelregels & informatie over de wedstrijd 

 • Stel je kandidaat voor 1 mei 2024 (10:00) via info@deburen.eu. Vermeld in de mail je contactgegevens (naam, e-mailadres en telefoonnummer). Stuur ons één pdf-bestand (A4-formaat) van maximaal vier pagina's: vertel kort wie je bent, leg uit waarom je mee wil doen en voeg 2/3 voorbeelden uit eigen werk toe. 

 • Eind mei selecteert de jury uit alle aanmeldingen 4 illustratoren uit Nederland en 4 illustratoren uit Vlaanderen. Ook wie niet geselecteerd wordt ontvangt een bericht. 

 • De 8 geselecteerde illustratoren krijgen een briefing over de specificaties van de illustratie en iedere illustrator krijgt daarnaast één van de 8 erotische kortverhalen die geselecteerd zijn voor de finale van Het Rode Oor 2024 opgestuurd (onder embargo). Elke illustrator krijgt voor het maken van een illustratie bij het opgestuurde kortverhaal een vergoeding van € 150. De deadline voor het aanleveren van de illustratie is maandag 2 september 2024 (10:00). 

 • De jury selecteert in de tweede helft van september de winnaar van De Stoute Stift. 

 • De uitreiking van De Stoute Stift zal tegelijkertijd met de uitreiking van Het Rode Oor plaatsvinden op zondag 29 september 2024. Houd die datum alvast vrij in je agenda. 

 • De 8 geselecteerde illustratoren ontvangen feedback van de jury. 

 • De 8 illustraties worden samen met de kortverhalen na de wedstrijd gepubliceerd op de site van deBuren. 

 • De 2 illustraties van de juryprijswinnaar en de publiekswinnaar van Het Rode Oor worden gepubliceerd op Hard//hoofd en in het magazine van deBuren (print). 

 • De winnaars van de juryprijs en de publieksprijs van Het Rode Oor krijgen als prijs een print van de illustratie die bij hun verhaal is gemaakt. 

 • De illustratie van de winnaar van De Stoute Stift wordt gepubliceerd op Hard//hoofd, in de najaarseditie 2024 (#15) van Stripgids en in het magazine van deBuren (print). 

 • De winnaar van De Stoute Stift wint € 500, krijgt een print van hun illustratie en mag het campagnebeeld voor Het Rode Oor 2025 ontwerpen. Voor deze opdracht is een apart honorarium voorzien. 

 • Bij de publicatie van de illustraties worden altijd de credits vermeld. 

 • Alle verdere aanvragen voor een publicatie van een illustratie (buiten de hierboven genoemde), verlopen in overleg met de illustrator. De rechten van de illustratie blijven in handen van de maker.

Dit is de jury van De Stoute Stift 2024: Suzanne Tromp (Hard//hoofd & WePresent - WeTranfer), cartoonist Steve Michiels, illustrator Marjolein Schalk (artistiek leider Wobby.club) en kunstenaar, schrijver en storyteller Guus Møystad.

Suzanne Tromp is chef illustratie bij Hard//Hoofd. Ze studeerde nieuwe media aan de UvA en is nu senior kunst- en fotografieredacteur van WeTransfer's kunstplatform WePresent. Ze houdt van de magie die ontstaat wanneer een kunstenaar uit het niets, iets creëert. In het dagelijks leven houdt ze van snowboarden, lezen en katten (in het specifiek haar beige kat Pedro). 

© Sofie Boon

Marjolein Schalk is illustrator, artistiek leider van Wobby.club en hoofdredacteur van het magazine Wobby, dat gedrukt wordt op de risoprinter. Wobby.club is een platform voor internationale makers die zich aan de rand begeven van diverse disciplines – illustratie, beeldende kunst, beeldverhaal en literatuur. Met Jeroen de Leijer maakte ze Niemand de deur uit!, een vakantieboek voor thuisblijvers. Marjolein werkte ook samen met Jeroen mee aan De Eefje Wentelteefje TV Show, een 17-delige televisieserie voor VPRO’s Villa Achterwerk

© Steve Michiels

Steve Michiels maakt cartoons, illustraties en keramische sculpturen. Daarnaast geeft hij les aan de hogeschool Sint-Lucas Beeldende Kunst in Gent. Hij debuteerde in 1993 met cartoons in De Morgen. Sindsdien tekent hij voor onder meer NRC Handelsblad, VPRO Gids, Vrij Nederland, De Standaard en Humo. De illustraties in het kinderboek Baby Pop en Billy Boef (verhaal van Pascale Platel) werden bekroond met de Gouden Pluim in 2003. In 2007 kreeg hij de BENE Prijs voor de beste Nederlandse en Belgische cartoon. Hij maakte verschillende strip- en kinderboeken, Burgerlijke Schemering is zijn eerste graphic novel. In 2018 en 2019 maakte hij de illustraties voor Het Rode Oor. 

© Marianne Hommersom

Guus Møystad (1992) is een kunstenaar, schrijver en storyteller.  Zijn werk is een mengelmoes waar verhaal, tekst, beeld, waarheid en fictie in elkaar verweven zijn en zich uiten in verschillende kunstvormen. Hij put uit geschiedenis, fantasie en folklore, en is gefascineerd door liminaliteit en de grenzen en kwetsbaarheden van het lichaam. In 2023 maakte hij de illustraties bij de 8 beste verhalen van Het Rode Oor.

Cheyenne Goudswaard, Delphine Frantzen, Merel Van de Casteele, Paulien Verheyen, Puck Rietveld, Ruben Topia, Saïda Ragas en Sara Mertens. Dat zijn de acht makers die een vierkoppige jury selecteerde voor de eerste editie van de illustratiewedstrijd De Stoute Stift.

Wie zijn de finalisten?

Een overzicht in woord en beeld!

Alles bekijken