Dag van de Literatuurkritiek

Nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands

Elk najaar organiseren deBuren en literair-kritisch platform deReactor een nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands over literatuur in de klas. Per editie staat een ander thema centraal waarbij vooraanstaande sprekers het debat openen met plenaire statements, waarna ze in kleinere groepen met de aanwezige docenten aan de slag gaan.
2022: Kopzorgen in de klas

In 2022 stelden we scherp op een thema dat wel relevanter dan ooit lijkt: kopzorgen in de klas. Hoe kan literatuur een aanleiding zijn om het te hebben over de psychische kwetsbaarheid van leerlingen en de volwassenen in hun leven? Kan literatuur(kritiek) helpen te onderzoeken op welke manier mentale problemen verbonden zijn met je afkomst of het maatschappelijke model waarin je leeft? Hoe toon je kwetsbaarheid en hoe ga je ermee om als iemand die toont?

Winny AngDean BowenDaan Heerma van VossEmy KoopmanSilvie MoorsManon Uphoff en Annelies Verbeke brachten elk een plenair statement, waarna ze in kleinere groepen met docenten aan de slag gaan aan de hand van leesfragmenten of lesmethoden. Hun statements over literatuur in de klas kan je hier nalezen.

Nieuwsbrief Dag van de Literatuurkritiek

Ontvang je graag en vaker literair-kritisch nieuws? Abonneer je dan hier op de educatieve nieuwsbrief van de Dag van de Literatuurkritiek.

De Dag van de Literatuurkritiek is een samenwerking van Vlaams-Nederlands huis deBuren en De Reactor, platform voor digitale kritiek.

Hier vind je alle statements van de Dag van de Literatuurkritiek terug. De statements van de afgelopen editie komen binnenkort online!

2021: (On)voltooid verleden tijd

Warda El-Kaddouri

Waarom hip hop thuishoort in de les Nederlands

Bekijk de video
Jeroen Dera

Het moet niet altijd 'Turks fruit' zijn

Bekijk de video
Gerda Blees

Verplaats jezelf eens in een bulldozer

Bekijk de video

2019: Over hokjes en hoe die open te breken

Mustafa Kör

Mustafa Kör over 'Poëziejongens'

Lees meer
Iduna Paalman

Hoe we het hokje van de boekenkast betreden, door het te verlaten

Lees meer
Maaike Meijer

Literatuurkritiek vanuit het genderperspectief bekeken

Lees meer
Matijs Lips

Onbekend? Onbemind?

Lees meer
Ruth Lasters

Ruth Lasters over taal als statussymbool

Lees meer
Murat Isik

Lezen in de klas: Murat Isik over de kracht van herkenning

Lees meer

2018: Inclusie

Karin Amatmoekrim

Een stapel lekkere boterhammen

Lees meer
Koen Peeters

Literatuurkritiek?

Lees meer
Bij de literaire werken die centraal stonden op de Dag van de Literatuurkritiek 2022 – Tekenen van het universum van Emy Koopman, Bokman van Dean Bowen en Treinen en kamers van Annelies Verbeke – bieden we lesbrieven aan met daarin creatieve schrijfopdrachten, een handreiking om een visuele bijdrage te maken en klassiekere opdrachten waarin de recensie centraal staat.

Download hier de lesbrieven van de vorige edities!

Lesmateriaal 2021: (On)voltooid toekomende tijd

Bekijk hier het lesmateriaal van 2021

Alles bekijken

Tips voor de leeslijst

Alles bekijken

Lesmateriaal 2020: Berichten van de Literatuurkritiek

Bericht van de Literatuurkritiek #1

Alles bekijken

Bericht van de Literatuurkritiek #2

Alles bekijken

Bericht van de Literatuurkritiek #3

Alles bekijken

Bericht van de Literatuurkritiek #4

Alles bekijken

Bericht van de Literatuurkritiek #5

Alles bekijken
Hier vind je alles over de eerdere edities van de Dag van de Literatuurkritiek terug.

(On)voltooid toekomende tijd: Hoe kun je in de klas aan de slag gaan met literatuur over de toekomst en literatuurkritiek om leerlingen te laten nadenken over een duurzame wereld?

Met: Gerda Blees, Jeroen Dera, Warda El-Kaddouri, Marischka Verbeek, Ellen Deckwitz, Adriaan van Dis, Esohe Weyden en Anne-Marie Heideveld.

De vijfde editie van De Dag van de Literatuurkritiek kon in 2020 helaas niet fysiek doorgaan vanwege de coronacrisis. Als alternatief op een fysieke bijeenkomst, gingen deBuren en De Reactor via een open call op zoek naar inspirerende voorbeelden en innovatieve lesideeën:

  • Bekijk de bijdrage van Anne-Marie Heideveld, docent Nederlands aan de Pieter Zandt sg in Kampen: 'Dit is mijn verhaal hoe 'De Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart' noodgedwongen digitaal tot leven kwam.'

  • Bekijk de bijdrage van Ellen Ervinck, docent Nederlands aan Viio Tongeren, waarin ze Paul van Ostaijens iconische bundel 'Bezette Stad' bij de leefwereld van de jongeren bracht en er hun 'Besmette Stad' van liet maken.

Hokjes openbreken: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het literatuuronderwijs leerlingen met nieuwe invalshoeken en gezichtspunten in contact brengt?

Met: Murat IsikMaaike Meijer, Ruth LastersMatijs Lips, Iduna Paalman, Mustafa Kör en Samira Saleh

Dag van de Literatuurkritiek 2018  

Over hoe je literatuurkritiek kunt gebruiken om een meer diverse en inclusieve literatuur voor leerlingen te ontsluiten.

Met: Radna Fabias, Karin Amatmoekrim, Koen Peeters, Sarah Posman, Martijn Koek, Maartje Amelink en Kila & Babsie.

Een samenwerking van deBuren en De Reactor, platform voor digitale kritiek.