Broodje Kennis

De verspreiding van Russisch nepnieuws via sociale media

Broodje Kennis #1 met Amra Dorjbayar

Van februari tot mei en van oktober tot december kunt u maandelijks terecht bij deBuren voor een verhelderende lunchlezing. Broodje kennis voedt lichaam en geest!

In Atelier Actua gaat het op 8 februari over de vraag of sociale media een te grote rol spelen in de politiek. Een van de redenen waarom die vraag vaak gesteld wordt is dat er zeer veel desinformatie en nepnieuws rondgaat op sociale media. Zoals politicus Paul Tang, spreker bij Atelier Actua, in een opiniestuk stelde: 'De waarheid is relatief geworden en dat zet onze democratie onder druk.'

Tijdens deze editie van Broodje Kennis legt Amra Dorjbayar (factchecker en datajournalist bij VRT NWS) je uit hoe en met welke technologie de journalistiek nu in staat is te analyseren hoe sociale media radicalisering in de hand werken en hoe nepnieuws wordt verspreid. Dit laatste onderwerp licht hij toe via een concreet Vlaams-Nederlands onderzoeksproject waar ook de VRT bij betrokken was en dat mede werd gefinancierd door de VNJB.

Vanuit obscure maar aan de overheid gelinkte accounts op het Russische sociale mediaplatform Telegram werd ook in de Lage Landen de compleet verzonnen theorie verspreid dat Rusland Oekraïne is binnengevallen omdat daar in Amerikaanse biolabs virussen zouden worden ontwikkeld om de Russische bevolking uit te roeien. VRT analyseerde in samenwerking met Knack en het Nederlandse onderzoeksplatform Pointer miljoenen berichten en speurde zo de bronnen van het nepnieuws op. Is op deze manier binnenkort ook te voorkomen dat dit soort complottheorieën kunnen worden verspreid?

Basisprijs | €10

Reductieprijs (-26/65+/ werkzoekenden) | €8

Inclusief broodje en drank

Voor deze reeks vraagt deBuren telkens een boeiende spreker uit Vlaanderen of Nederland nieuw licht te werpen op een onderwerp uit de actualiteit. Vaak is er een link met de aflevering van onze debatreeks Atelier Actua die de avond ervoor plaatsvindt. Geniet van een broodje en verrijk je lunchpauze met nieuwe inzichten aangedragen door wetenschappers, schrijvers, filosofen en andere gastsprekers.

Amra Dorjbayar werkt sinds 2016 bij VRT NWS. Hij begon zijn carrière als researcher voor conflictjournalist Rudi Vranckx. Nadien heeft hij o.a. gewerkt als video-redacteur en onderzoeksjournalist. Hij werkte onder meer mee aan de Pano-reportages over de extreemrechtse groepering Schild en Vrienden en over gesjoemel met humanitaire visa door Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam. Sinds 2019 werkt hij bij de DDT-cel als factchecker en sinds 2021 ook als data-journalist.

Organisatie: deBuren.