Stadsfestival Barokke Influencers

Zeg het met kunst II

Gesprek over overtuigingskracht en engagement in de kunsten

Het stadsfestival Barokke Influencers viert de invloed van de barok op Antwerpen en de Lage Landen in heden en verleden met een rijk programma van tentoonstellingen, lezingen, gesprekken, concerten en ontmoetingen. deBuren doet mee en organiseert een drietal gesprekken over overtuigingskracht in de kunsten, één van de centrale thema’s van het festival.

De gesprekken vinden plaats in de bibliotheek van het schitterend gerestaureerde en pas heropende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA), waar ook een tentoonstelling te zien is die onderdeel uitmaakt van het festival. Elk gesprek is een ontmoeting tussen telkens een Nederlandse en een Vlaamse kunstenaar, schrijver of theatermaker. We gaan met hen in gesprek over kunst en overtuigingskracht en het spanningsveld tussen artistieke creatie en maatschappelijk engagement.

Het programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

De zeventiende eeuw is bepalend geweest voor de ontwikkeling van Antwerpen en de Lage Landen. Het stadsfestival Barokke Influencers toont de invloed van de barok en de centrale rol die jezuïeten in Antwerpen hebben gespeeld. Waarom zijn en blijven we kinderen van de barok?

De barok belichaamt de ontmoeting tussen traditie en moderne tijd. De jezuïeten gaven dat proces mee vorm vanuit hun religieuze overtuiging en sociale bewogenheid. 

Barokke Influencers onderzoekt hoe internationaal en verregaand die ontwikkeling was, hoe ze tot in de twintigste eeuw heeft doorgewerkt en wat de erfenis van de barok vandaag betekent in onze superdiverse samenleving. Het historische erfgoed van de jezuïeten is voor ons een aanleiding om een dialoog op gang te brengen over de grote uitdagingen die ons te wachten staan.

Niet toevallig vindt Barokke Influencers plaats in Antwerpen, de noordelijke hoofdstad van de barok. In 2023 kan je zelf ervaren hoe inspirerend de barok is en blijft. Beleef de verbluffende expo’s, de adembenemende muziekconcerten en de vele andere boeiende evenementen van het stadsfestival. Barokke Influencers verandert je kijk op de toekomst.

www.barokkeinfluencers.be

Organisatie: deBuren, Barokke Influencers en KMSKA.