Stadsfestival Barokke Influencers

Kunst & kantelpunten | AI: mens, machine en creatie

Gesprek in het KMSKA met AI-kunstenaars Jerry Galle en Jeroen van der Most

Het stadsfestival Barokke Influencers viert de invloed van de barok op Antwerpen en de Lage Landen in heden en verleden met een rijk programma van tentoonstellingen, lezingen, gesprekken, concerten en ontmoetingen. deBuren doet mee en organiseert een tweetal gesprekken in het schitterend gerestaureerde en pas heropende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA).

De barok belichaamt de ontmoeting tussen traditie en moderne tijd, het was een periode van maatschappelijke kantelpunten. De jezuïeten wilden dit veranderingsproces beïnvloeden vanuit hun religieuze overtuiging en sociale bewogenheid. Daarbij schakelden ze kunstenaars als Rubens in om hun tijdgenoten voor hun idealen te winnen. Overtuigingskracht in de kunsten is dan ook één van de hoofdthema´s van het festival. deBuren legt de link met het heden in twee gesprekken met kunstenaars die via hun werk deelnemen aan het maatschappelijk debat over kantelpunten van onze tijd.

Discussie | AI: mens, machine en creatie

De ontwikkeling van AI - kunstmatige intelligentie – is in een stroomversnelling gekomen. Vooral sinds de introductie van ChatGPT is er veel aandacht voor 'diefstal' of imitatie van allerlei kunstvormen, van literatuur tot beeldende kunst. Betekent AI straks het einde van de uniciteit van menselijke creatie of kan kunstmatige intelligentie juist een nieuwe impuls geven aan artistieke vernieuwing?

Hierover gaan we in discussie met twee kunstenaars die gebruik maken van kunstmatige intelligentie, juist om zich kritisch te verhouden tot de maatschappelijke gevolgen van technologische innovatie: Jerry Galle en Jeroen van der Most. Gespreksleider is Louise Souvagie. Meer over hen hieronder.

Beeld hierboven uit de 'Quantum cat', een installatie van Jeroen van der Most

We bieden het publiek twee mogelijkheden om te reserveren:
  • je bezoekt eerst het museum tegen gereduceerd tarief (10 € i.p.v. 20 € normaal tarief) en komt daarna naar ons programma.

  • je komt alleen naar het gesprek (gratis).

Meer over de sprekers:

Jerry Galle onderzoekt idiosyncratisch gebruik van beeld en taal die samen met algoritmen zijn gecreëerd. De bemiddeling van de wereld door het steeds profileren, vervalsen en kwantificeren van beelden en teksten die zowel door bot als door mensen zijn gegenereerd, heeft een dramatische impact gehad op opvattingen over kunst, humor, absurditeit, politiek, economie en taal zelf. Zijn praktijk weerspiegelt deze bemiddeling kritisch met behulp van websites, tekeningen, elektronica en gemanipuleerde teksten, zowel offline als in de openbare ruimte van internet. Zijn werk was onder meer te zien in Muhka, Bozar, Museum Dhondt-Dhaenens, British Film Institute, Wiels, International Film Festival Rotterdam, EMAF, International Film Festival Hamburg, Museum Dr. Guislain en Ars Electronica.

De Nederlandse kunstenaar Jeroen van der Most, of shorthand Most, maakt sinds 2010 kunst met data, algoritmes en AI. Zijn werk verkent de creatieve mogelijkheden van nieuwe technologieën, maar heroverweegt vooral de technologie zelf. Hij werkt aan een holistische vorm van technologie die controle en efficiëntie weer in evenwicht brengt met creativiteit en verbeelding. Een benadering waarin de grenzen tussen kunst, natuur en de mens vervagen.

Zijn werk is tentoongesteld door o.a. ZKM Karlsruhe, CES Las Vegas, Dutch Design Week, Museum De Lakenhal, Centre des Arts Enghien les Bains, Amsterdam KunstRai en AAF Hong Kong.

Most maakt autonome kunstwerken, maar werkte ook in kunstenaarsresidenties bij instellingen als de Technische Universiteit Delft en de Hogeschool van Amsterdam. Daar realiseerde hij projecten waarin AI, quantum computing en een nieuwe supercomputer werden geïntegreerd. Verder deed hij kunstprojecten in opdracht voor organisaties als NVIDIA, Sogeti, Amnesty International, Radboud Universiteit, de Jumbo-Visma wielerploeg, NH hotels en Nike - Footlocker.

(c) Sarah Van Looy

Louise Souvagie is schrijver, kunstenaar en cultuurwerker. Ze spreekt het liefst over kunst of de context waarbinnen kunst tot stand komt. Sinds kort is ze de helft van het podcastduo GALLERINAS, waarmee ze het hedendaagse kunstenlandschap becommentarieert. Ze schreef oa voor Subbacultcha en rekto:verso.

De zeventiende eeuw is bepalend geweest voor de ontwikkeling van Antwerpen en de Lage Landen. Het stadsfestival Barokke Influencers toont de invloed van de barok en de centrale rol die jezuïeten in Antwerpen hebben gespeeld. Waarom zijn en blijven we kinderen van de barok?

De barok belichaamt de ontmoeting tussen traditie en moderne tijd. De jezuïeten gaven dat proces mee vorm vanuit hun religieuze overtuiging en sociale bewogenheid. 

Barokke Influencers onderzoekt hoe internationaal en verregaand die ontwikkeling was, hoe ze tot in de twintigste eeuw heeft doorgewerkt en wat de erfenis van de barok vandaag betekent in onze superdiverse samenleving. Het historische erfgoed van de jezuïeten is voor ons een aanleiding om een dialoog op gang te brengen over de grote uitdagingen die ons te wachten staan.

Niet toevallig vindt Barokke Influencers plaats in Antwerpen, de noordelijke hoofdstad van de barok. In 2023 kan je zelf ervaren hoe inspirerend de barok is en blijft. Beleef de verbluffende expo’s, de adembenemende muziekconcerten en de vele andere boeiende evenementen van het stadsfestival. Barokke Influencers verandert je kijk op de toekomst.

www.barokkeinfluencers.be

Organisatie: deBuren, Barokke Influencers en KMSKA.