Stadsfestival Barokke Influencers

Kunst & kantelpunten | Tussen overtuigingskracht en activisme

Gesprek in het KMSKA met Geert Buelens, Jonas Staal en Daria Bukvić

Het stadsfestival Barokke Influencers viert de invloed van de barok op Antwerpen en de Lage Landen in heden en verleden met een rijk programma van tentoonstellingen, lezingen, gesprekken, concerten en ontmoetingen. deBuren doet mee en organiseert een tweetal gesprekken in het schitterend gerestaureerde en pas heropende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA).

De barok belichaamt de ontmoeting tussen traditie en moderne tijd, het was een periode van maatschappelijke kantelpunten. De jezuïeten wilden dit veranderingsproces beïnvloeden vanuit hun religieuze overtuiging en sociale bewogenheid. Daarbij schakelden ze kunstenaars als Rubens in om hun tijdgenoten voor hun idealen te winnen. Overtuigingskracht in de kunsten is dan ook één van de hoofdthema´s van het festival. deBuren legt de link met het heden in twee gesprekken met kunstenaars die via hun werk deelnemen aan het maatschappelijk debat over kantelpunten van onze tijd.

Discussie: tussen overtuigingskracht en activisme

We leven in turbulente tijden en dat weerspiegelt zich een opleving van politiek geëngageerde kunst- en cultuurproducties. Hebben de kunsten een rol te spelen in het democratische proces? Zo ja, op welke manier? Waar ligt de grens tussen overtuigingskracht en activisme, en maakt dit anno 2023 nog iets uit voor de artistieke geloofwaardigheid van een kunstenaar, schrijver, theatermaker of filmmaker? Hoe bereik je ook het publiek dat niet de deur van musea, theaters of filmhuizen platloopt en misschien al voor de zaak gewonnen is?

Hierover gaan we onder leiding van VRT-journaliste Ann De Bie in gesprek met:

  • Geert Buelens - dichter, essayist en hoogleraar in Utrecht. Hij won onlangs de Boon Literatuurprijs voor zijn boek Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972.

  • Daria Bukvić - Nederlands-Bosnisch theater- en filmmaker en artistiek directeur van Theater Oostpool. In 2022 won zij de Prijs van de Kritiek; een jaarlijkse onderscheiding uitgereikt door de Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT).

  • Jonas Staal: internationaal actief Nederlands beeldend kunstenaar. In zijn werk staat de relatie tussen kunst, propaganda en democratie centraal. Hij promoveerde op propagandakunst aan het PhDArts-programma van de Universiteit Leiden.

Meer info over de sprekers onderaan deze pagina.

We bieden het publiek twee mogelijkheden om te reserveren:
  • je bezoekt eerst het museum tegen gereduceerd tarief (10 € i.p.v. 20 € normaal tarief) en komt daarna naar ons programma.

  • je komt alleen naar het gesprek.

Over de sprekers:

Foto (c) Bob Bronshoff

Geert Buelens (1971) is een Vlaams dichter, essayist, columnist en als hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde verbonden aan de Universiteit Utrecht en als gasthoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Stellenbosch (Zuid-Afrika). Onlangs won hij de Boon literatuurprijs 2023 voor zijn boek Wat we toen al wisten. Daarin beschrijft hij aan de hand van onder meer films, televisieseries, romans, stripverhalen, nieuwsberichten en officiële rapporten wat we in de jaren rond het verschijnen van het rapport Grenzen aan de groei al wisten over het uitputten van onze planeet, wat we ervan geleerd hebben – en wat niet.

Zijn overzichtswerk Van Ostaijen tot heden werd bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs en de Prijs van de Provincie Antwerpen. Voor zijn dichtbundel Het is ontving hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Met Europa Europa! won hij de ABN Amro Bank Prijs voor de beste non-fictie, en zijn recente cultuurgeschiedenis De jaren zestig was een bestseller.

Foto (c) Linda Stulic

Artistiek directeur en regisseur Daria Bukvić (Tuzla, 1989) stelt maatschappelijk engagement als voorwaarde voor haar werk. Via humor en schoonheid confronteert ze het publiek met hete hangijzers die onze samenleving in haar greep houden. Zodat het publiek de zaal geactiveerd verlaat, doordrongen van hun menselijkheid en verantwoordelijkheid voor de wereld waarin we leven. Bukvić’ voorstellingen zijn zowel radicale bewerkingen als nieuwe teksten, talig, muzikaal en in het hier en nu. Ze staat bekend om succesvolle publiekstrekkers als Nobody HomeOthelloMelk & DadelsMidzomernachtsdroom en Girls & Boys (waar Hadewych Minis in 2022 een Theo d’Or voor won). Naast haar werk als theaterregisseur staat Bukvić bekend als regisseur van de bioscoophit Meskina en is ze creative producer van de televisieserie Zina op NPO 3.

Foto (c) Ruben Hamelink

Jonas Staal (1981) is een Nederlandse beeldend kunstenaar. In zijn werk staat de relatie tussen kunst, propaganda en democratie centraal. Hij studeerde monumentale kunst in Enschede en in Boston. Staal promoveerde op een onderzoek over propagandakunst aan het PhDArts-programma van de Universiteit Leiden. Hij werkt internationaal en organiseert onder meer interventies in de publieke ruimte, tentoonstellingen, lezingen en publicaties. Staal woont en werkt in Rotterdam en Athene.

Hij is de oprichter van de artistieke en politieke organisatie New World Summit (2012-lopend) en de campagne New Unions (2016-lopend). Met BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht was hij mede-oprichter van de New World Academy (2013-16), met Florian Malzacher leidt hij momenteel het utopische trainingskamp Training for the Future (2018-doorlopend) en met Laure Prouvost is hij medebeheerder van de Obscure Union (2017-doorlopend). Samen met Framer Framed, schrijver en advocaat Radha D’Souza stichtte hij de Court for Intergenerational Climate Crimes (2021-doorlopend).

Projecten van Staal waren te zien in o.a. het Stedelijk Museum in Amsterdam, Moderna Museet in Stockholm, de 7e Biënnale van Berlijn (2012), de 31e Biënnale van São Paulo (2014), Centraal Museum, Utrecht (2015), The Oslo Architecture Triennale (2016), de Biënnale van Warschau (2019), Framer Framed (2021) en de 14e Gwangju Biennale (2023) in Zuid Korea.

Recente publicaties en catalogi zijn onder meer Nosso Lar, Brasília (Jap Sam Books, 2014), Stateless Democracy (met co-redacteuren Dilar Dirik en Renée In der Maur, BAK, 2015), Steve Bannon: A Propaganda Retrospective (Het Nieuwe Instituut, 2018) en Propaganda Art in the 21st Century (The MIT Press, 2019).

Alles bekijken

De zeventiende eeuw is bepalend geweest voor de ontwikkeling van Antwerpen en de Lage Landen. Het stadsfestival Barokke Influencers toont de invloed van de barok en de centrale rol die jezuïeten in Antwerpen hebben gespeeld. Waarom zijn en blijven we kinderen van de barok?

De barok belichaamt de ontmoeting tussen traditie en moderne tijd. De jezuïeten gaven dat proces mee vorm vanuit hun religieuze overtuiging en sociale bewogenheid. 

Barokke Influencers onderzoekt hoe internationaal en verregaand die ontwikkeling was, hoe ze tot in de twintigste eeuw heeft doorgewerkt en wat de erfenis van de barok vandaag betekent in onze superdiverse samenleving. Het historische erfgoed van de jezuïeten is voor ons een aanleiding om een dialoog op gang te brengen over de grote uitdagingen die ons te wachten staan.

Niet toevallig vindt Barokke Influencers plaats in Antwerpen, de noordelijke hoofdstad van de barok. In 2023 kan je zelf ervaren hoe inspirerend de barok is en blijft. Beleef de verbluffende expo’s, de adembenemende muziekconcerten en de vele andere boeiende evenementen van het stadsfestival. Barokke Influencers verandert je kijk op de toekomst.

www.barokkeinfluencers.be

Organisatie: deBuren, Barokke Influencers en KMSKA.