Studium Generale Gent 2024 – 2025 | Bodies

Bodies | Het geknevelde vrouwenlichaam door Bieke Purnelle

Presentatie nieuwe editie van Karakters: filosofie en cultuurkritiek in zakformaat

Genderexpert en schrijver Bieke Purnelle stelt deze avond een nieuwe publicatie voor in de reeks Karakters, essays over filosofie en cultuurkritiek in zakformaat. De Karakters zijn een samenwerking van Studium Generale, Academia Press, de Buren en Rekto:Verso.

Na de lezing volgt er een artistieke interventie van feministische slam poetry door Sanne Lolkema en gaat Robin Goudsmit in gesprek met Bieke. Tenslotte is er tijd voor een drankje en kan je het boek kopen en laten signeren aan de boekenstand.

Geen lichaam wordt zo vaak becommentarieerd, genormeerd en gecontroleerd als dat van de vrouw. Kledingvoorschriften, schoonheidsnormen, abortuswetten, hoofddoekverboden... Wat vrouwen dragen, hoe ze zich gedragen, hoe ze eruitzien en wat er met hun lichaam gebeurt, is al eeuwenlang en overal onderwerp van debat, beleid en politieke strijd. Tegelijk zijn vrouwenlichamen al die tijd een soort medisch mysterie gebleven. Tegenover de obsessieve drang om vrouwen te surveilleren staat een verbijsterend gebrek aan kennis en inzicht in de vrouwelijke anatomie, biologie en fysionomie. Deze tegenstrijdigheid benadrukt dat het persoonlijke nog steeds politiek is, een slogan van feministen uit de jaren ’60 en ‘70, die ook vandaag relevant blijft. 

De invulling van de avond wordt binnenkort bekend gemaakt. 

Standaard ticketprijs: € 8,00 
UiTPAS: € 1,00 
Studenten en personeel HOGENT, Ugent, Howest, KASK & Conservatorium: gratis 

Kortingen gelden op vertoon van een UiTPAS, personeels- of studentenkaart. 

Bieke Purnelle is freelance journaliste en blogster. Momenteel werkt ze als directeur voor het Kenniscentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen RoSa. Ze schrijft over grote en kleine maatschappelijke thema’s en hoe die elkaar kruisen. 

© Daan Kamerman

Sanne Lolkema is student en dichter en houdt van kunst en natuur: een combinatie die leidt tot denken en schrijven en schrijven en denken. In haar werk verkent ze de grenzen van haar echokamer en prikt ze bubbels door. Hieruit ontstaan ademloze en onderbewuste gedichten, het liefste over tegenstellingen: polarisatie en synthese, de kleine en grote dagelijkse dingen en bijbehorende hypocrisie (er beweegt altijd wel iets). Haar werk verscheen onder andere op Notulen van het Onzichtbare en bij Hard//Hoofd. Ze droeg eerder voor op verschillende podia en stond in 2024 in de finale van het NK Poetry Slam.

© Sanne De Wilde

Journalist Robin Goudsmit studeerde Internationale betrekkingen en Filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na het behalen van beide bachelors deed ze de Research Master Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie liep ze stage bij weekblad De Groene Amsterdammer. In 2019 werd ze benaderd om trainee te worden bij dagblad Trouw. Daar kwam ze in januari 2020 in dienst als journalist en werkte ze op de redacties Parlement, Duurzaamheid en Binnenland, waar ze nu redacteur bij het Magazine is. In 2021 maakte ze deel uit van de schrijfresidentie van deBuren en in 2022 werd ze door deBuren en Pilar benoemd tot Scherpsteller, een positie voor een veelbelovende jonge denker. In de jaargang 2022-2023 was ze briefschrijver voor rekto:verso.