Presentatie novembernummer 'de lage landen'

Hoe bevrijd is onze seksualiteit?

Met Heleen Debruyne, Magaly Rodríguez García, Maaike Meijer en Maria Vlaar

Volgens de één zijn we preutser geworden, de ander vindt juist dat we leven in tijden van platvloerse seksualisering. Een avond over seks, cultuur en samenleving in Vlaanderen en Nederland naar aanleiding van het nieuwe nummer van de lage landen.   

De woelige sixties en seventies waren de jaren van de seksuele bevrijding: alles kon, alles mocht en alles gebeurde. Vaak waren Vlaanderen en Nederland daarin voorlopers. Anno 2023 maakt de lage landen de balans op: hoe bevrijd is onze seksualiteit? 

In het nieuwe nummer onderzoekt een aantal auteurs hoe onze kijk op seksualiteit is veranderd tussen 1945 en vandaag. Welke plaats nam en neemt seksualiteit in onze samenleving in? Welk aanzien krijgt ze in het dagelijkse leven? In welke wetten wordt ze gegoten? Hoe verschillen die van de rest van Europa? Waar gaan de ontwikkelingen in Vlaanderen en Nederland gelijk op en waar lopen ze uiteen?

Die kwesties komen tijdens deze avond ook aan de orde in twee gesprekken tussen auteurs die meewerkten aan het novembernummer van de Lage Landen. Gespreksleiding: Lode Delputte, journalist bij De Standaard, de lage landen en Septentrion. Rode draad is de vraag: hoe bevrijd is onze seksualiteit?

Programma
Voor het eerste gesprek nemen historica Magaly Rodríguez García en auteur, columniste en radiopresentatrice Heleen Debruyne plaats op het podium van deBuren. Rodríguez García schreef een stuk over de geschiedenis van prostitutie in de Lage Landen, Het artikel van Heleen Debruyne gaat over de complexe relatie tussen feminisme en pornografie. 

Vervolgens gaan emeritus-hoogleraar genderstudies Maaike Meijer en schrijver en criticus Maria Vlaar in gesprek over de vraag in hoeverre de kunsten anno 2023 nog altijd gedomineerd worden door een mannelijke blik op erotiek en seksualiteit. Voor de lage landen schreef Maaike Meijer een stuk getiteld ‘Zonder mannetje: lesbische seks in de Nederlandse literatuur’, Maria Vlaar buigt zich in haar bijdrage over het gebrek aan erotisch mannelijk naakt in de kunst.

Na afloop praten we na bij een drankje en is er gelegenheid het nieuwe nummer van de lage landen aan te schaffen.

Over de sprekers:

Heleen Debruyne studeerde geschiedenis en journalistiek. Ze presenteert het programma De jaren op de klassieke radiozender Klara, is columniste bij Humo en lid van de redactieraad literatuur van de lage landen. Met Anaïs Van Ertvelde maakt ze Vuile Lakens, een podcast over seks en lichaam die in 2017 leidde tot een gelijknamig boek waarin ‘seksuele vrijheid’ als een illusie wordt ontmaskerd. In 2016 verscheen Debruynes romandebuut De plantrekkers en in 2021 volgde De huisvriend, een persoonlijke vertelling over familiegeheimen en hun nawerking, die de longlist van de Boon Literatuurprijs haalde.

Maaike Meijer is emerita hoogleraar genderstudies van de Universiteit van Maastricht. Ze is auteur, onderzoeker en spreker en publiceerde de biografieën van M. Vasalis (2011) en van F. Harmsen van Beek (2018). Haar deskundigheid ligt op het gebied van gender, neerlandistiek, poëzie en lied, feminisme, biografie en cultuurgeschiedenis. Haar recentste boek is Radeloze helden. De verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film (2023).

Magaly Rodríguez García is hoofddocente geschiedenis aan de KU Leuven, gespecialiseerd in prostitutiebeleid en werkomstandigheden van sekswerkers. In 2022 bezorgde ze met Pieter Vanhees en Elwin Hofman het boek Seks voor geld. Een geschiedenis van prostitutie in België. Haar andere onderzoekdomeinen zijn de geschiedenis van internationale organisaties en de globale arbeidsgeschiedenis.

Maria Vlaar is schrijver van korte verhalen, literatuurrecensent en interviewer voor De Standaard. Eerder werkte zij o.m. als redacteur bij De Bezige Bij, als adjunct-directeur van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, als voorzitter van de Auteursbond en als interim-directeur van het Winternachten literatuurfestival. In 2018 verscheen haar verhalenbundel Diepe aarde, die werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste korteverhalenbundel. In 2017 werd Maria Vlaar benoemd tot biograaf van Joost Zwagerman. In 2018 verscheen haar bloemlezing Grote groet uit Zwagerland met alle teksten van Zwagerman over Noord-Holland. Zij was jurylid van onder meer de P.C.Hooftprijs en de Prijs der Nederlandse Letteren en is bestuurslid van de Stichting P.C. Hooftprijs en lid van de Adviesraad van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak.

Lode Delputte is freelance journalist bij De Standaard (2019-nu, buitenlandredactie Lat.-Am) en de lage landen / Septentrion. Van 1993 tot 2019 was hij journalist voor de buitenlandredactie van De Morgen. Lode is daarnaast docent aan de opleiding journalistiek van de Thomas More Hogeschool Mechelen en sinds 2014 leerkracht zij-instroming aan het Atheneum Brussel. Hij is auteur van de boeken Braziliaanse Bloei en Cuba na Castro, beide verschenen bij De Bezige Bij.