Dag van het Feminisme

Leve(n) buiten de lijntjes

Op zaterdag 11 november 2023 organiseert Furia met tal van partners naar jaarlijkse traditie de 52e Dag van het Feminisme (voorheen de Nationale Vrouwendag). Dit jaar leggen we de focus op verschillende woon-, relatie- en familievormen. 

Het programma tijdens de Dag van het Feminisme is een mix van interactieve workshops, gesprekken, een boekenstand, een wandeling, een receptie en een slotconcert. Samen met Furia organiseert deBuren tijdens deze dag een gesprek over relatievormen.

Rebelse relaties (11:00 - 12:10)

De slaapkamer is politiek. Wanneer doorbreken relaties traditionele genderpatronen? Vanwaar komt het ideaal van heteroseksuele monogamie als ideaal? Waarom noemen we de ene relatie progressief en de andere conservatief? Hoe beïnvloedt de neoliberale, neokoloniale en patriarchale samenleving onze kijk op relaties? Heleen Debruyne vraagt Rahil Roodsaz de oren van het lijf over het revolutionaire potentieel van liefde, intimiteit en seksualiteit. Hoe kunnen de feministische idealen van autonomie, rechtvaardigheid en solidariteit gestalte krijgen in relaties? 

Rahil Roodsaz is cultureel antropoloog en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek naar de diversificatie en paradoxale aspecten van romantische relaties in de laatmoderne Nederlandse samenleving vanuit een intersectioneel perspectief. Samen met Katrien Degraeve (hoogleraar Genderstudies UGent) stelde zij de bundel Intieme Revoluties samen, waarin ze onderzoekers, schrijvers en activisten uit Nederland en Vlaanderen de ruimte hebben gegeven om te reflecteren op de vraag of liefde en seks de sociale en politieke orde kunnen doen wankelen.

© Johan Jacobs

Heleen Debruyne studeerde journalistiek en geschiedenis. Bij Klara maakte ze reeksen als Zeitgeist en presenteerde ze afwisselend met Chantal Pattyn het programma Pompidou. In het voorjaar van 2023 nam zij als vragensteller op zondagochtend het stokje over van Pat Donez. De Plantrekkers (2016) is haar debuut, in 2021 volgde De Huisvriend. Samen met Anaïs Van Ervelde maakte ze de podcast en het boek Vuile Lakens (2017) over seks en lichaam, een hedendaagse visie op seksualiteit.

Dagtickets zijn verkrijgbaar aan de deur: vrije bijdrage (richtprijs €5)
Info over het programma & toegankelijkheid: via furia.be
Er is gratis kinderopvang en lunch aan democratische prijzen

De Dag van het Feminisme is een initiatief en organisatie van denktank Furia in samenwerking met De Centrale, deBuren, Magdalena Collectief, cirQ vzw en Labo vzw. Mede mogelijk gemaakt door de Stad Gent en de Vlaamse Overheid.