literatuur

Let Love Rule 2023

Minifestival over de liefde in al haar gedaantes

Vlaamse en Nederlandse schrijvers, theatermakers en muzikanten brengen werk over de liefde, tegen de achtergrond van de Noordzee. Een vaste Valentijnsdate!

Let Love Rule: het is ondertussen een legendarisch treffen. Voor de dertiende keer keken KAAP en deBuren elkaar diep in de ogen om een rendez-vous samen te stellen met Vlaamse en Nederlandse schrijvers, muzikanten en theatermakers. Hun thema? De Liefde, ons aller favoriete gespreksonderwerp én bedrijvigheid.

Laat je meevoeren door Peter Terrin en Aya Sabi, die in hun recentste romans intieme relaties schetsen (en alle complexiteiten die daarbij komen kijken). Dat je ook kunt houden van iemand die er (nog) niet is toont de Nederlandse schrijver en dichter Sophia Blyden. Het theaterduo STEL voert een banaal gesprek over bij elkaar passen, of toch niet? Vieze meisje zingt de sterren van de hemel en Anke Verschueren leidt de dans.

Het wordt opnieuw een verrassende cocktail van zinsbekoring en wellust!  

Meer over de sprekers

© Joost Joossen

Peter Terrin is fotograaf en schrijver. In 2010 ontving hij voor De bewaker de European Union Prize for Literature, en in 2012 de AKO Literatuurprijs voor Post mortem. In de voorbije vijftien jaar verscheen zijn werk meermaals op shortlists van grote literatuurprijzen. Al het blauw (2021) won de Confituur Boekhandelsprijs (jury en publiek) en zijn roman De gebeurtenis (2022) werd alom lovend ontvangen. Het werk van Peter Terrin werd veelvuldig vertaald, onder meer in het Duits, Frans, Italiaans en Japans.

Alles bekijken
© Annemiek Mommers

Aya Sabi debuteerde in 2017 met de verhalenbundel Verkruimeld Land die genomineerd werd voor de OPZIJ literatuurprijs en de LangZullenWeLezen-trofee. In 2018 ging zij met deBuren mee op Schrijfresidentie. Ze schreef columns voor verschillende media en werkte aan een aantal journalistieke stukken. Ook staat ze graag op het podium. In 2022 verscheen haar romandebuut Half leven.

Alles bekijken
© Fleur De Roeck

Vieze Meisje is de zingende, optredende en allesomvattende tweede ik van sterveling Maya Mertens. Ze schrijft eigenzinnige poëzie die tegelijk hartverwarmend eerlijk, hilarisch grappig en bij momenten brutaal elegant is. Samen met haar producerende broer-van-een-ander-moeder Azertyklavierwerke, host ze de 'Vieze Cirkel' die het midden houdt tussen concert, afterparty en een cultus. In de veronderstelling dat het paradijselijke bestaan besloten ligt in het onbevreesde 'oenke boenke' en dat Life A Vieze Cirkel Is, vestigt Vieze Meisje willekeurige saamhorigheid in een wereld die oneindig rondjes om zichzelf draait. Kan je niet wachten om lid te worden van de Vieze Cirkel?

Bestel jouw lidmaatschap op viezemeisje.com.

© Kim Brink

Sophia Blyden is schrijver, dichter, presentator en neerlandicus. Ze schrijft graag over en organiseert evenementen rondom thema's als machtsverhoudingen, (Caribische) sprookjes en feminisme en zoekt daarin graag de grens tussen gemak en ongemak op. Ook werkt ze als programmaontwikkelaar voor de VPRO en zit ze in de Raad van Advies van het Nederlands Letterenfonds. Momenteel schrijft ze aan haar debuutroman bij Uitgeverij Querido.

© Roeltje van de Sande Bakhuyzen

Romy Moons en Thomas Claessens leerden elkaar kennen op de Toneelacademie Maastricht. Samen vormen ze STEL, naar hun gelijknamige debuutvoorstelling. Deze was in 2021 te zien op Theater Aan Zee als onderdeel van Jong Werk. STEL schrijft, maakt en speelt voorstellingen waarin het banale gebabbel centraal staat. Als makers geloven zij dat de kern juist in de randzaken verscholen ligt. Hun personages raken daarom vaak de draad kwijt en weiden uit over onbenullige details. Maar in dat ontwijken van de essentie vinden ze elkaar en raken ze af en toe iets aan dat de situatie overstijgt.  

Romy Moons is in 2020 afgestudeerd als performer aan de Toneelacademie Maastricht en maakte en speelde sindsdien in verschillende samenstellingen, onder andere op Theaterfestival De Parade, en als onderdeel van het talentontwikkelingstraject van De Warme Winkel.

Thomas Claessens studeerde in 2019 af van de acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht en speelde sindsdien in voorstellingen van o.a. hetpaleis (Antwerpen). Met Hendrik Kegels maakt hij binnenkort de voorstelling tsjik tsjak wham, die in 2023 te zien zal zijn in theaters in België en Nederland.

© Jurgen Delnaet

Anke Verschueren neemt haar grote liefde, de taal, overal mee naartoe, van papier naar podium naar podcast. Ze groeide op tussen de maïsvelden in de Kempen en probeert nu iedere dag in het geraas van de auto’s op de ring rond Antwerpen het ruisen van de zee te herkennen. Ze heeft een Master Nederlands en een Master Woordkunst, ze ging met Das Mag op zomerkamp en met deBuren Schrijfresidentie naar Parijs en resideerde al schrijvend in Rotterdam en in Leeuwarden. Anke is ongeveer altijd aan het praten, schrijven, zingen, luisteren, lezen, presenteren, modereren, monteren of theater maken en amuseert zich daar mateloos mee. Haar eerste solovoorstelling, de poëtische DJ-performance I’M NOT GONNA WRITE YOU A LOVE SONG ging in juni 2022 in première.

Alles bekijken

VVK €11 | ADD €14 | - 26 jaar €5,50 | 65+ €9,35 | UiTpas CK VVK Enkel voor kansentarief (Oostende) €2,20 | UITPAS-ruildeal online €6,00 | - 12 jaar gratis.

Tickets via KAAP.

Organisatie: deBuren en KAAP.