Hoe komen we uit de wooncrisis?

Atelier Actua met o.a. Nadia Naji (Groen), Cieltje Van Achter (N-VA) en stadsgeograaf Cody Hochstenbach

Vlaanderen en Nederland hebben al jaren te maken met een wooncrisis: de prijzen van koop- en huurwoningen zijn voor veel mensen te hoog en het tekort aan huizen groeit snel. Hoe lossen we dit op? 

In Nederland is er een tekort van 300.000 woningen. De ooit internationaal geprezen sociale huursector is in verval: de wachtlijsten zijn eindeloos en het percentage sociale huurwoningen daalt. Het plan om tegen 2030 één miljoen huizen bij te bouwen heeft zware achterstand opgelopen. Intussen blijven de prijzen van koop- en huurwoningen in de privésector verder stijgen. 

Ook in Vlaanderen moeten er tegen 2040 naar schatting 300.000 woningen bij komen. De woningnood is hier misschien nog niet zo groot als in Nederland, maar ook in Vlaanderen en Brussel nemen de problemen toe. Zo is kwaliteit van woningen aan de onderkant van de markt vaak slecht en ook hier is de prijs van huur-en koopwoningen fors gestegen, vooral in de steden. Vlaanderen heeft slechts 7 procent sociale huurwoningen, maar is het opschroeven van dat aantal wel een oplossing als de problemen in Nederland ondanks 30 procent sociale huurwoningen zo groot zijn? 

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van de wooncrisis en hoe komen we eruit? Wat kunnen we leren van een kijkje bij de noorder- of zuiderburen? Daarover gaan we onder leiding van journalist Meredith Greer (De Volkskrant) in debat met o.a. de Nederlandse stadsgeograaf Cody Hochstenbach (auteur van twee veelbesproken boeken over de wooncrisis), Cieltje Van Achter (fractievoorzitter N-VA Brussels Parlement) en Nadia Naji (covoorzitter Groen).

Betaal wat je kan (en voor een ander) €10  
Betaal wat je kan | Suggestie basisprijs €7  
Betaal wat je kan | Suggestie reductieprijs €3  
Betaal wat je kan | Gratis 

Over de sprekers

Sinds 11 juni 2022 is Nadia Naji (Brussel, 1992) covoorzitster van Groen. Na haar studies communicatiewetenschappen werkte Nadia als communicatiespecialist en journalist. Nadien deed ze haar eerste stappen in de politiek, eerst als parlementair medewerker, nadien als adviseur Gezondheid en Sociale Zaken op het kabinet van mobiliteitsminister Elke Van den Brandt. Ze was ook actief in de lokale politiek, als covoorzitster van Groen Molenbeek. 

Cody Hochstenbach (1989) is als stadsgeograaf verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij onderzoek doet naar woonongelijkheid. Hij spreekt zich tegenover een breed publiek fel uit over de wooncrisis. Zijn boek Uitgewoond verscheen in 2022 bij Das Mag en werd genomineerd voor de PrinsjesboekenPrijs, NPO Radio-1 non-fictieboek van het jaar, en de Sociologische Bril. In 2023 verscheen zijn volgende boek In schaamte kun je niet wonen.  Onlangs verscheen een interview met hem in De Standaard.

Cieltje Van Achter (Asse, 1979) zetelt sinds 2014 voor de N-VA in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, waar ze oppositie voert in verscheidene domeinen, gaande van begroting, over mobiliteit en energie- en klimaatbeleid. Ze studeerde rechten aan de KU Leuven en internationale betrekking aan Johns Hopkins University. Samen met haar man en hun drie kinderen woont ze in Schaarbeek.

© Keke Keukelaar

Meredith Greer is een Amerikaans-Nederlandse journalist en schrijver. Ze werkt als eindredacteur bijde Volkskrant. Daarvoor werkte ze als redacteur bij BNR Nieuwsradio en BNNVARA, en als wekelijkse columnist bij HP/De Tijd. Ze publiceerde essays, opiniestukken en artikelen in onder meer Vrij Nederland en de Volkskrant. Daarnaast is ze in zowel Nederland als Vlaanderen werkzaam als spreker en moderator. In november 2023 verscheen bij De Bezig Bij haar literaire debuut Bedenktijd.