deBuren x Radboud Reflects

Swiftologie. Wat we kunnen leren van Taylor Swift

straight from the tortured poets department

Taylor Swift is een wereldster. Haar enorme succes inspireert niet alleen de Swifties, haar miljoenen fans, maar er worden ook colleges over Swift gegeven en renteverlagingen worden uitgesteld als zij een concert geeft. Hoe kunnen haar teksten, muziek en haar leven als beroemdheid ons op een nieuwe manier laten kijken naar hedendaagse kwesties? Dat vragen we ons tijdens deze avond af.

In de academische wereld verwijst men naar dit fenomeen als The Swiftian Turn: de invloed die Taylor Swift’s werk en leven heeft op de manier waarop we naar problemen in de maatschappij kijken. Wat betekent het bijvoorbeeld om trouw te blijven aan jezelf wanneer je voortdurend verandert? Hoe wordt onze identiteit gevormd door zowel interne drijfveren als externe verwachtingen? Of hoe wordt wat wij zien als kennis uitgedaagd?

Over dat laatste gaat filosoof Sigrid Wallaert tijdens deze avond dieper in. Onderzoekster Caroline Bollen legt de linkt tussen Swift en empathie, en mediawetenschapper Melanie Schiller vertelt over de relatie tussen populaire muziek en de samenleving en de politieke functies van muziek. Journalist Robin Goudsmit trapt de avond af met een column waarin ze, voor degenen die nog niet helemaal mee zijn, het fenomeen Taylor Swift nog één keer uitlegt. Filosoof Natascha Rietdijk leidt het gesprek.

  • Gratis voor studenten (wo, hbo, mbo), scholieren en Radboud Reflectsabonnees. 

  • € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders

  • € 7,50 voor anderen

Dit is een programma in samenwerking met Radboud Reflects