Dag van het Feminisme | Tussen vrijheid van meningsuiting en haatspraak

Panelgesprek met Nina Henkens, Jihad Van Puymbroeck, Yasmina El Kaddouri, Ico Maly en Nadine Ridder

Het grootschalige gebruik van sociale media gaat vaak gepaard met discriminerende en haatdragende reacties. Onderzoek wijst uit dat deze vorm van online haatspraak voornamelijk vrouwen en vooral vrouwen van kleur en LGBTQIA+-personen treft. Tijdens de jaarlijkse Dag van het Feminisme organiseren Furia, Kif Kif en deBuren een panelgesprek met experts over online haatspraak, de onderliggende structuren en de middelen om hier iets aan te doen. 

Uit onderzoek van Kif Kif, Sankaa en Hand in Hand tegen racisme blijkt dat online haat tegen vrouwen en non-binaire personen van kleur een structurele vorm van geweld is. Niet alleen zijn de effecten op doelwitten ernstig, ook blijkt dat in bijna de helft van de gevallen online haat ook offline effecten heeft. Bovendien is het duidelijk dat online haat een politiek doel heeft en regelmatig georkestreerd wordt om mensen met een migratieachtergrond en LGBTQ+ personen uit het publieke debat te weren. 

Tijdens de Dag van het Feminisme geeft Nina Henkens (coördinator Kif Kif) een presentatie over het onderzoek. Daarna gaat creatief strateeg en opiniemaker Nadine Ridder in gesprek met inclusie-expert Jihad Van Puymbroeck, mensenrechten- en strafrechtadvocate Yasmina El Kaddouri en cultuurwetenschapper Ico Maly (Tilburg University) over gegenderde en raciale online haatspraak, de onderliggende structuren, solidariteit en de middelen die ingezet kunnen worden om hier iets aan te doen. Schrijfster en dichteres Yousra Benfquih sluit af met een spoken word gedicht.  

Over de sprekers

© Kif Kif

Nina Henkens is algemeen coördinator van Kif Kif, een interculturele beweging die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme. Nina studeerde af als sociologe en onderzoeksjournalist en werkte verschillende jaren als beleidsmedewerker rond kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties. As algemene coördinator van Kif Kif is ze verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van de organisatie. Haar expertisedomeinen zijn de leefwereld van jongeren in de marge en de spanning tussen mensenrechten, veiligheid en discriminatie. 

© Buro Bonito

Jihad Van Puymbroeck is al meer dan 10 jaar actief in het anti-racistisch middenveld. De voorbije drie jaar was ze co-voorzitter van Hand in Hand tegen racisme. De strijd tegen extreemrechts is voor haar een persoonlijke strijd, aangezien ze burgerlijke partij is in de rechtszaak tegen Schild en Vrienden. Ze won haar zaak tegen Dries Van Langenhove en werd erkend in haar persoonlijk leed. Ze werkt als freelance inclusie-expert en begeleidt non-profit en social profit organisatie in hun inclusieve communicatie en breder diversiteitsbeleid. 

Yasmina El Kaddouri behaalde in 2017 haar Master in de Rechten aan de Universiteit Gent. In 2018 studeerde Yasmina af als valedictorian in de Gentse LL.M in het Europees en Internationaal recht. Vertrekkende vanuit een brede interesse voor het recht en een gezonde vechtlust, besloot Yasmina in oktober 2018 het team Van Steenbrugge Advocaten te vervoegen. Daar legt zij zich vooral toe op het straf(proces)recht en de mensenrechten. Op deze manier hoopt ze haar steentje te kunnen bijdragen tot een meer humane en rechtvaardige samenleving.  

Ico Maly is hoofddocent Digital Culture Studies aan de Universiteit van Tilburg, hoofdredacteur van Diggit Magazine en senior fellow at FRAN (Far-right Analysis Network). Zijn werk focust op het snijpunt ideologie, politiek, activisme en digitale cultuur. Hij schreef verschillende boeken waaronder Metapolitics, algorithms and violence. Far-right activism and Terrorism in the Attention economy (2024, Routledge), De herschepping van de democratie (2024, EPO), Vooruit. Politieke vernieuwing, digital cultuur en socialisme (2021, EPO), Nieuw Rechts (2018, EPO) en Hedendaagse antiverlichting (2018, EPO) en N-VA, Analyse van een politieke ideologie (2012, EPO). 

Gelijkwaardigheid, dat is wat Nadine Ridder drijft. Creatief strateeg, opiniemaker, activist, feminist, moderator en DEI trainer, met een focus op verbinding en verandering, allemaal om te werken aan dat belangrijkste doel. Ze is een impactmaker in hart en nieren. Als kind met een gemengde culturele achtergrond werd Nadine geboren met een inclusieve mentaliteit. Nadine is oprichter en auteur van de blog Weareallactivists.com. Haar artikelen worden gepubliceerd in het Parool, NRC Handelsblad, de Volkskrant, OneWorld en op Lilith Magazine. Ze heeft een online module ontwikkeld voor individuen ‘Werk aan gelijkwaardigheid’. Daarnaast helpt Nadine bedrijven met merkpositionering, merkstrategie en contentstrategie. Nadine is een ervaren spreker is en modereert gesprekken voor bedrijven en (culturele) organisaties zoals Pakhuis de Zwijger. 

© Wouter le Duc

Yousra Benfquih is schrijver, dichter en spoken word artiest. Sinds ze in 2017 de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord won, is ze een vaste waarde op de Vlaamse podia. In datzelfde jaar nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren. Haar werk lees je publicaties als Kluger Hans, DW B, de Poëziekrant en De Revisor. In 2019 werd ze geshortlist voor de Joost Zwagerman Essayprijs. In 2021 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab en in 2022 voor Vers van het Mes en Eenzame Avonturen. Yousra behoort tot de vaste auteurspoule van rekto:verso en geeft Spoken Word aan de opleiding Writing for Performance van LUCA School of Arts. In 2024 is ze jurylid van Het Rode Oor, de erotische schrijfwedstrijd van deBuren.