De Verwonderkamer op Explore the North

Friese en Vlaamse auteurs in het spoor van Eise Eisinga

Op het noordelijke stadsfestival Explore the North presenteren twee Vlaamse en twee Friese makers het resultaat van hun samenwerking. Dit jaar werden Ka(a)te DejonckheereFardau NijboerShimanto Reza en Gabrielle Terpstra geselecteerd.

Voorafgaand aan het Explore the North-festival gaan deze makers in residentie in Leeuwarden. Daarbij buigen ze zich over het planetarium van Eise Eisinga. Het Planetarium Eise Eisinga is een wetenschapsmuseum in de stad Franeker in de provincie Friesland. Je vindt daar het oudste werkende planetarium ter wereld, dat werd gebouwd door Eise Eisinga tussen 1774 en 1781.

Ka(a)te Dejonckheere, Fardau Nijboer, Shimanto Reza en Gabrielle Terpstra zullen zich laten inspireren door het planetarium en de wereld van de Friese astronoom. Tijdens de residentie beginnen ze aan een creatie waarmee ze, net als hij ooit, vat proberen te krijgen op de (on)eindigheid van het bestaan. Op Festival Explore the North presenteren ze de uitkomsten van hun inspirerende verblijf. 
 
Ontdek hier meer over de makers.

[Foto: AnotherMotion]

Vroege vogel-festivalticket: 44,5 euro

Festivalticket <25: 20,5 euro

Festival Explore the North is terug in november! Dit jaar dwaal je tijdens het festivalweekend op 24, 25 en 26 november 2023 door de Leeuwarder binnenstad voor een weekend vol onontdekte kunst. Je ziet woordkunstenaars, performances, literaire popshows, vernieuwende muziek en nog veel meer op bijzondere locaties, zoals in de prachtige Westerkerk. Dit jaar staan onder anderen Sophie Straat, Kleine Crack & Slagter, BOYBAND, de literaire boyband, Mega Bog en nog veel meer op het programma. 

Meer over de makers:
© Ester Bosschaert-Devroe

Ka(a)te Dejonckheere (°2019) schrijft poëzie, proza, podium- en visuele teksten. Werk verscheen onder andere in en op De Internet GidsHet Liegend KonijnTirade en Hard//Hoofd. Daarnaast onderzoekt ze de ruimtes tussen literatuur en beeld, zoals in het mediacollectief STERKAT met Ester Bosschaert Devroe. Ka(a)te Dejonckheere mag niet verward worden met haar non-fictieve alter ego. 

Fardau Nijboer is achttien jaar en begon op haar vijftiende met het volgen van schrijfcursussen. Daarvoor was ze al volop aan het theatermaken en bezig met beeldende kunst. Ze schrijft vaak over subtiel verdriet. 

© Robert Broughton

Shimanto Reza is een Leuvense schrijver en vertaler. Hij schippert tussen zijn twee talen, Nederlands en Engels, en begint zich stilletjesaan in die beweging thuis te voelen. Zijn werk verscheen onder andere in DWB en De Revisor. 

Alles bekijken

Gabrielle Terpstra (1990) is een schrijver en performer met een passie voor poëzie en optredens. Cum laude afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur in 2023. Oprichter van het collectief Pauper Poëzie, waar ze ongepolijste werken uitbrengt met een boodschap van hoop. Tevens journalist voor It Nijs en presentator en productieleider van de podcast Gabrielle en Arjan bedoele it net Ferkeard. Ervaren in optredens, onder andere in Antwerpen, op Ruigoord, bij de VPRO en op verschillende plekken in Friesland, waar ze ook woont. Ze werkt graag samen met muzikanten om haar poëzie een extra dimensie te geven.