De Verwonderkamer 2023

Deelnemers De Verwonderkamer gaan op zoek naar de (on)eindigheid

Datum 23 augustus 2023
Alles over De Verwonderkamer

Al enkele jaren brengen Vlaams-Nederlands huis deBuren en festival en productiehuis Explore the North Friese en Vlaamse makers samen. Zij creëren een nieuw artistiek werk dat aansluit bij een thema en presenteren het tijdens festival Explore the North in november. Dit jaar werden Ka(a)te Dejonckheere, Fardau Nijboer, Shimanto Reza en Gabrielle Terpstra geselecteerd.

Dit viertal zal zich laten inspireren door het planetarium van Eise Eisinga in Franeker. Tijdens een residentieperiode begin oktober leren ze de wereld van de Friese astronoom kennen en beginnen ze aan een creatie waarmee ze, net als hij ooit, vat proberen te krijgen op de (on)eindigheid van het bestaan. Dat wordt ook het thema van het Explore the North-festival, dat plaatsvindt van 24 tot 26 november 2023 in Leeuwarden. 

de woonkamer van het planetarium

© Ester Bosschaert-Devroe

Ka(a)te Dejonckheere (°2019) schrijft poëzie, proza, podium- en visuele teksten. Werk verscheen onder andere in en op De Internet Gids, Het Liegend Konijn, Tirade en Hard//Hoofd. Daarnaast onderzoekt ze de ruimtes tussen literatuur en beeld, zoals in het mediacollectief STERKAT met Ester Bosschaert Devroe. Ka(a)te Dejonckheere mag niet verward worden met haar non-fictieve alter ego. 

Fardau Nijboer is achttien jaar en begon op haar vijftiende met het volgen van schrijfcursussen. Daarvoor was ze al volop aan het theatermaken en bezig met beeldende kunst. Ze schrijft vaak over subtiel verdriet. 

© Robert Broughton

Shimanto Reza is een Leuvense schrijver en vertaler. Hij schippert tussen zijn twee talen, Nederlands en Engels, en begint zich stilletjesaan in die beweging thuis te voelen. Zijn werk verscheen onder andere in DWB en De Revisor. 

Alles bekijken

Gabrielle Terpstra (1990) is een schrijver en performer met een passie voor poëzie en optredens. Cum laude afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur in 2023. Oprichter van het collectief Pauper Poëzie, waar ze ongepolijste werken uitbrengt met een boodschap van hoop. Tevens journalist voor It Nijs en presentator en productieleider van de podcast Gabrielle en Arjan bedoele it net Ferkeard. Ervaren in optredens, onder andere in Antwerpen, op Ruigoord, bij de VPRO en op verschillende plekken in Friesland, waar ze ook woont. Ze werkt graag samen met muzikanten om haar poëzie een extra dimensie te geven. 

Over Explore the North 

Explore the North is een stadsfestival in Leeuwarden voor muziek, literatuur, theater en meer én productiehuis voor makers uit Noord-Nederland. Hun producties hebben taal, literatuur en meertaligheid als rode draad en zijn het hele jaar door te zien op verschillende plekken in Nederland en Vlaanderen. Info en tickets via Explore the North.