Festival van de Gelijkheid

Bomen en burgers voor het klimaat

Sofababbel met Eva Rovers en Valerie Trouet

Eva Rovers en Valerie Trouet geven om het klimaat. Ze zijn daarin lang niet de enigen. Maar slechts een minderheid van de mensen die het klimaat belangrijk vinden, doet er ook iets mee.

Hoe ga je van wanhoop naar actie? Eva Rovers gelooft in de macht van burgers, Valerie Trouet in de belangrijke boodschappen die bomen voor ons hebben. In dit gesprek brengen we ze samen.

Gastheer bij deze sofababbel is Raf NjoteaSebastiaan Van Doninck verzorgt de live-illustraties.

Combiticket Festival van de Gelijkheid 2023 | €17 | €5 Uitpas kansentarief 
Festival van de Gelijkheid - DO | Dag 1 | €12 | €4 Uitpas kansentarief 
Festival van de Gelijkheid - VR | Dag 2 | €12 | €4 Uitpas kansentarief 
Festival van de Gelijkheid - ZA | Dag 3 | €12 | €4 Uitpas kansentarief

© Frank Ruiter

Eva Rovers is cultuurhistoricus, biograaf en medeoprichter van Bureau Burgerberaad in Nederland. Ze schrijft hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Hiervoor ziet zij een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden (ook wel burgerfora of citizens’ assemblies genoemd). Zij doet internationaal onderzoek naar deze nieuwe vorm van democratie en schrijft daar regelmatig over voor In 2018 verscheen haar boek over opstand: Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen (uitgeverij Prometheus). In april 2022 kwam haar boek Nu is het aan ons uit (De Correspondent) waarin ze vlammend betoogt dat burgers cruciaal zijn voor het oplossen van de grootste uitdagingen van deze tijd. 

© Geoff Notkin

Valerie Trouet is wetenschappelijk directeur van het Belgisch Klimaatcentrum en professor aan de University of Arizona in de VS. Zij behaalde haar doctoraat in de toegepaste biologische wetenschappen aan de KULeuven in 2004 en werkte aan Penn State University en in het Zwitserse onderzoeksinstituut WSL voor ze in 2011 naar Arizona verhuisde. Valerie is al 20 jaar dendrochronologe en ze gebruikt de jaarringen in bomen om de geschiedenis van het klimaat, van bossen en van mensen te bestuderen over de voorbije tweeduizend jaren. Ze schreef meer dan 90 wetenschappelijke publicaties en haar boek Wat bomen ons vertellen (Lannoo) won de Jan Wolkersprijs voor het beste Nederlandstalige natuurboek in 2020 en werd in zeven talen vertaald. 

© Vlad Solovov

Raf Njotea is scenarist, presentator en columnist voor De Standaard. Hij schreef o.a. mee aan de Vlaamse tv-reeksen Dertigers, Familie en Panna, een webserie voor jongeren. Samen met Lander Kennis maakte hij de podcast Ouder voor Radio 1. Via zijn columns en lezingen mengt Raf zich in het maatschappelijk debat rond thema’s als identiteit, taal en representatie.

Tekenaar en schilder Sebastiaan Van Doninck is vooral bekend van zijn illustraties voor uitgeverijen en magazines, in binnen- en buitenland. Zo maakte hij beelden bij 'Morris' van Bart Moeyaert en was hij lang actief als illustrator voor de Morgen. Hij werd meermaals gelauwerd voor zijn prenten (Boekenpauw in 2021 voor de fantastische vliegwedstrijd, De Boon publieksprijs voor Morris in 2023). De laatste jaren is Van Doninck eerder actief als tekenaar en schilder. In 2021 had hij zijn eerste grote solo-expositie met illustraties en autonoom schilderwerk bij Geert De Weyer Galerij in Antwerpen, in 2022 exposeerde hij bij Louise Gallery in Durbuy. In 2024 verschijnen er 2 publicaties met vrij tekenwerk, bij Posture editions en bij Vista Alegre, Portugal. Sebastiaan Van Doninck doceert ook illustratie en tekenen aan Sint Lucas Antwerpen. Hij woont en werkt in Halle, Zoersel bij Antwerpen.

Organisatie: Curieus in samenwerking met deBuren