Studium Generale Gent 2024 – 2025

Bodies | Langs Bloedbanen door Piet Devos

Presentatie nieuwe editie van Karakters: filosofie en cultuurkritiek in zakformaat

Onderzoeker en auteur Piet Devos stelt Langs bloedbanen voor. Een nieuwe publicatie in de reeks Karakters, essays over filosofie en cultuurkritiek in zakformaat. De Karakters zijn een samenwerking van Studium Generale, Academia Press, de Buren en Rekto:Verso. In zijn essay legt Piet de focus op genetische (on)maakbaarheid en het risico van vloeibare identiteiten. Na de presentatie is er tijd voor een drankje en kan je het boek kopen en laten signeren aan de boekenstand.

Via doorgedreven prenatale screenings en nieuwe gentherapieën proberen we steeds meer vat te krijgen op onze gezondheid en die van onze (ongeboren) kinderen. Een nobel streven, zo lijkt het, maar volgens onderzoeker en auteur Piet Devos is er dringend meer nood aan reflectie over dit medisch-genetisch maakbaarheidsdenken.

Puttend uit zijn eigen ervaring met een zeldzame, genetische aandoening, waarschuwt Devos met name voor de tendens mensen te reduceren tot een (corrigeerbaar) DNA-profiel. Daarmee is het huidige geloof in maakbare genen de moderne uitloper van veel ouder, wijdverbreid gedachtegoed dat lichamen eenduidig tracht te identificeren op basis van zogenaamde biologische kenmerken.

Genetische profilering schijnt weliswaar heel wat objectiever te zijn dan eerdere indelingen op basis van bloed, schedelgrootte of huidskleur, maar waardenvrij is ze evenmin. Op grond van DNA bepalen wie ziek of gezond is, welke kinderen al dan niet gewenst zijn, is wel degelijk een morele keuze. Het is daarom de hoogste tijd dat we zulke keuzes openlijk erkennen en ter discussie stellen. Anders dreigen zieke en gehandicapte mensen opnieuw het slachtoffer te worden van een stilzwijgende onderdrukking.

Meer informatie over de presentatie volgt binnenkort.

Deze lezing zal plaatsvinden in de Kazematten. Het gehele gebouw is rolstoeltoegankelijk via een ruime lift. Voor deze lezing is een tolk gebarentaal voorzien. Wie verdere vragen heeft over de toegankelijkheidsvoorzieningen, kan contact opnemen met de organisatie: anais.vanertvelde@hogent.be

Beeld: © Tara Meers

Standaard ticketprijs: € 8,00 
Studenten en personeel HOGENT, Ugent, Howest, KASK & Conservatorium: gratis 
UiTPAS: € 1,00 
Kortingen gelden mits op vertoon van een UiTPAS, personeels- of studentenkaart. 

Meer over Studium Generale Gent 

Studium Generale Gent is het podium van Hogeschool Gent dat universiteits- en hogeschoolstudenten, docenten en belangstellenden een forum biedt voor reflectie over maatschappij, kunst, cultuur en wetenschap. Zij doen dat door jaarlijks ongeveer tien lezingen, discussies of podiumprogramma’s te organiseren. Het Studium kan gevolgd worden als een keuzevak (3 studiepunten) voor alle studenten van de Associatie Universiteit Gent, HOGENT, Howest, KASK & Conservatorium en is daarnaast ook toegankelijk voor een geïnteresseerd publiek. 

In het studiejaar 2024 – 2025 verkent Studium Generale Gent het menselijk lichaam. deBuren schuift aan als samenwerkende partner in de uitwerking van een 5-tal afleveringen in deze 10-delige reeks.

Meer over Karakters

Karakters’ zijn prikkelende en eigenzinnige teksten die uitnodigen tot reflectie en discussie. Elk jaar verwerken diverse auteurs hun visie over een bepaald thema in een essay, kortverhaal of woordperformance. De reeks is een samenwerking tussen Studium Generale, KAAP, Theater aan Zee en Academia Press. Voor de nieuwe edities die verschijnen in het najaar van 2024 en het voorjaar van 2025 sluiten deBuren en rekto:verso aan als partner. 

© Michiel Devijver

Piet Devos (Kortrijk, 1983) is schrijver en disability-onderzoeker. Na de vertaalopleiding Frans-Spaans in Antwerpen en een onderzoeksmaster Literatuurwetenschap in Leiden te hebben gevolgd, promoveerde Devos in 2013 in Groningen op een proefschrift over zintuiglijke waarneming in poëzie. Gedurende een postdoc in Montréal legde hij zich verder toe op Disability Studies, en dan in het bijzonder de esthetiek van het ‘onvolmaakte’ lichaam in kunst en literatuur. Zijn eigen blindheid vormt daarbij een kritische lens en inspiratiebron. Tegenwoordig werkt Piet als gastspreker en -docent, maar benut hij ook media als video en podcast. 

Alles bekijken