Festival van de Gelijkheid

Avond van het Essay

Met Maartje Wortel, Katrin Swartenbroux, Mira Feticu en meer

De tijd dat het essay doorging voor moeilijk en stoffig genre ligt ver achter ons. Als je er non-fictielijstjes op naslaat, lijkt het wel of het genre ferventer wordt beoefend dan ooit. Tijdens deze Avond van het Essay peilen we met zeven essayisten naar wat dat zegt over deze tijd, het genre en hun eigen werk.    

Twee tendensen vallen op bij de hedendaagse populariteit van het essay: het ‘zoekende’ genre blijkt bij uitstek als houvast te fungeren én het maakt de taal zelf tot onderwerp van onderzoek. Over die eerste tendens gaan Katrin Swartenbroux (OK dan niet) en Maartje Wortel (De Groef, een wandeling) in gesprek. Performer Ahilan Ratnamohan, Mira Feticu (Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal) en Roel Bentz van den Berg (De straatwaarde van de ziel) treden aan in het tweede panel. Spitse voordrachten van Feticu, Ratnamohan, Wim Cuyvers en Robin Goudsmit maken het plaatje compleet. 

Je hoort het: de Avond van het Essay belooft even rijk en gevarieerd te worden als het genre zelf, al was het maar omdat er ook hapjes en drankjes geserveerd zullen worden en moderator Robin Goudsmit je door de avond gidst. Aan het eind kom je bovendien te weten wie Hooray for the Essay wint, de essaywedstrijd van rekto:verso, Pilar en deBuren. 

 

  

Je kunt een festivalpas per dag kopen.

Basisprijs: 12 euro

Kansentarief: 4 euro

Meer over de sprekers:

© Joost Joossen

Maartje Wortel publiceerde verhalen in diverse literaire tijdschriften en schreef columns voor NRC Handelsblad. Ze debuteerde met de verhalenbundel Dit is jouw huis (2010). Haar romans Half mens en IJstijd werden beide genomineerd voor diverse grote literaire prijzen; Half mens werd bekroond met de BNG Literatuurprijs. In 2021 publiceerde ze het ‘wandelboek’ De groef, opgenomen in de reeks ‘Terloops’ van uitgeverij Van Oorschot. 

© René Dissel

Katrin Swartenbroux schrijft over populaire cultuur en maatschappelijke trends voor de krant De Morgen. In 2020 schreef ze samen met Wided Bouchrika het boek Lunatic: Een gids naar de maan en terug. In 2023 publiceerde ze de essaybundel OK dan niet. Over mijlpalen, maakbaarheid en de millennial mindfuck. 

© Jonas Lampens

Ahilan Ratnamohan is een Australiër van Sri Lankaanse afkomst die naar Europa kwam als voetballer. In zijn werk als theatermaker en choreograaf zijn voetbal, migratie en taal cruciale thema’s. Sinds 2020 loopt zijn onderzoeksproject aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen over de performativiteit van taalverwerving. In die lijn liggen ook de lezingenreeks Should Have Been My Mother Tongue en de ‘performatieve essays’ Alle woorden die ik nog niet kende (2022) en Une traduction infidèle (2023). 

© Chris van Houts

Roel Bentz van den Berg is schrijver van vijf essaybundels en twee romans. Voor Zapdansen (2005) ontving hij de Jan Hanlo Essayprijs, een prijs waarvoor hij recent opnieuw werd genomineerd voor zijn bundel De straatwaarde van de ziel. Verder maakte hij gedurende 25 jaar programma's voor de VPRO en is hij redacteur van het literaire tijdschrift De Gids

© Irwan Droog

Mira Feticu debuteerde in 1993 in Roemenië met een dichtbundel. Daarna legde ze zich toe op verhalen en werkte ze als radiomaker en publicist. In het Nederlands schreef ze onder meer de boeken Tascha. De roof uit de Kunsthal (2015), Al mijn vaders (2019) en Picasso’s keerzijde (2019). In de essaybundel Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal (2021), genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs, vertelt ze over haar strijd met en verovering van de Nederlandse taal. 

Wim Cuyvers is architect, docent en auteur met een fascinatie voor de informele publieke ruimte. Voor zijn rechtlijnige en strenge architectuur, waarmee hij gangbare sociale conventies wist vorm te geven, ontving hij de Vlaamse Cultuurprijs 2005 in de categorie Architectuur. Sinds 2009 wekt hij als forestier in de bossen van de Franse Jura. In zijn lespraktijk en teksten neemt het wandelen als methode een bijzondere plaats in. 

© Sanne De Wilde

Robin Goudsmit studeerde Cultural Analysis in Amsterdam. Ze werkt als journalist bij de Nederlandse krant Trouw. Robin werd dit jaar door cultuurhuis deBuren en het Brusselse podium Pilar benoemd tot Scherpsteller, een positie voor een veelbelovende jonge denker. Vanuit die hoedanigheid modereerde ze de allereerste Avond van het Essay in 2022. In de jaargang 2022-2023 was ze briefschrijver voor rekto:verso.