Atelier Actua #2

Zijn jongeren op het werk gewoon lui of hebben ze een punt?

Met Geert Van Hootegem, Amin Khorari, Janka Stoker, Katrin Swartenbroux en Meredith Greer

De tweede avond van de hernieuwde debatreeks Atelier Actua, waarin we onderzoeken welke invloed de virtuele wereld heeft op ons leven offline. Deze keer: Gen Z’ers die weigeren overuren te maken en hun boomer CEO’s parodiëren: onder de noemer #quietquitting, #thegreatresignation en #rageapplying laat de jonge generatie op sociale media met veel humor weten welke generatiestrijd er gevoerd wordt op de werkvloer. Zijn jongeren gewoon lui en verwend of willen ze niet in de burn-out val trappen van hun ouders?

Op social kom je veel grappige filmpjes tegen over de generatieverschillen tussen collega’s: van Gen Z’ers die weigeren overuren te maken tot boomer CEO’s die niet weten hoe ze een worddoc moeten omzetten in een pdf. Deze verschillen leiden vaak tot frustraties, maar zeggen misschien ook iets wezenlijks over hoe we omgaan met werk. Denk daarbij aan The Great Resignation of quiet quitting en de meer recente trends #quiethiring en rage applying. De prognose is dat tegen 2025 27% van de werkende mensen een Gen Z’er zijn. 

Zijn jongeren gewoon lui en verwend, of willen ze niet in de burn-out val trappen waar hun ouders in gesukkeld zijn? Hoe wordt die generatiestrijd gevoerd op de werkvloer? En tegelijkertijd: waar komt die fascinatie voor het denken in generaties vandaan en hoe wetenschappelijk onderbouwd zijn die verschillen eigenlijk? Wat kunnen de consequenties zijn van het toekennen van bepaalde typerende kenmerken aan een groep?

Een debat onder leiding van journalist en auteur Meredith Greer met Geert Van Hootegem (professor arbeids- en organisatiesociologie aan de KU Leuven), Janka Stoker (hoogleraar Leiderschap en organisatieverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Amin Khorari (junior consultant bij TechNatives). Maar beginnen doen we met het beste wat er online over te vinden is, gepresenteerd door socialmediawatcher Katrin Swartenbroux (De Morgen en Ok, dan niet).

Betaal wat je kan (en voor een ander) €10

Betaal wat je kan | Suggestie basisprijs €7

Betaal wat je kan | Suggestie reductieprijs €3

Betaal wat je kan | Gratis

Bij de activiteit vind je enkele 'Betaal wat je kan' opties terug waaruit je kan kiezen. We bieden suggesties aan voor een basisprijs en een reductieprijs. Maakt een lagere ticketprijs je bezoek gemakkelijker? Dan ben je vrij dat lager tarief te kiezen. Kan je je een hogere ticketprijs veroorloven? Dan zorg jij ervoor dat anderen minder kunnen betalen.

Meer over de sprekers

© Eva Beeusaert

Journalist en auteur Katrin Swartenbroux schrijft over populaire cultuur en maatschappelijke trends voor de krant De Morgen. Ze wordt geroemd om haar geestige, kritische blik op de wereld, en slaagt er steeds in haarfijn de tijdgeest bloot te leggen. Op 6 april 2023 verschijnt OK DAN NIETeen bundel met scherpe essays over onderwerpen die haar als millennial bezighouden. Over werk, over moederschap, over de vloek van het vooruitgangsverhaal en over hoe je  hoopvol blijft over een toekomst die je nooit voor ogen hebt gehad.

Janka Stoker is hoogleraar Leiderschap en organisatieverandering aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze studeerde sociale psychologie en arbeids- en organisatiepsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde aan de Universiteit Twente. Van 1998 tot 2009 werkte ze voor het organisatieadviesbureau Berenschot als senior management consultant. In 2003 werd Stoker hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze directeur is van het leiderschapsinstituut In the Lead. Inmiddels heeft zij vele publicaties op haar naam staan, o.a. op het gebied van leiderschap, macht, (management)teams en managementontwikkeling. In het najaar 2022 verscheen Goede leiders in onzekere tijden, waarin zij samen met econoom Harry Garretsen leiderschap in deze in tijden van crisis kritisch analyseren en adviezen geven aan leiders en volgers die houvast bieden.       

Amin Khorari werkt als junior consultant bij TechNatives, een bureau in Brussel dat zich richt op het ondersteunen van techbedrijven bij het rekruteren van jong talent. Amin studeerde Business Engineering aan VUB-Solvay en behaalde een postgraduaat in Media Economics aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij werkte als vrijwilliger bij verschillende Brusselse vzw's met een focus op jongerenwerking en hij was één van de 21 jongerenambassadeurs van De Warmste Week in 2021. Hij is actief op social media, perfect tweetalig en een échte Brusseleir.

Geert Van Hootegem is voormalig algemeen directeur van het onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) en professor arbeids- en organisatiesociologie aan de KU Leuven. Hij is gespecialiseerd in organisatie- en jobdesign en onderzoekt de effecten ervan voor werknemer en bedrijf. De voorbije jaren lag de focus daarbij vooral op de zorgsector maar sinds kort is hij weer actief in de maakindustrie. Hij publiceert veelvuldig, wordt regelmatig geraadpleegd door de pers en hij ondersteunt bedrijven en organisaties bij de uitvoering van complexe innovatieprogramma’s. Hij is de oprichter van Flanders Synergy, een Vlaams netwerk van organisaties die arbeidsinnovatie promoten. In 2012 was hij medeoprichter van het Ulbo de Sitterinstituut, een Nederlands-Vlaams kennisinstituut over anders organiseren. Hij is tevens mede-oprichter van We_Twine, een platform dat zich richt op integrale arbeidsinnovatie.

© Keke Keukelaar

Meredith Greer is een Amerikaans-Nederlandse journalist en schrijver. Ze werkt als eindredacteur bij de Volkskrant. Daarvoor werkte ze als redacteur bij BNR Nieuwsradio en BNNVARA, en als wekelijkse columnist bij HP/De Tijd. Ze publiceerde essays, opiniestukken en artikelen in onder meer Vrij Nederland en de Volkskrant. Daarnaast is ze in zowel Nederland als Vlaanderen werkzaam als spreker en moderator. In september 2023 verschijnt bij De Bezig Bij haar literaire debuut Bedenktijd.

Over Atelier Actua 'Online/offline'

In de debatreeks Atelier Actua gaan markante stemmen uit Vlaanderen en Nederland in discussie over prangende kwesties uit de actualiteit ...

Alles bekijken

Organisatie: deBuren | credit foto: iStock