40e Pacificatielezing door Alicja Gescinska

Grote Kerk in Breda

De 40e Pacificatielezing vindt dit jaar plaats in Breda en wordt gegeven door Alicja Gescinska, Pools-Vlaamse filosofe, schrijver en tv-maker.

De Pacificatie van Gent (1576) is de aanleiding voor een jaarlijkse lezingenreeks waarbij telkens een bijzondere gastspreker een brug slaat tussen het historische verdrag en verleden en toekomst van Vlaanderen en Nederland. De Pacificatielezingen vinden afwisselend plaats in de Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis en in de Grote Kerk in Breda. Dit jaar is Nederland aan de beurt.

Alicja Gescinska wil het hebben over het thema 'Vergeven' in deze woelige tijden, waarin zelfs in Europa de vrede die 'verworven' leek, aan diggelen is geslagen.

Alicja Anna Gescinska (Warschau, 1981) is een Pools-Vlaamse filosofe, schrijver en tv-maker. Op haar zevende verbleef ze enkele maanden in een asielcentrum in Brussel nadat haar ouders beslisten om Polen te verlaten. Zelf zegt ze dat haar liefde voor filosofie daar begon, uit een zoektocht naar haar identiteit.

Gescinska kreeg bekendheid door het boek De verovering van de vrijheid. Na een academische carrière aan verschillende universiteiten in Amerika, keerde ze terug naar België. In 2016 debuteerde ze als romanschrijver met het boek Een soort van liefde. Er volgden vele boeken. Ook is ze actief in de media o.a. als tv-maker. Momenteel is zij werkzaam in Londen aan The University of Buckingham als directeur van de opleiding filosofie.

De Pacificatielezingen vzw heeft een structurele samenwerking met de Nederlandse Taalunie, Het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren, de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Nederland, de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België en het tijdschrift 'de lage landen' (voorheen Ons Erfdeel), het Algemeen Nederlands Verbond en ontvangt steun van de stichting Noord en Zuid, het Prins Bernhard Fonds, de gemeente Breda en andere.