Het Rode Oor

Oproep Rode Oor 2024

Datum 9 februari 2024

Voor de achtste keer organiseert deBuren samen met Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy) de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor, de jaarlijkse zoektocht in Vlaanderen en Nederland naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren. De opdracht? Laat je prikkelen door de eerste zin van een roman, gedicht, lied of een eerste ontmoeting en schrijf een tekst waar de zin vanaf spat.

De opdracht

De vraag is dus: van welke zin krijg je meteen… eh… zin?* De openingszin van één van je favoriete romans? ‘It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.' Of van een gedicht? 'i like my body when it is with your body.’ Of misschien doet een klassieke pick-up line als 'Kom je hier vaker?' het wel voor jou. Laat je inspireren door de beste (of slechtste) eerste zinnen en schrijf een erotisch kortverhaal.  

 * Yes, alle partners van Het Rode Oor ondersteunen deze woordgrap. 

De jury

De jury bestaat dit jaar uit Olga Ponjee (scenarioschrijver, kledingmaker, drag king en amateur timmeraar), Charlotte Duistermaat (chef literair Hard//hoofd), Birsen Uçar (auteur en muzikant), Yousra Benfquih (schrijver, dichter en spoken word artiest) en Geert Cortebeeck (Uitgever Horizon).

— Je tekst mag maximaal 800 woorden tellen.

—Je tekst is nieuw en Nederlandstalig.

— Seks mag, maar hoeft niet.

— Je verhaal moet geschikt zijn om als luisterverhaal te brengen en op te nemen.

— De jury let op het literaire en prikkelende gehalte van je tekst, en een originele invulling.

— Meer informatie over de spelregels vind hier.

Stuur je tekst als word-document (max 800 woorden) vóór maandag 15 april (09:00u) naar debbie@deburen.eu. Graag met de volgende gegevens: naam (of pseudoniem), e-mailadres en gsm-nummer. Geef daarnaast aan hoe je de schrijfopdracht (de eerste zin) hebt verwerkt.

  • De publieksprijswinnaar (Het Rode Oor) en de juryprijswinnaar (Het Rode Oortje) krijgen een grote print van een illustratie die we door een illustrator op maat van het verhaal laten maken. De winnaars van de publieksprijs en de juryprijs krijgen daarnaast ook nog een geldprijs van 500 euro.

  • Alle finalisten bieden we een redactiegesprek aan, krijgen de mogelijkheid om hun verhaal na het gesprek te herschrijven en ontvangen feedback van de jury. De acht beste verhalen worden tijdens een simultaanfinale in De Nieuwe Liefde (Amsterdam) en het Zuiderpershuis (Antwerpen) op zondag 29 september voorgedragen door de mooiste stemmen van de Lage Landen.

  • Na de finale worden de acht verhalen gepubliceerd als tekst en podcast en voor elk verhaal wordt een illustratie gemaakt. De verhalen van de twee winnaars worden met de illustratie gepubliceerd op het literaire platform Hard//hoofd.

Tips en favoriete zinnen van de jury

Olga Ponjee: schrijf vanuit kwetsbaarheid - en liefde voor het genre. Er wordt nog altijd ten onrechte neergekeken op erotica, terwijl het van oudsher een rebels genre is, dat eeuw na eeuw de strijd is aangegaan met censuur, het geloof en verstikkende politiek en gendernormen. Daarnaast kan ik iedereen The Erotic as Power aanraden van Audre Lorde, een essay over de kracht van het erotische - en hoe we het los moeten trekken van pornografie, een genre dat juist de onderdrukking van emoties belichaamt. “We tend to think of the erotic as an easy, tantalizing sexual arousal,” schrijft ze. “I speak of the erotic as the deepest life force, a force which moves us toward living in a fundamental way.”

Charlotte Duistermaat: ik heb een zin en schrijftip in één. Mijn favoriete eerste zin is namelijk: een zin die zonder context eigenlijk niets betekent. Ook gelijk mijn schrijftip – en tip aan alle datende mensen ooit: vertrouw niet teveel op de letterlijke zin. Voor mij gaat een goede eerste zin over de spanning die eronder borrelt. Eigenlijk kan een goede eerste zin dan alles zijn, ook een slechte. Zo is de zin “Look, here’s a bush full of ripe ones. Those are green. Come over here,”, niet per se een goede zin. Hij werkt pas in de context van het verhaal van Ursula le Guin, over een wereld vol introverte mensen: de twee personages hebben elkaar al een zomer lang van een afstand bekeken, zonder iets tegen elkaar te zeggen. Het maakt deze onhandige toenadering tijdens een bessenpluksessie spannend, omdat er zoveel onbesprokens achter schuilt. 

Birsen Uçar: maak de lezer hongerig maar les nooit de dorst. Verken verschillende soorten bewustzijn. Schrijf niet enkel over de mensensoort. En mijn favoriete zin is: “(S)he was lying under a tree, licking up the shade.” uit het gedicht Good-bye Fox van Mary Oliver.

Yousra Benfquih: vergeet het ‘oor’ in ‘Rode Oor’ niet: zoek de sensualiteit niet alleen in de inhoud, maar ook in de vorm, klank, ritme. Een favoriete zin kiezen vind ik moeilijk, daarom kies ik voor een favoriet gedicht: de zinnen in Lover van Ada Limón zijn leuk, speels en sexy.

Geert Cortebeeck: mijn schrijftip is tevens mijn all time favoriete zin en komt uit de inleiding van Kaas door meesterverteller Willem Elsschot (Van Kampen, 1933): “Wie het slot niet uit het oog verliest zal vanzelf alle langdradigheid vermijden omdat hij zich telkens afvragen zal of ieder van zijn details wel bijdraagt tot het bereiken van zijn doel. En hij komt dan spoedig tot de ontdekking dat iedere bladzijde, iedere zin, ieder woord, ieder punt, iedere komma het doel nader brengt of op afstand houdt.”

Inspiratie nodig?

Snuister door de beste erotische kortverhalen van de afgelopen edities.

Alles bekijken

Olga Ponjee (zij/hij) is scenarioschrijver, kledingmaker, drag king en amateur timmeraar. Ze won de Visser-Neerlandiaprijs voor haar scenario Voortjagers en debuteerde in 2023 met Oneindig, een erotische serie queernovelles. Haar verhalen gaan over de joy of resistance en mensen die kracht leren vinden in juist datgene wat ze anders maakt. In 2023 won Olga de juryprijs van Het Rode Oor met haar verhaal Mycelium. Momenteel werkt ze aan een nieuwe erotische roman, over oude magie, agressie en vermoeide schoolpleinmoeders.

© Senna de Groot

Charlotte Duistermaat schrijft veel, studeert af met een onderzoek naar activisme in romans en is chef literair bij tijdschrift Hard//hoofd. Daarnaast is ze enthousiast over uiteenlopende dingen: variërend van boeken en tekenen, tot kringloopwinkels, straatstickers en de zee. 

© Alexander Popelier

Muzikant en schrijver Birsen Uçar zingt bij Hydrogen Sea en schrijft songteksten voor o.a. Selah Sue en Geike. Ze studeerde Engelse Taal- en Letterkunde aan de Vrije Universiteit Brussel en scenarioschrijven aan het RITCS in Brussel. Ook is ze aspirant ecofilosoof. Ze onderzoekt hoe de mens zich heeft losgekoppeld van de natuur en pleit voor een betere voeling met meer-dan-menselijke wezens. Ze werkt aan haar debuutroman. Ze stond in 2022 met Transflormatie in de finale van Het Rode Oor en samen met podcastmaker Mina Etemad maakte ze de immersieve audioperformance Botanische Bandieten, een productie van deBuren en Oorzaken. 

© Wouter le Duc

Yousra Benfquih is schrijver, dichter en spoken word artiest. Sinds ze in 2017 de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord won, is ze een vaste waarde op de Vlaamse podia. In datzelfde jaar nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren. Haar werk verscheen onder meer in Kluger Hans, DW B, de Poëziekrant en De Revisor. In 2019 werd ze geshortlist voor de Joost Zwagerman Essayprijs. In 2021 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab en in 2022 voor Vers van het Mes en Eenzame Avonturen. Yousra behoort tot de vaste auteurspoule van rekto:verso en geeft Spoken Word aan de opleiding Writing for Performance van LUCA School of Arts. 

Geert Cortebeeck werkt al meer dan twintig jaar als uitgever in de boekenwereld. Eerst bij Standaard Uitgeverij en tot 2014 als uitgever non-fictie bij Manteau, waar hij vele bestsellers acquireerde. In 2015 richtte hij, onder de vleugels van Overamstel Uitgevers, Uitgeverij Horizon op. Horizon specialiseert zich in fictie-, non-fictie- en kinder- en jeugdboeken over maatschappelijk relevante thema’s voor een breed publiek. 

Illustratie door © Gus Moystad

De wedstrijd wordt mee aangekondigd op Azertyfactor (Creatief Schrijven)Schrijven Online en Schrijverspunt

Het Rode Oor is een initiatief en organisatie van deBuren in samenwerking met Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy)