‘Deze verhalen waren tóch leuk ook al gingen ze niet over voetbal!’

Datum 24 juni 2019

Het schooljaar zit erop, net als Bibi’s voorleestocht langs Brusselse scholen. Bibi van deBuren, oftewel Barbara Rottiers, ging met haar voorleeskoffers langs in 14 Brusselse klasjes, in totaal goed voor zo'n 250 enthousiaste kinderen. ‘Het was zo leuk om naar Bibi’s verhalen te luisteren dat ik haar al mijn zakgeld zou willen geven.’

Van Molenbeek tot Anderlecht en van Sint-Pieters-Woluwe tot Laken: 250 kinderen plus hun juffen en één meester (meester Guy!) kregen Bibi van deBuren op bezoek. Ze las voor uit boeken van Annie M.G. Schmidt tot Gideon Samson, van Gerda Dendooven tot Edward van de Vendel. En dan was er ook nog een ridderlijk verhaal over een ontvoerde koningin. 

Dat het zo leuk is om naar Bibi’s verhalen te luisteren, komt omdat Barbara Rottiers ze tot leven doet komen. Ze gaat dan ook niet op reis zonder haar voorleeskoffers mee te nemen: kleine valiesjes waarin de decors van grote verhalen gepakt zitten. In de loop van het voorleesuurtje pakt ze de koffertjes uit, en de kinderen in. Om van de leerkrachten nog maar te zwijgen. ‘Door Barbara's uitnodigende en aanstekelijke optreden luisterden de kinderen gericht en ze werden er ook nog eens heel enthousiast van. Een activiteit die beslist naar meer smaakt,’ aldus juf Inge van de Vrije Basisschool Sint-Ursula te Laken.

Eén van Bibi's voorleeskoffers

Bibi van deBuren is een voorleesproject van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Barbara Rottiers en Jenny Quermia zijn de drijvende krachten achter het project. Bibi gaat langs bij Brusselse basisscholen en neemt de leerlingen en hun leerkrachten een uur lang mee op reis langs bijzondere verhalen. In haar koffers zit het beste wat de Nederlandstalige jeugdliteratuur te bieden heeft. De magie tussen Bibi en de kinderen doet de rest.