deBuren op het non-fictieboekenfestival FAAR

Live podcast: Fixdit over Patricia de Martelaere

Met Saskia de Coster, Jannah Loontjens, Marja Pruis en Annelies Verbeke

Op festival FAAR gaat Fixdit in gesprek met Saskia de Coster en Marja Pruis over de relevantie van het werk van Patricia de Martelaere voor de lezer van vandaag. 

Patricia de Martelaere (1957-2009) kende een veel te kort, maar bijzonder productief leven. Als filosoof dacht ze op geheel eigen wijze na over thema’s als taal, liefde en sterfelijkheid, in het spoor van denkers als Freud, Wittgenstein en Nietzsche. Ze verdiepte zich in het taoïsme als levenshouding en deelde ‘deze weg om niet te volgen’ als bevlogen hoogleraar. Daarnaast schreef zij poëzie en proza. De roman Het onverwachte antwoord werd genomineerd voor alle grote literaire prijzen. De Martelaere koos ervoor om buiten haar werk amper in de openbaarheid te treden. Bijna niets van haar werk is nog verkrijgbaar. 

Vijftien jaar na haar overlijden gaat schrijverscollectief Fixdit op zoek naar haar relevantie voor het publiek van vandaag, waarbij ze scherpstellen op Het onverwachte antwoord. Tijdens een live podcastopname interviewen Jannah Loontjens en Annelies Verbeke twee bewonderaars en pleitbezorgers van De Martelaere. Saskia de Coster noemde haar 'de briljantste essayist en schrijfster van Vlaanderen'; Marja Pruis schreef in 2013 Als je weg bent, een verkennende biografie. 

Tickets en ticketinfo binnenkort beschikbaar op faar-oostende.be.

© Ellen Goedegebuer

Saskia de Coster is de auteur van negen romans, waaronder Eeuwige Roem (2006), de bestseller Wij en ik (2013) en het alom bejubelde Nachtouders (2019). Daarnaast laat De Coster zich opmerken als eigenzinnig opiniemaker en verkent ze de grenzen van de literatuur. In het academiejaar 2020-2021 was ze de eerste writer-in-residence van de KULeuven. In 2023 liet ze zich in de performance the author is present een maand lang opsluiten in een glazen kooi in het KMSKA museum om haar roman Net Echt (2023) te finaliseren. Haar werk is in tien talen vertaald.

© Keke Keukelaer

Jannah Loontjens is schrijver en filosoof. Naast dicht- en essaybundels publiceerde ze vijf romans. In 2020 verscheen Schuldig, een intiem onderzoek naar schuldgevoelens aan de hand van filosofen en schrijvers. Loontjens schrijft essays voor onder andere NRC,Trouw en de Volkskrant en verzorgde een maandelijkse rubriek voor Filosofie Magazine. Onlangs verscheen haar nieuwste roman En toen ging hij, een verhaal over vriendschap, verraad en politiek activisme in de jaren tachtig. NRC schreef hierover: 'Een lekker boek, dat je met een mengeling van plezier en pijn leest.’ Samen met Annelies Verbeke maakt ze sinds 2021 de Fixdit Podcast.   

Alles bekijken
© Wannes Nimmegeers

Annelies Verbeke debuteerde in 2003 en schrijft vooral romans, verhalenbundels en theaterteksten. Haar werk is in 26 talen vertaald en won verschillende prijzen, zoals de F. Bordewijkprijs voor haar roman Dertig dagen, de J.M.A. Biesheuvelprijs voor haar verhalenbundel Halleluja en de Ultima voor de Letteren 2022 en de Jana Beranováprijs 2022 voor haar oeuvre. Haar nieuwste stuk voor en met acteursgezelschap Wunderbaum - Wunderbaum speelt live (online gaat het mis) - speelt nu in de zalen. Samen met Jannah Loontjens maakt ze sinds 2021 de Fixdit Podcast.   

Alles bekijken
© Bob Bronshoff

Marja Pruis is redacteur voor De Groene Amsterdammer en schrijver van romans en essays. Ze werd genomineerd voor en bekroond met verschillende prijzen, onder andere die voor beste columnist en essayist. In 2013 verscheen haar boek over Patricia de Martelaere, Als je weg bent. Haar meest recente essayboek is Boos meisje. Over vrouwen en frictie (2022). Onlangs verscheen haar nieuwe roman, Huiswerk