Je moeder?!

Eerlijk zullen we alles verdelen

Een gesprek over de zorgkloof met Anja Meulenbelt, Ragna Heidweiller, Ignace Glorieux, Noëmi Willemen en Siggie Vertommen

In de gesprekkenreeks Je moeder?! gaan we op zoek naar wat het betekent om een ouder te zijn in een neoliberale wereld in tijden van klimaatcrisis, discriminatie, polarisering en politieke instabiliteit. Zonder de rijkdom en veelkleurigheid van het ouderschap en het moederen uit het oog te verliezen, schromen we niet om stil te staan waar het schuurt. In deze aflevering gaan we het hebben over de hardnekkigheid van de traditionele en ongelijke verdeling van zorgtaken tussen moeders en vaders bij heterokoppels.

Bij heterokoppels met kinderen besteden vrouwen gemiddeld 4,5 uur per dag aan zorgtaken, terwijl dit voor mannen gemiddeld 2,5 uur bedraagt. De zorg voor kinderen is één van de belangrijkste redenen voor Nederlandse vrouwen om deeltijds te gaan werken. In Vlaanderen daarentegen werken vrouwen evenveel buitenshuis als mannen, de zorgkloof is echter niet kleiner dan in Nederland. Ook al klinkt het voor veel stellen als de normaalste zaak van de wereld om de opvoeding van de kinderen en het huishouden te verdelen, slechts de helft van de stellen wil een gelijke verdeling van betaald werk en onbetaalde zorg. En van de stellen die het wel willen, lukt het maar een kwart om dit ook echt te realiseren.

Waarom lukt het niet om alles eerlijk te verdelen? Hoe dichten we deze zorgkloof en hoe kan er meer ruimte gecreëerd worden voor ouders om te zorgen? Historica Noëmi Willemen trapt het programma weer af met een gesproken column. Daarna gaat politicologe en historica Siggie Vertommen (UGent) in gesprek met feministe, activiste en schrijfster Anja Meulenbelt (Alle moeders werken al), coach, relatietherapeut en auteur Ragna Heidweiller (In voor- en tegenspoed, maar alleen als jij de afwas doet) en Ignace Glorieux (professor sociologie aan de VUB).

Betaal wat je kan (en voor een ander) €10

Betaal wat je kan | Suggestie basisprijs €7

Betaal wat je kan | Suggestie reductieprijs €3

Betaal wat je kan | Gratis

Bij de activiteit vind je enkele 'Betaal wat je kan' opties terug waaruit je kan kiezen. We bieden suggesties aan voor een basisprijs en een reductieprijs. Maakt een lagere ticketprijs je bezoek gemakkelijker? Dan ben je vrij dat lager tarief te kiezen. Kan je je een hogere ticketprijs veroorloven? Dan zorg jij ervoor dat anderen minder kunnen betalen.

11.11.2022 #1 Je moeder?! Worstelen met ouderschap 

17.12.2022 #2 Je moeder?! Wij alleen 

28.02.2023 #3 Je moeder?! Crisis in de kinderopvang 

09.05.2023 #4 Je moeder?! Eerlijk zullen we alles verdelen

Meer over de sprekers

Anja Meulenbelt is feministe van het eerste uur, docente, politica, activiste en auteur. Anja Meulenbelt vergaarde in de jaren zeventig bekendheid met haar autobiografische boek De schaamte voorbij. Het boek, dat een groot succes werd, maakte haar tot een van de kopstukken van de tweede feministische golf. De vrouwenzaak is ze daarna altijd blijven dienen: met een eindeloze hoeveelheid publicaties én in de politiek. Onlangs verscheen Alle moeders werken al bij Mazirel Pers, waarin ze pleit voor een hernieuwde waardering voor moederschap en een maatschappij waarin zorg de ruimte krijgt die ze verdient.

© Tanne van der Wal

Ragna Heidweiller is auteur en schrijft over genderrollen, de verdeling van betaald werk en onbetaalde zorg, en de mentale last. Daarnaast is zij persoonlijk leiderschaps- en loopbaancoach en trainer. De werk-zorgverdeling tussen mannen en vrouwen is een heet hangijzer in veel relaties, maar ook tussen werknemers en werkgevers, en in het maatschappelijk debat. Het gaat daarbij vaak over de arbeidsparticipatie van vrouwen, terwijl de zorgparticipatie van mannen veelal onbesproken blijft.

Ragna is auteur van het boek In voor- en tegenspoed, maar alleen als jij de afwas doet. Handboek voor een nieuwe rolverdeling (2021) en van Werkboek voor de ideale rolverdeling (2023). In voor- en tegenspoed is niet alleen een persoonlijke, maar ook een professionele zoektocht naar de oorzaken van de ongelijke werk-zorgverdeling tussen mannen en vrouwen en de oplossingen daarvoor. Met als doel: betere relaties tussen mensen.

© Jef Deyaert

Ignace Glorieux is professor in de sociologie en verbonden aan de vakgroep Sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Zijn onderzoek situeert zich vooral op het domein van tijdsbesteding en tijdsordening, schoolloopbanen, de transitie van school naar werk en cultuurparticipatie. Hij is voorzitter van de International Association for Time Use Research (IATUR), en onder meer lid van de expertgroep die het European Time Use Research Program van EUROSTAT superviseert, van de Time Use Expert Group van de United Nations Statistical Division (UNSD) en van de Time Use Data for Health and Well Being van de University of Maryland.

Historica en blogger Noëmi Willemen doet onderzoek naar de geschiedenis van moederen aan de UCLouvain en illustreert kinderboeken. Ze heeft ook een slow blog met impressies van het niet zo vanzelfsprekend moederschap, ‘Le coeur à marée basse’. Je vindt haar terug op lecoeuramareebasse.blog en op haar Instagramaccount @lecoeuramareebasse.

Siggie Vertommen werkt als assistent professor in genderstudies aan de Universiteit van Amsterdam en als postdoctoraal onderzoekster aan de Universiteit Gent. Ze doet onderzoek naar de globale fertiliteitsindustrie, en de rol die vrouwen daarin opnemen als draagmoeders en eiceldonoren door de feministische lens van reproductieve arbeid. Ze droomt luidop van feministische revoluties, en is lid van allerhande collectieven zoals de UGent Vrouwenstaking, Furia, Slow Science en Sophia. Ze heeft ook een hond, Eddie, de allersympathiekste teckel ter wereld. 

Organisatie: deBuren, Furia en RoSa.