Het succes van de Netflix-serie Adolescence heeft het debat over de gevaren van de manosfeer aangewakkerd. Wereldwijd staan jonge mannen steeds negatiever tegenover gendergelijkheid en de democratische rechtsstaat. Is dit tij nog te keren en zo ja hoe?

Adolescence: we moeten het hebben over onze jongens
Gesprek over de manosfeer met Nienke 's Gravemade, Eva Hofman en Karim Shatla
Adolescence volgt een 13-jarige jongen die onder invloed van een totaal verwrongen idee van mannelijkheid een meisje vermoordt. De serie raakt aan bredere trends: feminisme, veranderende opvattingen over genderidentiteit en #MeToo dagen patriarchale structuren uit, terwijl influencers als Andrew Tate oproepen tot herstel van mannelijke dominantie – desnoods met geweld.
Die boodschap vindt steeds meer gehoor. Een recente studie toonde aan dat jonge mannen geweld tegen vrouwen minder problematisch vinden dan hun vaders en grootvaders; eerder was dat omgekeerd.
In Europa hechten jonge mannen ook steeds minder waarde aan de rechtsstaat, zo liet onderzoek van de Universiteit van Oxford onlangs zien. Ze steunen extreemrechtse partijen omdat die zich opwerpen als de verdediger van ‘mannelijkheid’ en de status van mannen in de samenleving. Trump, zelf veroordeeld voor een zedendelict, is natuurlijk het ‘beste’ voorbeeld: hij steunt de Tate-broers openlijk.
Hoe groot is dit probleem in Vlaanderen en Nederland? Welke strategieën werken tegen toxische mannelijkheidsidealen? Is het mogelijk op te treden tegen de verspreiding van vrouwenhaat online? En welke rol kunnen bijvoorbeeld ouders, scholen, sportclubs of jongerenverenigingen spelen?
We gaan hierover in gesprek met auteur en fotograaf Nienke 's Gravemade die op Instagram satirische content maakt over toxische mannelijkheid, auteur en onderzoeksjournalist bij De Groene Amsterdammer Eva Hofman die afdaalde in de manosfeer en jeugdwerker, comedian Karim Shatla, die dagelijks met jongeren werkt. Leraar en jonge vader Michiel van der Padt brengt een column op het podium. Douwe Haenen (programmamaker) modereert.
Over de sprekers

Nienke ‘s Gravemade
actrice, schrijver en fotograaf
Nienke ‘s Gravemade is actrice, schrijver en fotograaf. Ze verhuisde acht jaar geleden met haar vriend en zoon van Amsterdam naar Brussel. In 2022 kwam haar debuut Dorsten uit, een verhalenbundel over eenzaamheid, seksualiteit en verlangen naar beter. Op instagram (nienkesgravemade) maakt ze satirische content over de manosfeer, toxic masculinity en het sluimerende conservatisme dat zich terug in de maatschappij nestelt.
Alles bekijken
Eva Hofman
Schrijver en technologieverslaggever bij De Groene Amsterdammer
Eva Hofman (Amsterdam, 1995) werkt als onderzoeksjournalist en technologieverslaggever bij weekblad De Groene Amsterdammer. Daar publiceert ze artikelen, onderzoeken en essays over internetcultuur, feminisme en de macht van big tech. In 2024 verscheen haar eerste roman, Josephine, een parodie op autofictie, een boek over navelstaren, esthetiek als culturele analyse en een internet dat verzadigd is van de verhalen die we over onszelf vertellen – of die nou kloppen of niet.
Alles bekijken
Karim Shatla
Jeugdwerker, stand-up comedian en muzikant
Karim Shatla is jeugdwerker, stand-up comedian, muzikant en organisator van WeerWoord, een platform in Brugge dat een podium biedt aan nieuwe stemmen. Als comedian benadert Karim actuele thema's als diversiteit en inclusie op aanstekelijke wijze. De Bruggeling spreekt uit ervaring. Hij is geboren in West-Vlaanderen, maar heeft Egyptisch bloed. Zelfspot en scherpe observaties zijn nooit veraf. Overdag werkt Karim Shatla als jeugdopbouwwerker bij de gemeente Knokke-Heist. Hij is veel buiten op straat en weet wat er speelt bij jongeren. Zij kunnen bij Karim terecht voor een luisterend oor, maar ook voor praktische begeleiding of professionele hulp.
Alles bekijken
Douwe Haenen
Programmamaker en erfgoedprofessional
Douwe Haenen is programmamaker en erfgoedprofessional. Tijdens zijn studie aan de Reinwardt Academie richtte hij zich op ethische vraagstukken binnen de culturele sector. Hij heeft gewerkt en geadviseerd voor onder andere deBuren, het Bonnefantenmuseum, OSCAM en SHCL. Momenteel is hij werkzaam als programmamaker bij Curieus, waar Douwe zich blijft inzetten voor het bevorderen van toegankelijkheid en participatie in de cultuursector.
Alles bekijkenSarah-Van-Looy--1742912596.jpg/3ee6f78ff079cd532a862cdd6a9c8a3c.jpg)
Michiel van der Padt
Leraar, podcastmaker, jonge vader
Michiel van der Padt (1993) houdt zich bezig met gendergelijkheid en mannelijkheid. Via zijn Instagramaccount @de_feministische_man verkent hij wat het feminisme voor mannen kan betekenen. Hij is mede-oprichter van Liminal, een organisatie die bewustwording wil creëren over de invloed van het patriarchaat op onze identiteit, relaties en gedrag, en maker van de podcast Verse Papa’s.
Alles bekijken