Je Moeder?!

Worstelen met het ouderschap | Een tutorial voor beginners

door Noëmi Willemen

Datum 12 januari 2023

Op de Belgische Vrouwendag 2022 lanceerden we de gesprekkenreeks Je Moeder?! over hedendaags ouderschap. Tijdens de eerste avond in deze reeks opende historica en blogger Noëmi Willemen het gesprek met een gesproken column in de vorm van een tutorial voor beginnende ouders die worstelen met het ouderschap.

Worstelen met het ouderschap. Hoe doe je dat? Een heel klein beetje. Zeker niet te veel, want het is het toch eigenlijk allemaal waard. Het wonder, het geschenk. De levensvervullende idylle, die je toch minstens stiekem een beetje meegemaakt wil hebben, als je een echte vrouw bent.

Een heel klein beetje worstelen. Eventueel in het tekstje onder je perfecte foto’s met filters in warme aardkleuren. Je kan bijvoorbeeld schrijven dat het toch allemaal wat veel is. Dat je weinig op overschot hebt. Of iets over dat de dagen toch lang zijn. Maar de jaren zijn kort, dus voeg dat er zeker aan toe, want terwijl we hier staan te zeuren over tepelkloven glipt alweer een magisch moment voor altijd weg en zijn die rozige wangetjes al weer iets minder zacht.

Een heel klein beetje worstelen. Misschien kan er zo’n kiekje bij van je pas bevallen lijf in post-partum-meshen onderbroek en de striemen op je ‘echte lichaam’, dat steeds echter wordt. Het zijn tijgerstrepen. Die heb je wel verdiend. Nu wel. God weet dat het droombeeld van een strakke buik alleen – een heel klein beetje – opgeofferd mag worden in de queeste naar een andere patriarchale heilige graal.

Geeuw niet te luid over die gebroken nachten, want jij hebt ze gewild. Daarbij, met deze gepatenteerde technologie in dit innoverende matrasje, van onze sponsor, slaapt het wichtje meteen door. En het is ook ongelooflijk veilig en ook een heel klein beetje duur, maar je wilt toch het allerveiligste voor je baby? In dit van gevaren vergeven tranendal zijn risico’s overal. En de ergste zijn die die je niet kent. Je weet toch dat doorslapen ook gevaarlijk is?

Ben jij de mama? Begin dan niet te babyspammen want dat is irritant, maar vertel wel liefst over al je hoogstindividuele keuzes in je eigen ouderschapsstijl die je eclectisch bij elkaar zocht voor het hele gezin op basis van je persoonlijke gevoel en intuïtie en de adviezen van experten die uitleggen hoe die intuïtie het best aanvoelt.

Biecht het op, want we moeten het weten om te kunnen disciplineren, wat je doet met je kind. Daarbij, die strenge moederschapsnormen gaan zichzelf heus niet bevestigen, dus kom maar op met je foto’s en 17 getuigenissen en inspirerende quotes.

Als je maar wil, kan je in elke kleine handeling een opportuniteit zien om je kind het beste te geven, dat ben je het toch wel verschuldigd? Ouderschap gaat om de juiste skills. Voor elke dagdagelijkse handeling in het leven van je kind van drie weken is een beproefde methode voorhanden. Of liefst drie, tegenstrijdige, je hapklaar voorgesteld in dit online traject tegen deze ongeloof­lijke korting.

Worstel maar een heel klein beetje, als je wil, maar er is ook hulp! Niets dat we niet kunnen oplossen. Vergeet nooit: you got this momma. Er zit ZOVEEL in jou. Een psycholoog, een diëtist, een sportleraar voor je kind. En als je een zorgmama bent, niet minder dan een heel team specialisten en een administratiekantoor.

Wordt het je allemaal wat te veel? Als je je lijf en geest maar genoeg disciplineert, je nervus vagus, je innerlijke kind en voor jezelf leert te zorgen. Met de juiste hacks, de correcte lectuur, de juiste sapjes en de beste experts aan je zijde. Met een pilletje desnoods, kan je heus de hele wereld zijn. Het is maar een kwestie van denken in overvloed. Als je maar genoeg wil, zit alles in jezelf. Meer zelfs, het zit niet. Het stróómt.

Daarbij, je hoeft het niet alleen te doen! It takes a village! Qualitytime, me-time, dat kan je kopen. Besteed je zorgwerk uit, met de juiste motivatie en de juiste money mindset is er steeds geld genoeg. Neem een aardetinten poetshulp voor je witte interieur huishouden en laat aardetinten Deliveroo boys en pakjesbezorgers aanrukken. Het kan allemaal hoor. Having it all en zo.

Snijd de boterhammetjes in hartjesvorm met drie gesculpteerde biologische tomaatjes ernaast, zodat ze altijd weten dat je van ze houdt. Want ouderliefde is niet zomaar warm en fluffy en verwarrend of complex. Het is een doodernstige tool, de belangrijkste om je kind mee te optimaliseren. Want je weet toch dat je de architect bent van het brein van je baby die aan de lopende band synapsverbindingen aanlegt? Door te knuffelen maak je hormonen vrij die je kind helpen te hechten en nog meer hechten en nog een beetje hechten voor de zekerheid. Of te helen, er valt altijd wat te helen, helen kan nooit kwaad.

Nu, we kunnen ook wel eens lachen. Een sarcastisch mopje van tijd tot tijd. Je mag eens zuchten dat je in de wijn wil vliegen of barst van de frustraties. Als je tenminste een onverdachte ouder bent, graag met een vaste heterorelatie, fulltime werk, een wit vel en als je voldoende herhaalt hoe dit eigenlijk toch wel allemaal het gevolg is van je eigen keuzes en het je grootste droom is, die in vervulling ging.

We onderbreken eventjes voor deze boodschap van de overheid: Worstelt u met het ouderschap?

Ambivalente gevoelens zijn normaal. Praat erover! Liefst met een hulpverlener, dan staat u op onze radar. Mocht u dan een alleenstaande ouder zijn, een arme of iemand zonder werk, dan weten we dat we opvoedingsondersteuning moeten sturen, om u te helpen uzelf bij uw bretellen weer omhoog te trekken. God weet dat het nodig is.

We kunnen u helpen hoor, met die burn-out die u eigenlijk vooral uzelf aandeed, met uw gebrek aan stressbestendigheid, uw belemmerende overtuigingen, uw perfectionisme en uw volstrekte onvermogen om hulp te vragen. De oorzaak zit in u, dus de oplossing ook. We zijn er voor u. Zodat u zo snel mogelijk weer aan de slag bent, voor de aandeelhouders.

We kunnen u helpen budgetteren om rond te komen en we hebben tips om energie te besparen als rondkomen en warm blijven tegelijk toch niet zou lukken. We kunnen u helpen om de balans tussen werk en leven in uzelf te vinden. Want daar zit ie. In uw intieme persoonlijke leven en uw keuzes. Werkelijk nergens anders. Maak maar de juiste keuzes. God weet dat het nodig is.

Want de crèche is steeds vaker toe, wat jammer is (want zeker voor gezinnen van uw profiel vinden we dat toch eigenlijk een betere opvoedingsomgeving.) De grootouders houden we bezig tot vijfenzestig.

Volhouden tot de kleine tweeënhalf is dan maar, maar zorgt u wel dat ze zindelijk zijn en geen dutje meer nodig hebben? Want in de instapklas zitten ze met dertig en ze moeten daar al beginnen te excelleren in knippen en liedjes zingen.

De lagere school kan zich ook niet bezighouden met lege brooddozen want eerst moet het wiskundeniveau omhoog en in het middelbaar hebben ze al een half jaar geen Frans of chemie gehad. Het CLB hangt in de touwen, en oh ja, zorg ook liefst dat u uw kind geen psychische problemen aandoet want de wachtlijsten groeien elke dag.

Het is allemaal wat weinig, maar niet getreurd, want in u zit zoveel! En er is een schier oneindig aanbod aan levensveranderende webinars, die u kunnen leren hoe u uw kind als ouder toch de beste kansen geeft, terwijl wij als beleidsmakers de zorgschaarste blijven organiseren.

Want daar gaat het ons om. De beste kansen. We helpen u de weelde van kansen in uzelf te vinden. In uw bubbel, in uw kerngezin, in uw 24 uur. Dáár zit de overdaad. En daarbuiten is er schaarste, steeds meer, niet omdat het niet anders kan, maar het is zo lekker goedkoop.

Wilt u ook een beetje schaarste?

Het is à volonté.

Worstelt u een heel klein beetje?

Wij hebben schaarste voor u, in overvloed.

Historica en blogger Noëmi Willemen doet onderzoek naar de geschiedenis van het moederen aan de UCLouvain en illustreert kinderboeken. Ze heeft ook een slow blog met impressies van het niet zo vanzelfsprekend moederschap, Le coeur à marée basse. Je vindt haar terug op lecoeuramareebasse.blog en op haar Instagramaccount @lecoeuramareebasse.

Alles bekijken