Hooray for the Essay 2023

Wat we over onszelf vertellen als we over onszelf vertellen

Essaywedstrijd voor jongeren tussen 18 en 30 jaar

Datum 20 september 2023

Queer. Vrouw. Introvert. Neurodivers. Zevenvinker. Van kleur. Non-binair. Cisgender. Crip. Communist. ADHD’er. In welke termen definieer jij jezelf? En wat zegt dat verhaal over jezelf over de wereld waarin wij leven? In deze editie van Hooray for the Essay dagen we je uit om daarover na te denken.   

De opdracht

Nooit eerder deelden we zo openlijk wie we zijn met de wereld: we posten massaal selfies, sluiten mails af met persoonlijke voornaamwoorden en diagnosticeren onszelf op datingapps. We schrijven onszelf als het ware voor aan de ander: dit is hoe je mij moet begrijpen. Maar wat vertellen we over onszelf als we zo vertellen over onszelf?   

Zijn we in die zelfbeschrijving op zoek naar grip en houvast in een onoverzichtelijke wereld? Is ze een vorm van protest tegen het patriarchaat, de heteronormatieve norm, een binair denken, het kapitalistisch systeem? Een poging om samen te vallen met jezelf of om te worden wie je bent? Zijn we simpelweg trots om bij een bepaalde groep te horen, waarvan we ons vervolgens onderscheiden met een nog specifiekere beschrijving? Wat gaat er verloren als je jezelf definieert?  

Wij zijn benieuwd naar jouw perspectief en hoe de wereld van daaruit bekeken kan worden. 

Deelname 

Auteurs tussen 18 en 30 jaar kunnen deelnemen aan Hooray for the Essay. Ten laatste op maandag 27 november (vóór 10:00) verwachten we jouw essay van maximaal 2000 woorden. Mail je tekst naar  gilles.michiels@rektoverso.be en claire@deburen.eu. Op vrijdag 15 december maken we het winnende essay bekend tijdens de Avond van het Essay op het Festival van de Gelijkheid in Gent. De winnaar gaat naar huis met 500 euro.  

  

De jury  

De jury bestaat uit Jade Corbyn (Pilar), Gilles Michiels (journalist bij rekto:verso en De Standaard), Robin Goudsmit (Scherpsteller en journalist bij Trouw),  Katrin Swartenbroux (journalist bij De Morgen en auteur van Ok dan niet) en Claire Gastmans (deBuren).  

Tips van de jury!

Robin Goudsmit: 

Ik denk dat een goed essay vaak lijkt te gaan over een klein, afgebakend onderwerp, waarin bij lezing of herlezing toch ook andere, grotere thema's doorschemeren. Je hoeft daarom ook niet al je argumenten te benoemen; suggestie is je vriend.   

Een goed essay is gebaat bij goede omschrijvingen. Vaak wordt er bij het genre gedacht aan een soort onpersoonlijke, theoretische uiteenzetting, maar dat hoeft het helemaal niet zo te zijn. Een mooie scène of anekdote, of personages van vlees en bloed maken alle overdenkingen over welk onderwerp dan ook lichter, invoelbaarder, en uiteindelijk indrukwekkender.  

 

Gilles Michiels:

Een goed essay gaat met mij aan de wandel. Daarmee bedoel ik: een auteur neemt me mee, langs tijdelijke ontdekkingen of vermoedens, langs relevante referenties of uitzichten, maar zonder het tempo van de zoektocht zelf te verloochenen. Een essay meandert niet, dan wordt het vrijblijvend. Een essay flaneert ook niet, dan wordt het navelstaarderig. Mijd het absolute vogelperspectief, maar beschrijf heel precies hoe een omgeving of constellatie er anders gaan uitzien, als je er op deze manier langs wandelt. 

Samenwerking van deBuren, Pilar, Rekto:Verso en Scherpsteller Robin Goudsmit