Oproep | Ik wil, wil jij ook?

Reageer op de briefwisseling over consent tussen Yousra Benfquih en Alara Adilow

Datum 2 april 2025

Ben je vrij in je verlangen? Hoe spelen koloniaal gedachtegoed, (hetero)normativiteit en lichamelijkheid mee bij het geven of vragen om (seksueel) consent? Op welke manieren kunnen en willen we elkaar aanraken? Reageer op de brieven van Yousra Benfquih en Alara Adilow voor 2 juni.

Het is lente! Een stiekeme blik in de supermarkt, een opmerking op een feestje. Flirten hoort erbij, maar voelt het altijd prettig? En wie mag het initiatief nemen?

Schrijvers Yousra Benfquih en Alara Adilow onderzoeken in een zesdelige briefwisseling hoe macht en structurele ongelijkheid onze ideeën over intimiteit en seksualiteit beïnvloeden. Kun je echt vrij verlangen in een samenleving die doordrongen is van onvrijheid? Hoe spelen koloniaal gedachtegoed, (hetero)normativiteit en lichamelijkheid mee bij het geven of vragen om consent? Op welke manieren kunnen en willen we elkaar aanraken?

Bij Het Rode Oor, de jaarlijkse schrijfwedstrijd voor erotische kortverhalen, merken we een verandering op in hoe er naar erotiek wordt gekeken. Nieuw is dat in gesprekken met deelnemers, het publiek en juryleden steeds meer waarde wordt gehecht aan de inhoud van een verhaal. Zo duikt regelmatig het argument op dat een verhaal zonder consent van de personages niet erotisch kan zijn. Is zo’n inhoudelijke mening een vorm van cancel culture? Of is deze verschuiving terecht, en zijn erotiek en intimiteit zonder consent onmogelijk?

Wat vind jij? Ben je vrij in je verlangen? En wat betekenen de vragen die Benfquih en Adilow stellen voor jouw kijk op seksualiteit en consent?

Deadline

We nodigen je uit om vóór 2 juni een korte reactie (max. 450 woorden) te sturen naar reactie@hardhoofd.com. De scherpste, meest prikkelende inzendingen publiceren we op deBuren en Hard//hoofd.

Lieve groet,

deBuren en Hard//hoofd

Deze oproep maakt deel uit van het project Ik wil, wil jij ook?

De brieven van Yousra en Alara kan je hier lezen.

In totaal schrijven Yousra en Alara 6 brieven die in de loop van het voorjaar gepubliceerd worden. Dit zijn data waarop de brieven verschijnen:

- Vrijdag 7 maart 2025

- Vrijdag 28 maart 2025

- Vrijdag 18 april2 2025

- Vrijdag 9 mei 2025

- Vrijdag 23 mei 2025

- Vrijdag 6 juni 2025

De brieven en reacties op de brieven dienen als voedingsbodem voor het organiseren van publieksactiviteiten in het najaar van 2025. Eind augustus volgt er meer informatie over deze events op de projectpagina van Ik wil, wil jij ook?

© Wouter le Duc

Yousra Benfquih is schrijver, dichter en spoken word artiest. Sinds ze in 2017 de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord won, is ze een vaste waarde op de Vlaamse podia. In datzelfde jaar nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren. Haar werk lees je publicaties als Kluger HansDW Bde Poëziekrant en De Revisor. In 2019 werd ze geshortlist voor de Joost Zwagerman Essayprijs. In 2021 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab en in 2022 voor Vers van het Mes en Eenzame Avonturen. Yousra behoort tot de vaste auteurspoule van rekto:verso en geeft Spoken Word aan de opleiding Writing for Performance van LUCA School of Arts.

Alles bekijken
© Erik Bolding

Alara Adilow (1988) is dichter en auteur van Somalische afkomst. In 2019  haalde ze de finale van het NK Poetry Slam en in 2020 maakte ze deel uit van het NOORDWOORD-Talent-traject. Ze was gastschrijver bij tijdschrift nY in 2021, en publiceerde poëzie in Dietsche Warande en Belfort, De Gids, Sample Kanon, De Revisor, Tirade en Poëziekrant, en op Oote-oote, DIG en De Optimist. In april 2022 verscheen haar debuutbundel Mythen en stoplichten bij uitgeverij Prometheus. Mythen en stoplichten werd bekroond met de Herman de Coninckprijs 2023, de belangrijkste Vlaamse poëzieprijs en de C. Buddingh’- prijs 2023, voor het beste poëziedebuut van het jaar. Momenteel werkt Adilow aan haar debuutroman die in 2025 bij De Bezige Bij zal verschijnen onder de titel Kijk es naar al dit licht. 

Alles bekijken