Ik wil, wil jij ook?

Briefwisseling over consent tussen Yousra Benfquih en Alara Adilow

In het voorjaar van 2025 onderzoeken schrijvers Yousra Benfquih en Alara Adilow in een briefwisseling hoe macht en ongelijkheid onze ideeën over seksualiteit en intimiteit beïnvloeden. Kun je echt vrij verlangen in een samenleving die niet voor iedereen gelijk is? Hoe spelen koloniaal gedachtegoed, (hetero)normativiteit en lichamelijkheid mee bij het geven of vragen om consent?  

De brieven en reacties op de brieven dienen als voedingsbodem voor het organiseren van publieksactiviteiten in het najaar van 2025.

Illustratie: Saïda Ragas

Organisatie: deBuren en Hard//hoofd

© Wouter le Duc

Yousra Benfquih is schrijver, dichter en spoken word artiest. Sinds ze in 2017 de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord won, is ze een vaste waarde op de Vlaamse podia. In datzelfde jaar nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren. Haar werk lees je publicaties als Kluger Hans, DW B, de Poëziekrant en De Revisor. In 2019 werd ze geshortlist voor de Joost Zwagerman Essayprijs. In 2021 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab en in 2022 voor Vers van het Mes en Eenzame Avonturen. Yousra behoort tot de vaste auteurspoule van rekto:verso en geeft Spoken Word aan de opleiding Writing for Performance van LUCA School of Arts.   

© Bob Bronshoff

Alara Adilow (1988) is dichter en auteur van Somalische afkomst. In 2019  haalde ze de finale van het NK Poetry Slam en in 2020 maakte ze deel uit van het NOORDWOORD-Talent-traject. Ze was gastschrijver bij tijdschrift nY in 2021, en publiceerde poëzie in Dietsche Warande en Belfort, De Gids, Sample Kanon, De Revisor, Tirade en Poëziekrant, en op Oote-oote, DIG en De Optimist. In april 2022 verscheen haar debuutbundel Mythen en stoplichten bij uitgeverij Prometheus. Mythen en stoplichten werd bekroond met de Herman de Coninckprijs 2023, de belangrijkste Vlaamse poëzieprijs en de C. Buddingh’- prijs 2023, voor het beste poëziedebuut van het jaar. Momenteel werkt Adilow aan haar debuutroman die in 2025 bij De Bezige Bij zal verschijnen onder de titel Kijk es naar al dit licht.