Tijdens haar verblijf aan de Jan Van Eyck Academie in het voorjaar van 2025 zal Esther werken aan nieuw proza vanuit een (grotendeels) Duitstalig project over bossterfte en taalverlies. Puttend uit bestaande verhalen, zoals sprookjes en familievertellingen, onderzoekt ze de kritieke toestand van verschillende Europese wouden vanuit het perspectief van iemand die haar taal kwijtraakt. Haar werk gaat over klimaatpijn en ‘taalwee’, maar wil voorbij gaan aan de dystopie. Door bestaand talig materiaal af te tasten en opnieuw vorm te geven, ontstaan hernieuwde verbindingen, met de omgeving, met mens en natuur. De taalcrisis wordt kiembed voor verbeelding.
Eerdere Vlaamse residenten
Sinds 2013 heeft de Jan van Eyck een schrijversprogramma voor Nederlandse auteurs, opgezet in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds. Ieder jaar verblijven er meerdere schrijvers aan de academie. In 2020 werd het schrijversprogramma uitgebreid naar Vlaamse schrijvers. Via een jaarlijkse open oproep wordt een Vlaamse auteur geselecteerd voor een residentie van twee maanden aan de Jan van Eyck Academie, om diens werk te verdiepen en de tijd en ruimte te nemen voor reflectie daarop.
In 2020 ontving de Academie uit Vlaanderen Frederik Willem Daem; hij schreef er onder andere de tekst AI-2 I en ging tijdens een podiumprogramma in gesprek met Koen Peeters. In 2022 deed Wim Peumans onderzoek naar Genkse rapteksten, die hij bundelde in een zelfgebonden publicatie. Op het podium ging hij in gesprek met Sulaiman Addonia. De Vlaamse schrijfresident in 2023 was Astrid Haerens werkte tijdens haar verblijf aan haar tweede roman, waarover zij vertelde en een fragment uit voorlas tijdens de Open Studios.