Mediacafé | Weg met de mainstream media!

Afhakers, wantrouwers en de traditionele nieuwsmedia

In onze reeks Mediacafé gaan we in gesprek over actuele thema's die spelen in de Vlaamse en Nederlandse media en journalistiek. Deze keer een discussie over het groeiende aantal mensen dat de traditionele media wantrouwt of ervan afhaakt. Wat beweegt hen? Hebben ze een punt? We voeren het gesprek niet alleen over maar ook mét hen: op het podium naast twee onderzoekers en een hoofdredacteur ook een wantrouwer en een afhaker.

In Vlaanderen en Nederland houdt het vertrouwen in de traditionele nieuwsmedia beter stand dan in sommige buurlanden. Toch groeit het aantal mensen dat die media wantrouwt of bewust het nieuws mijdt gestaag. Het is bovendien een groep die op sociale media veel aandacht trekt met virulente kritiek op het klassieke medialandschap, ook wel smalend de MSM (mainstream media) genoemd.

Waarop is de kritiek van nieuwsmijders, afhakers en wantrouwers gebaseerd en hebben ze een punt? Wat verwachten ze dan eigenlijk van traditionele media?

Onderzoeker Ria Goris van de Erasmushogeschool Brussel sprak met 80 wantrouwers en afhakers.  Ze presenteert kort de resultaten van haar onderzoek. Dan volgt een panelgesprek waarbij ook Kiki De Bruin (onderzoeker Journalismlab, Hogeschool Utrecht/Universiteit Wageningen) en Karel Verhoeven (Hoofdredacteur van De Standaard) aansluiten. We voeren de discussie niet alleen over maar ook mét de mensen waarover het gaat: het panel wordt gecompleteerd door 'wantrouwer' Steven Desanghere en 'afhaker' Sofie Walschap.

Over de sprekers:

Kiki de Bruin promoveert aan Hogeschool Utrecht en Wageningen Universiteit op ‘Nieuwsmijding en de effecten op de geïnformeerde burgerij en de rol van nieuwsmedia in een democratische samenleving’. Ze is ook docent aan de School voor Journalistiek Utrecht. Eerder deed ze onderzoek naar immersieve journalistiek en werkte ze als freelancejournalist.

Ria Goris is docent en onderzoeker aan de opleiding journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel. Als journalist schreef ze voor onder meer Knack, De Standaard, De Morgen en Humo. In 2008 werd ze gastlector aan de opleiding journalistiek van de Erasmushogeschool, een engagement dat groeide en uitmondde in een halftijdse aanstelling als docent en halftijdse aanstelling als onderzoeker. In deze laatste functie onderzocht ze de voorbije tien jaar vooral aspecten van de productie van nieuws.

Karel Verhoeven werd in 2010 hoofdredacteur van De Standaard en loodste de nieuwsorganisatie door opeenvolgende golven van digitale transformatie. Verhoeven is een politiek filosoof die promoveerde in vergelijkende literatuurwetenschap en filosofie. Hij begon in de journalistiek als stadsreporter, stapte voor Het Nieuwsblad naar het nationale nieuws, focuste zich als cultuurredacteur voor De Standaard op architectuur en kunst en ging lange interviews en features schrijven over maatschappij en politiek. Als hoofdredacteur combineert hij dagelijks journalistiek en het management van de redactie met langetermijnstrategie en innovatie. De Standaard verhuisde in 2020 naar Brussel en is een van de stichtende kranten van Mediahuis, het Belgisch-Nederlandse mediabedrijf dat media beheert in Nederland (NRC, Telegraaf), Ierland, Luxemburg en Duitsland.

Kim Ponsaerts studeerde Germaanse Filologie en behaalde een postgraduaat Radio en TV-journalistiek aan de Erasmushogeschool. Na enkele jaren bij Radio 2 Vlaams-Brabant, waar ze werkte als presentatrice, nieuwslezer en reportagemaker, verhuisde ze naar Flagey. Daar stond ze mee aan de wieg van stadsradio FM Brussel, die later mee vervelde tot mediahuis BRUZZ. Tegenwoordig is ze lector bij de opleiding Journalistiek aan de Erasmushogeschool. Je kan haar ook tegenkomen als moderator en presentatrice van diverse evenementen. 

Steven Desanghere is groepswerker en therapeut in opleiding. Een Kritische mens, die gaat voor een wereld met meer groen, vrede en sociale rechtvaardigheid. En als het even kan, met een onafhankelijker pers

Sofie Walschap, geëngageerd burger voor een goed fietsbeleid, vermijdt liever de traditionele nieuwsmedia.